Šta se to nalazi u Islamu kao veri, pa ima toliko mnogo fanatika i terorista u toj veri?
Mislim da to nema, u osnovi, veze sa religijom. To su, različito nastali, zaluđenici.
Recimo: Nakon neke vojne intervencije (bombardovanje, raketiranje i sl.) neko ostane bez porodice. On je očajan, na ivici ludila, ni do čega mu nije stalo. Dakle, nije mu stalo mnogo ni do tuđih, ali ni do svog života. Takav čovek biva vrbovan od strane terorista i nudi mu se prilika za osvetom, onom slepom, krvoločnom.
E sad dolazimo do odgovora na pitanje.
Najviše intervencija je bilo po teritorijama sa muslimanskim življem. Napadači (SAD) nisu se mnogo obazirali na broj žrtava, posledica je veliki broj terorista.
Inače, isti fanatizam su imali i Japanci, kada je pretila invazija na njihova ostrva pa su se samoubijali. Samo, njih je brojčano manje, pa imaju i srazmerno manji broj fanatika.
Inače, SAD su okončale drugi svetski rat najvećom i najfanatičnijom terorističkom akcijom u istoriji, do sad, a nadam se i od sad!!!
Ako pogledaš moderan zapadni svet i on je pun fanatika, samo nisu udruženi religijom (razne serijske ubice, silovatelji, političari i vojskovođe koje naređuju uništenja i bombardovanja i slični). Postoji i razlog zašto su muslimani u večem broju zavedeni u ime religije da rade ono što se u stvari protivi njihovoj veri, naime oni su mnogo religiozniji od pripadnika "zapadnih" religija.
Inače o Islamskoj religiji ne mislim ništa loše. Mislim da su ljudi koji poštuju postulate svoje vere humaniji.
Vrednosti koje Bog (na arapskom Allah, na engleskom God, na španskom Dios, grčkom Teos, nemačkom Gott, italijanskom Dio...) kroz svoja sveta pisma šalje na zemlju su humanost, ljubav...
Dakle, ja kao pravoslavac mislim da je Bog jedan i tu se slažem:
"La ilaha illa-l-laah", Bog je jedan, ili nema boga sem Boga jedinog.
a ko je propovedač Njegove ljubavi, humanosti i veličine nije uopšte bitno, ako ih kao takve prihvatimo.
Dakle, da li neko misli: "
Muhamedun rasuulu-l-laah" ili "
Isa (Isus) rasuulu-l-laah" nije od presudnog značaja za mene da o njemu stvorim sliku kao o čoveku.
Inače sam pravoslavac.