Naslovna / Borsko jezero

Borsko jezero

Borsko jezero nalazi se na samo dvadesetak minuta vožnje autobusom od Bora, odnosno od grada je udaljeno samo 17 kilometara. Nalazi se u podnožju planine Crni vrh i predstavlja pravi biser borskog turizma.

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Borsko jezero

Voda je prvenstveno namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.
U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za razvoj kupališnog turizma.

Borsko jezero

Borsko jezero okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i livadama. Svаke godine u vode jezerа ubаcuje se po nekoliko tonа riblje mlаđi sа ciljem dа se obogаti i povećа riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom plаninskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regionа.

Borsko jezero

Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavni turistički adut opštine Bor.

Na samoj obali jezera izgrađeni su hoteli “Jezero”, “Metalurg” (u restauraciji), konačište “Vertigo”, kao i vile i vikend kućice.

Motorizovanim turistima na raspolaganju je i auto-kamp koji se nalazi na samoj obali jezera. Kapacitet kampa je oko 300 prikolica, od kojih se 80% nalazi u hladu.

Auto kamp Borsko jezero

Nakon restauracije avgusta 2012. godine velelepni hotel „Jezero“ na Borskom jezeru ponovo je otvorio vrata svojim posetiocima. Sa svojih 12 700 m2 i jedinstvenom ponudom i sadržajima koje hotel pruža turistima će boravak na jezeru biti upotpunjeniji i lepši.

Hotel raspolaže sa oko 300 ležajeva, zatvorenim bazenom, saunom, slanom sobom, modernom kuglanom, disko klubom, sobom za karaoke, salama za stoni tenis, snuker, bilijar i šah, kao i dobro opremljenim trim kabinetom.

Hotel Jezero - Borsko jezero

Oko hotela se nalaze: dečji parkić i igrališta za fudbal, odbojku, rukomet i košarku. Tu su i uređene trim staze za šetnju, kao i rekviziti za sportove na vodi.

Tokom leta i zime ovde se pripremaju fudbaleri, rukometaši, košarkaši, odbojkaši, džudisti i karatisti.

Postoje najave da bi uskoro trebalo da počne izgradnja velikog vodenog parka, koji će biti deo ponude hotela “Jezero”.

U letnjem periodu veliki broj Borana provodi dane na Borskom jezeru, a rado ga posećuju i bajkeri iz Srbije i zemalja regiona, pa i cele Evrope.

Svim posetiocima Borskog jezera na raspolaganju su četiri peščana terena (tri za odbojku i jedan za mali fudbal), kao i dve plaže od kojih je jedna posebno omiljena mladima, jer se na njoj nalazi kafić “Tropski bar” koji radi tokom cele letnje sezone.

Svake godine 1. maja na Borskom jezeru se održava Prvomajski uranak kada se na obale jezera slije i po desetak hiljada ljudi.

Ka jezeru iz Bora autobusi polaze na oko dva sata i vožnja traje tridesetak minuta.

4 komentara

  1. DA LI SE MOZE DOVESTI GUMENI CAMAC SA MOTOROM.KADA POCINJE SEZONA .DA LI SE MOZE PECATI SA OBALE I CAMCA I KAKVO JE STANJE SA DOZVOLAMA ZA PECANJE.KOLIKO SE PLACA KAMP I DA LI SE MORA REZERVISATI MESTO ZA SATOR ZA CETIRI OSOBE. uNAPRED HVALA NA ODGOVORIMA

  2. Igor Mitrović

    Pošovani Miodraže,

    Zamolili bi smo vas da komentare ne pišete svim velikim slovima. Probaćemo da saznamo odgovore na Vaša pitanja i objavićemo ih na ovom mestu. Srdačan pozdrav!