Naslovna / Borsko jezero

Borsko jezero

Borsko jezero se nalazi na samo dvadesetak minuta vožnje autobusom od Bora, odnosno od grada je udaljeno 17 kilometara. Smešteno je u podnožju planine Crni vrh i predstavlja pravi biser borskog turizma.

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Voda je prvenstveno namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.

U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za razvoj kupališnog turizma. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih i travnatih plaža.

Borsko jezero okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i livadama.

U jezero se redovno pušta po nekoliko tonа riblje mlаđi sа ciljem dа se obogаti i povećа riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom plаninskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regionа.

Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavni turistički adut opštine Bor.

Na samoj obali jezera izgrađeni su hoteli “Jezero”, “Metalurg” (u restauraciji), konačište “Vertigo”, kao i vile i vikend kućice.

Hotel “Jezero” (****)

Nakon restauracije avgusta 2012. godine velelepni hotel „Jezero“ na Borskom jezeru ponovo je otvorio vrata svojim posetiocima. Hotel se prostire na više od 14.000 m2 i ispunjava se domaće i evropske standarde za hotel sa četiri zvezdice. Sa jedinstvenom ponudom i sadržajima koje hotel pruža, boravak turistima na jezeru je potpuniji i lepši.

Hotel raspolaže sa oko 300 ležajeva, zatvorenim bazenom, saunom, slanom sobom, modernom kuglanom, disko klubom, soboma za karaoke, salama za stoni tenis, snuker, bilijar i šah, kao i dobro opremljenim trim kabinetom.

Oko hotela se nalaze: dečji parkić i igrališta za fudbal, odbojku, rukomet i košarku. Tu su i uređene trim staze za šetnju, kao i rekviziti za sportove na vodi.

U hotelu se mogu iznajmiti bicikli za božnu po brdskim zemljanim i asfaltiranim putevima oko jezera.

Hotel pruža odlične uslove za sportske pripreme, u šta su se do sada uverili mnogobrojni domaći i inostrani sportisti.

Auto kamp “Borsko jezero”

Motorizovanim turistima na raspolaganju je i auto-kamp koji se nalazi na samoj obali jezera. Kapacitet kampa je oko 300 prikolica, od kojih se 80% nalazi u hladu.

Kamp ima svoju uređenu plažu o kojoj se dugogodišnji kamperi s ljubavlju staraju.

Tradicionalne manifestacije

U letnjem periodu veliki broj Borana provodi dane na Borskom jezeru, a rado ga posećuju i bajkeri iz Srbije i zemalja regiona, pa i cele Evrope. Jedna od tradicionalnih manifestacija koja se godinama održava na Borskom jezeru je Moto skup u organizaciji borskog kluba “Ist bajkers” (East bikers).

Svake godine 1. maja na Borskom jezeru se održava Prvomajski uranak kada se na obale jezera slije i po desetak hiljada ljudi.

Ka jezeru iz Bora autobusi polaze na oko dva sata i vožnja traje dvadesetak minuta.

4 komentara

  1. DA LI SE MOZE DOVESTI GUMENI CAMAC SA MOTOROM.KADA POCINJE SEZONA .DA LI SE MOZE PECATI SA OBALE I CAMCA I KAKVO JE STANJE SA DOZVOLAMA ZA PECANJE.KOLIKO SE PLACA KAMP I DA LI SE MORA REZERVISATI MESTO ZA SATOR ZA CETIRI OSOBE. uNAPRED HVALA NA ODGOVORIMA

  2. Igor Mitrović

    Pošovani Miodraže,

    Zamolili bi smo vas da komentare ne pišete svim velikim slovima. Probaćemo da saznamo odgovore na Vaša pitanja i objavićemo ih na ovom mestu. Srdačan pozdrav!