Stranice: 1 [2] 3 4 5 ... 14 |   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: SPELEOLOGIJA  (Pročitano 11037 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
speleo-man
Mladi Član
**

Popularnost: -1
Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #180 poslato: Novembar 04, 2007, 03:23:57 pm »

Neverovatno, ali samo ja izgleda primecujem greske koje NEKI prave u Lazarevoj. Da ne komentarisem novu drvenu kapiju ( stvarno je bolja od stare ), ali ... Otvor za slepe miseve resen je sa dve klapne koje se otvaraju svega 20 stepeni, donja strana. Sad, kako znam da oni pred izlaz ( drveno kapiju ) lete uz svod to ili ne bi videli ili im ne prilici. Pazite, klapna je visine oko 70 cm, ali kad je potpuno otvorena – otvor je 15-20 cm ( bas nerazmisljanje nekih ). Opet znamo ko je kriv smil41cb55fda327e, a rekao sam joj kako treba da izgleda i opet fiasko! Trebalo je da se klapne otvaraju pod 90 stepeni, a da se od sezone reduciraju – da ne bi mraz ledio ili se leti susila usled promaje!
Stavljenan je lanac kao ograda pred slapovima – bice posebana atrakcija i ukras kad korodira za koji mesec! I dalje je razvodna kutija u bigrenoj kadici ( nastaloj jer se u njoj sakuplja voda i talozi bigar po rubu – malo edukacije ), ali strah me bio i da pipam tamo. Ko zna gde sve probija struja – mozda i nasih miseva nema jer ih stalno „drma” kad se upali svetlo ( pecina je 100 posto relativne vlaznosti, a voda prenosi istu – opet edukacija !!! ) A, mozda je i njima Ljiljana do ....piiiiii.... , pa su pobegli da je „RADAROM”  ne vide ( ultrazvucni glasovi i eholokacija – inace ispustaju se kruz nozdrve, a hvataju „razvijenim” usima ) -  opet edukacija. Sta ti je bre borba za opstanak, 50 miliona godina opstaju ( edukacija ) i sad resavaju necije OPASNE eksperimente !!! JA bi te sto misle da cine „dobro” pecini kaznio takodje strujom – onako vezane za stolicu. Mislim stvarno, pa i Hitler je smatrao i ubedio naciju da cini „ dobro” – samo jos neko da razuveri ovo nase Predsednistvo u SO Boru.
Kako da me zbog takvih ne bude sramota – kad pricaju o Lazarevoj i cemu su se „ divili „ – Ljiljaninim pokusima toksinima, strujom ... ( sta li je sledece na redu ....) lock

Sačuvana
maja
Početnik
*

Popularnost: 0
Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #179 poslato: Novembar 02, 2007, 07:56:54 am »

E dragi moj
Misic i Wasa su JEDINI speleolozi koje su moje oči videle, od kad radim -(ravno dve godine). Naravno, da su se pohvalili da su iz Bora. A tipovi iz ASAK-a, SOB-a i iz Valjeva su iks puta dolazili, ali sa planinarima... Ovi drugi su, znači, bili klasični posetioci i da ja ne volim da ih celog dana ispitujem ko su i odakle su, znaš kad bi mi rekli?!
Da li ste videli da je krenula treća tura Susedskog programa Srbija -Rumunija? Pišite, tražite bilo šta, navijam da prođete! Vidim na Net-u u Rumuniji speleo tura košta oko 500 evrića za 7 dana. Baška što još trebaš da doplatiš štošta.
Od g. Diškovića si mogao da dobiješ moj broj telefona pa da se upoznamo. Zar te nije kopkalo kako sad izgleda pećina iznutra i ko blebeće po ceo dan turistima i šta blebeće?! A svako jutro sam vas viđala kad krećete i kad se vraćate... Profesor Radenko ima životnu želju da napravi kružnu stazu u pećini, ali mu, izgleda nije jasno kako ne može ova opština da za to odvoji 10-ak miliona. Pa ne može. Nismo mi Bor (he, he). To je priča i za vaša istraživanja. Ako uspemo da upecamo neku donaciju ja ili Yasmina Zaabi iz NVO Kula, pošto znam da je ona već smislila neki genijalni projekat sa tipovima iz SOB-a, onda će sve da bude drugačije za Rajka i njegovu pećinu. I Paskovu i Jankovu i 120 drugih.
 amin
Sačuvana
speleo-man
Mladi Član
**

Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:

« Odgovor #178 poslato: Novembar 01, 2007, 04:39:58 pm »

Pa Majo, ako si se tek registrovala lock - onda je moguc taj problem (nebi trebalo da se na-dalje ponavlja)!
Postoji i ta mogucnost, da ti je protok slab ili PS " spor " pa tesko skida i prvo stranicu. Jer, slike su ipak u popularnom ( kod svih ) JPG - formatu.
Skoro sam proso pored Rajkove, ali bilo je zakljucano !!! Tad mi rekose da treba svratiti do Tur. Organizacije da bi se posetila pecina. Premda sam cuo da dobro poslujete - od likova iz TV M. ( Naime pre nekih mesec dana postavljao sam neki naponski kabl sa Starice. )
No, postoji realna mogucnost da Rajkova " sklizne " sa 10-tog mesta najduzih pecina Srbije  mad( sto jako znaci ). Pa mislim, ako mozete da nadjete, tj. obezbedite nesto sto bi nas privuklo, mogao bi nas tim da skokne i za prvo vreme obezbedi 8-mo mesto - za duzi period. Vi bi bili malo marketinski popularizovani - a mi srecni zbog Vas i +++. Inace, Radenko bi mogao da vam potpise taj Projekat i da predlozi NAJBOLJE speleologe - tj. nas ( bez lazne skromnosti  clapping ).
Usput, mala sugestija: ne naplacujte karte speleolozima koji ionako ne zele da kotiste turisticku rasvetu. Prvo - mozda ce sutra objaviti nesto o Rajkovoj, i drugo - premda je to ljubav, stvarno nema smisla - jer to niko u svetu od nas ne placa. a Cuo sam da se to desilo ... slikasajta 

Evo i nakita iz Rajkove, ako se ne varam - valjde su Orgulje...
Sačuvana
maja
Početnik
*

Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #177 poslato: Novembar 01, 2007, 10:34:28 am »

Pozdrav svima iz Majdanpeka
od Maje (vodič za Rajkovu pećinu)!

p.s. zašto ne mogu da vidim fotke??
Sačuvana
speleo-man
Mladi Član
**

Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:

« Odgovor #176 poslato: Oktobar 28, 2007, 08:47:43 pm »

Zaboravi da prikacim neki dokaz !

Eto, da covek ne poveruje !!! Sta napravise 
Sačuvana
speleo-man
Mladi Član
**

Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:

« Odgovor #175 poslato: Oktobar 28, 2007, 08:31:18 pm »

U cetvrtak sam bio primoran da obidjem turisticki deo Lazareve, sa ukljucenom rasvetom! Naime, dosla je delegacija Zavoda za zastitu prirode RS. I sad, premda se ipak ne osetih krivim - bila me je sramota od onog sta je uradjeno sa pecinom.
Naime evo sta smo zatekli:
- Hrpe peska, sljunka i refuz materijala na Ulaznom delu ( ostalo od radova revitalizacije turizma koje je pokusao SO Bor )
- Hrpe praznih kutija i starih delova rasvete unutar pecine na vise lokacija
- Rasveta postavljena - vise nego lose ( reflektori biju u oci )
- Betonirane staze su tek za zasebnu kritiku
- Betonirana prosirenja su neprakticno izvedena i uz rusenje nakita
- Nezavrsena ograda, uz to negde samo krpljena
- Ulazna drvena kapija - stara, i dalje preti da se srusi
- Neodgovarajuci tasteri - vec su propali
- i Najzad: Struja u vodi - kroz celu pecinu !!!

I tako ja posle onog sto cuh od Predsednika Rankica - da je potroseno 1 600 000 dinara u restauraciju Pitam: ko je ovde lud Huh smil41cb55fda327e

Pitao bi Predsednika: Da li posle slucaja KRESOL, slucaja - prisvajanje tudjeg Projekta Lazareva p., slucaja - ostavljeno upaljena rasveta oko 10 dana i ovog naj novijeg ima nekog drugog - osim Ljiljane?!! Ili su svi tamo totalni laici  hihi- pa neznaju da su degradirali pecinu !!! tuctuc

Sačuvana
Marduk
Početnik
*

Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.01

« Odgovor #174 poslato: Oktobar 23, 2007, 12:04:22 am »

Kad smo već govorili o najdužim pećinama, bacite pogleda na sajt ASAKa i obnovljenu stranicu sa najdužim pećinama Srbije: http://www.asak.org.yu/

Inače, da li je ova informacija tačna:
"Resavska pećina - duga je 4,5 km. Detaljno je istraženo 2830m., a za posetioce je uređeno oko 800 m." - sa zvaničnog sajta Resavske pećine.
Ja nešto sumnjam huh
Sačuvana
maltasasano1
Redovan Član

Popularnost: 33
Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #173 poslato: Oktobar 16, 2007, 03:26:44 am »

nova  boja istrrazivackog centra je bas u skladu sa porukom vandalima koji su ucinili zlodelo oskrnavljanja. na svaku vasu zlu akciju odgovoricemo pozitivnom energijom i radoscu.pozdrav za sve ljubitelje prirode i dobre ljude koji pokusavaju da odrze duh pozitivizma u ovom trenutku.
Sačuvana
Marduk
Početnik
*

Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.01

« Odgovor #172 poslato: Oktobar 14, 2007, 11:11:58 pm »

Evo još jedne fotografije, iz Prestone dvorane Lazareve pećine:
Sačuvana
Marduk
Početnik
*

Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.01

« Odgovor #171 poslato: Oktobar 14, 2007, 10:23:42 pm »

Priča se da će se u istraživački centar doseliti Pink Panter. Ne znam, tako sam čuo  Cheesy
(naravno, mala šala na račun... ehm... boje clapping)

A  dok su neki farbali neki su malo slikali po pećini, potpomognuti osvetljenjem:
Sačuvana
speleo-man
Mladi Član
**

Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:

« Odgovor #170 poslato: Oktobar 13, 2007, 07:03:44 pm »

Premda je trebalo da boja bude narandzasta ( klubska ROCK AND ICE ), ali Maza mi nije ostavio kljuceve od prostorija, tako da sam ja odgovoran za ovu pink varijantu !
No, moze se reci da ce Istrazivacki centar uz jos jednu ovakvu akciju - spremno docekati zimu .

Da pomenem i ekipu SAISa koja je danas vredno radila na vezbalistu!
Sačuvana
speleo-man
Mladi Član
**

Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:

« Odgovor #169 poslato: Oktobar 13, 2007, 06:50:27 pm »

Evo kako smo jutros zatekli nas Istrazivacki centar, strasno !!!

Bez komentara
Sačuvana
speleo-man
Mladi Član
**

Van mreže

Bor030.Net Član

Windows XP
Browser:

« Odgovor #168 poslato: Oktobar 11, 2007, 02:07:07 pm »

Nazalost, najavljena akcija je odlozena, nadam se ne zadugo! A, za tebe Sale... da li stvarno strahujes da ce se sva istrazivanja zavrsiti, da za tebe nece ostati nista?! Premda, tovoje ime se vec ponavlja cesto na planu, ha-ha clapping! Ima li doglednih izgleda, da se ponovo okupi i udje Tim DELTA FOKE?!  rolleyes

Evo i danasnjih novosti:
Direktor Srbijasuma podneo je postupak razresenja SO Bor o koriscenju Lazarevom pecinom! Da potsetim, Srbijasume su Staraoci Parka prirode Lazarev kanjon, a u okviru koga je i Lazareva. Dakle, nakon nepunih godinu dana postoje indicije da se pravo korisnickih usluga SO Bor - uskrati  !!!
Sa druge strane, Predsednik Opstine je zakazao konferenciju za stampu po tom pitanju.
Jos nekih vesti iz Lazareve:
Slepi misevi su se okupili i uskoro se ocekuje ulazak u hibernaciju. Posle ovolikih kisa i vlaznost unutar pecine je krenula da se popravlja!
Bojim se da polako ulazimo u termin hidroloskog maksimuma, ali se nadam jos kojem ulasku  clapping

Inace, clanovima SAISa su najzad zavrsene ROCK & Ice kartice!
Sačuvana
maltasasano1
Redovan Član

Popularnost: 33
Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #167 poslato: Oktobar 03, 2007, 12:56:07 am »

hvala roki i marduk na podacima. mazoniju i rokiju puno srece pri otkrivanju novih delova najduze pecine. hvala vam momci sto odrzavate ideju i daje bezgranicno ulazuci sebe u ovaj projekat. valjda ce jednog dana biti neko ko ce to da ceni. ostavite neki hodnicak i za mene kad se vratim da se podsetimo na stare dane.
Sačuvana
Marduk
Početnik
*

Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.01

« Odgovor #166 poslato: Oktobar 03, 2007, 12:19:55 am »

Nadovezao bih se na speleomanovu top listu.
Ukoliko nije bilo nekih "svežijih" istraživanja i-ili merenja Drenjarskog sistema, 5. mesto bi trebalo da zauzme pećinski sistem Samar (čuvena "Milutinova" pećina) sa snimljenih 3.829m (u odnosu na merenje od pre par godina od  3.167m), a ima indicija da može da pređe i cifru od 4km, što tek treba utvrditi.
Takođe, izgleda da je Bogovinska sigurno na drugom mestu, iako zvanično nije objavljena dužina od preko 7km.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 5 ... 14 |   Idi gore K-Detection © 2007
  Štampaj  

Prebaci se na: