Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 14   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: POEZIJA...a moze i PROZA  (Pročitano 19132 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Unconscious_Spirit
::Moderator::
Domaćin
*

Popularnost: 136
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 28

It's all a matter of opinion

Windows XP
Browser:
Opera 8.02

« Odgovor #160 poslato: Jun 09, 2007, 03:12:31 pm »

Pesma o kolibriju by Unconscious Spirit

Osvanuo je sunchan i predivan dan,
kolibri je kroz terasu uleteo u stan.
Leteo je, leteo, nisko i visoko,
udario u luster i razjebao oko.

Mali kolibrijE, shto si tako zhut?
Zashto sada tako drhtish kao prut?
Da li zhelish jesti? Da li hocesh hleba?
Zar ne znash da luster nepomichno vreba?

Nemoj da mi umresh! Josh si tako mlad!
Nije za tebe ovaj neljubazni grad!
Bezhi shto dalje! Bezhi u shumu!
A ja sada idem da napumpam gumu.
Sačuvana

Kada sam se rodio, doktor je pozvao mog oca i rekao mu: "Zhao mi je... Uchinili smo sve shto smo mogli, ali on je ipak uspeo da izadje."
Lepi Sale
Super Član

Popularnost: 69
Van mreže Van mreže

Starost: 40

Lepi se širi kao epidemija.

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #159 poslato: Jun 01, 2007, 01:12:25 am »

Title: Tuxedomoon - Desire lyrics
 Artist: Tuxedomoon

DESIRE
You're the buyer or the seller,
makes you want what you can't have,
I'm glad I made you cry,
Makes you go where you can't go,
Makes you want what you can't have,
Desire
Don't think, x4
Don't buy,
Don't think, x3
Buying the moment,
Sometimes I want to die in my bed,
All I can think about is "When are we leaving?",
Everytime I think of you I want a cigarette,
Man chooses himself,
Hero with a thousand faces,
It's the third night and the walls are shaking,
Boys buying boys,
Pleasure bringing pain, it's all the same,
I put my hand near my mouth so I know I'm still breathing,
So we joke about the TV set,
Calling it the "eye of Hell",
I would love to have people see what I see,
I would love to be a pillar of strength in my community,
A little order, a little grace,
Something new to fill up this place,
Live a thousand lives by picture,
Mark, this song is for you,
I'm a lousy lover - I give but never take,
Makes you go where you can't go, makes you want what you can't have
Sačuvana

Dea
Redovan Član

Popularnost: 66
Van mreže Van mreže

Starost: 27

Kad ja tamo, a ono medjutim...

Windows XP
Browser:
Opera 9.21

« Odgovor #158 poslato: Maj 31, 2007, 04:15:36 pm »

"Ali dusa trazi i zeli nesto bolje! I uzalud sanjar ceprka po svojim starim snovima kao po pepelu, trazeci bilo kakvu iskricu da je razduva, da obnovljenim plamenom zagreje ohladnelo srce i da u njemu vaskrsne sve sto mu je nekad bilo drago, sto mu je uznemiravalo dusu, raspaljivalo krv, mamilo suze iz ociju i sto ga je tako raskosno obmanjivalo!"

Bele noci
Sačuvana
Lepi Sale
Super Član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #157 poslato: Maj 31, 2007, 12:26:57 am »

Hans Piti Orli
Ankore u potpalublju
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dobro su nas natrpali pravopisima iz bukvara taštine!
Ja mrsio prstima kolibre
Vedar dan prepisao u vetar
Da nadomestim raskršća
Za tebe da stoje doveka...

Ruglo       

Večeras sam odrubio sebi glavu
Vrlo je malo krvi na zidu
Pored stola sam izgoreo cigaru 
Napolju kurčevi padaju sa neba

Reci mi dečko ko stoji za šankom?
Dominom razapet ko stakleno zvono
Večeras se sasvim ozbiljno pitam
Dali sam on, ona ili ono?

Kapućino

Ona je zinula i ja sam zin’o
U kapućino
Ona je krala naftu a ja krao vino
I kapućino
Skinula je gaćice i ja svoje skin’o
U kapućino
Možda je brinula a i ja sam brin’o
Dok smo pili kapućino

Dok smo pili meskalin

U graviranom danu namestio sam sat
I priključio bore na čelo da damaraju
Uzeo sam kratku detonaciju fukare
I ubrizgao more u ključ da čarlija
Kao da se nekom od mučnine gadi

A ti si sakupljala lonce i kristale
I pravila domet okupiranog blata
Kao srna si se dofurala do mene
I stegla ruke oko mog vrata
Demoni mi tada izbrijaše glavu

I takav slinav u brlogu od zlata
Prihvatih ljubav koju si mi dala
Bezglave srne u parku još hranim
A u pozno doba zovem te, i još odzvanja...

Moj dečko je gej

Moj dečko je gej,veseo i razdragan
I svakog dana mi donosi cvet
Uveče odemo dole do reke
I sa klupice gledamo ceo svet
Vikendom pravimo roštilj i parti
Za prijatelje stare i poznate ljude
I samo toliko i want to say
Dok zaljubljeni šetamo dole niz kej
Moj dečko je gej

Dijana
( inspiracija hüsker dü )

Hej devojčice hoćeš li samnom u vožnju?
Mesec je pun ko’ testisi moji
Večeras niko nije sa nama
Večeras niko zvezde ne broji
Dijana,Dijana Dijana...

Čujem da je zabava kod mene u kraju
Obuci se lepo i pođi samnom
Tamo je alkohol,seks i droga
Ili hoćeš da te silujem i ubijem nakon toga
Dijana,Dijana Dijana...

Hej devojčice hoćeš li samnom u vožnju?
Sedište u mom autu puno je krvi
Večeras niko više nije sa nama
Večeras sam ti ja zadnji i prvi!
Dijana,Dijana Dijana

Sačuvana

Unconscious_Spirit
Domaćin
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 8.02

« Odgovor #156 poslato: Maj 28, 2007, 04:33:55 pm »

Govinda reche: - Sidarto, ti josh uvek pomalo volish da se podsmevash, kako mi se chini. Verujem ti i znam da nisi sledio jednog uchitelja. Ali, zar nisi ipak i sam naishao, ako ne na uchenje, a ono na izvesne misli, odredjena saznanja koja su tebi svojstvena i pomazhu ti da zhivish? Kada bi mi rekao neshto o tome, prichinio bi radost mom srcu.

Sidarta reche: - Da, dolazile su mi misli i saznanja odvajkada. Katkad sam, u toku jednog chasa ilil dana osetio u sebi znanje, kao shto se u srcu oseti zhivot. Bilo je sijaset misli, ali bilo bi mi teshko da ti ih saopshtim. Chuj, Govindo, ovo je jedna od mojih misli koju sam otkrio: mudrost se ne mozhe saopshtiti. Mudrost, koju mudrac pokushava da saopshti, zvuchi uvek kao ludost.

- Shalish se? - upita Govinda.

- Ne shalim se. Kazhem ti shta sam otkrio. Saznanje se mozhe saopshtiti, ali ne i mudrost. Ona se mozhe naci, u njoj se mozhe zhiveti i biti ponesen njome, sa njom se mogu stvarati chuda, ali se ne mozhe iskazati i nauchiti. To je ono shto sam ponekad naslucivao kao mladic, shto me je nagnalo da napustim uchitelje. Otkrio sam jednu misao, Govinda, koju cesh ti opet smatrati shalom ili ludoshcu, ali je to moja najbolja misao. Ona glasi: suprotnost svake istine je takodje istina! Naime, istina se mozhe iskazati i zaodenuti u rechi samo ako je jednostrana. A jednostrano je sve shto se mozhe mislima misliti i iskazati rechima, sve je to jednostrano, polovichno, lisheno celine, zaokruzhenosti i jedinstva. Kada je uzvisheni Gotama u svom uchenju govorio o svetu, on je morao da ga deli na samsaru i nirvanu, na varku i istinu, na patnju i izbavljenje. Ne mozhe se drugachije i nema drugog puta za onog koji hoce da uchi druge. Ali, sam svet, postojanje oko nas i u nama samim nikad nije jednostrano. Nikad jedan chovek, ili jedno delo nisu potpuno samsara ili potpuno nirvana, nikad jedan chovek nije sasvim svetac ili sasvim greshnik. Tako nam se chini, jer smo podlozhni varci da je vreme neshto stvarno. Govindo, ja sam to iskusio veoma chesto. I ako vreme odista nije stvarno, onda je i raspon koji na izgled postoji izmedju sveta i vechnosti, izmedju patnje i blazhenstva, izmedju zla i dobra, takodje samo varka.

- Kako to? - upita Govinda usplahireno.

- Saslushaj me, dragi, pazhljivo! Greshnik, kakav sam ja i kakav si ti, jeste greshnik, ali ce jednom opet biti brama, dostici ce jednom nirvanu, postace Buda - ali vidi: to "jednom" je varka, samo je alegorija! Greshnik se nalazi na putu da bude Buda, on nije u toku svog razvoja, mada mi u svom misaonom svetu stvari ne umemo drugachije da zamislimo. U greshniku se, vec sad i danas, nalazi buduci Buda, njegova buducnost je sva tu, u njemu, u tebi, - u svakom bicu koje nastaje treba da poshtujesh moguceg, skrivenog Budu. Svet nije nesavrshen, niti se nalazi na sporom putu ka savrshenstvu, prijatelju Govindo, ne, on je u svakom trenutku savrshen, svi gresi vec nose u sebi oproshtaj, sva mala deca vec nose u sebi starce, sva odojchad smrt, svi samrtnici vechni zhivot. Ne mozhe nijedan chovek da vidi koliko je onaj drugi prevalio od svog puta, u razbojniku i kockaru zhivi Buda, u bramanu zhivi razbojnik. U dubokim meditacijama postoji mogucnost da se ponishti vreme, da se istovremeno sagleda sav bivshi, postojeci i buduci zhivot, i tu je sve dobro, sve savrsheno, sve je braman. Zato mi se ono shto jeste chini dobrim, smrt mi se chini kao zhivot, greh kao svetashtvo, mudrost kao ludost, sve mora da bude tako, potrebni su samo moj pristanak, moja dragovoljnost, moja saglasnost, za mene je tako dobro i nikada mi ne mozhe biti na shtetu. Na svom telu i svojoj dushi sam iskusio da mi je greh bio preko potreban, bili su mi neophodni pohota, tezhnja za zemaljskim dobrima, bila mi je nuzhna i sujeta, a trebalo je da zapadnem u sramno ochajanje da bih nauchio da se ne protivim, da nauchim da volim svet i da ga ne uporedjujem sa nekakvim uobrazhenim svetom svojih zhelja, sa savrshenstvom kakvo sam ja zamislio, vec da ga pustim onakvog kakav jeste, da ga volim i da mu rado pripadam. - To su, o Govindo, neke od misli koje su mi pale na um.

Herman Hese - Siddharta
Sačuvana

Kada sam se rodio, doktor je pozvao mog oca i rekao mu: "Zhao mi je... Uchinili smo sve shto smo mogli, ali on je ipak uspeo da izadje."
Unconscious_Spirit
Domaćin
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 8.02

« Odgovor #155 poslato: Maj 28, 2007, 04:26:38 pm »

- Imao si srecu, - reche mu ona na rastanku, - pred tobom se otvaraju vrata jedna za drugim. Kako je to mogucno? Raspolazhesh li nekim chinima?

Sidarta reche: - Juche sam ti prichao da umem da mislim, da chekam i da postim, ali ti si smatrala da to nichemu ne sluzhi. Medjutim, mnogo chemu to sluzhi, Kamala, videcesh i sama. Videcesh da glupe samane u shumi nauche i znaju mnogo lepoga shto vi ostali ne znate. Josh koliko prekjuche bio sam chupavi prosjak, juche sam vec ljubio Kamalu, a uskoro cu biti trgovac, imacu novaca i sve one stvari koje smatrash dragocenim.

- To je tachno, - slozhi se ona. - Ali, shta bi bilo s tobom da nije mene? Shta bi bio da ti Kamala ne pomazhe?

- Mila Kamalo, - reche Sidarta i uspravi se, - kada sam doshao u tvoj gaj napravio sam prvi korak. Moja namera je bila da kod najlepshe zhene uchim ljubav. U trenutku u kome sam doneo ovu odluku znao sam i to da cu je ostvariti. Znao sam da cesh mi pomoci, znao sam to vec kod tvog prvog pogleda na ulazu u gaj.

- A da nisam htela?

- Htela si. Chuj, Kamalo: kada bacish u vodu kamen, on najbrzhim putem tone da stigne do dna. Tako je to i kad Sidarta ima neki cilj, neku nameru. Sidarta ne preduzima nishta, on cheka, on razmishlja, on posti, ali istovremeno prolazi kroz svet kao kamen kroz vodu, a da nishta ne radi, a da se ne pomakne; on biva privuchen, on se opushta i pada. Njegov cilj ga privlachi, on ne dopushta da mu u dushu prodre bilo shta shto bi bilo suprotno cilju. To je ono shto je Sidarta nauchio kod samana. To je ono shto neznalice nazivaju chinima, misleci da to izvode demoni. Ali, demoni nishta ne izvode, demoni ne postoje. Svako mozhe da baca chini, svako mozhe da postigne cilj ako ume da misli, ako ume da cheka, ako ume da posti.

Kamala ga je slushala. Volela je njegov glas, volela pogled njegovih ochiju.

- Mozhda je tako kako ti kazhesh, prijatelju, - reche tihim glasom. - Ali, mozhda je tako, da je Sidarta zgodan mushkarac, da se njegov pogled svidja zhenama i da mu zato sreca dolazi u susret.

Sidarta se oprostio jednim poljupcem.

- Neka bude tako, uchiteljice moja. Neka ti se moj pogled uvek svidi, neka mi od tebe uvek dodje sreca u susret!

(...)

Povremeno bi duboko u nedrima chuo samrtnichki, jedva chujni glas, koji ga je tiho opimnjao, tiho se jadao. U takvom chasu dolazilo bi mu do svesti da vodi chudan zhivot, da je sve shto chini samo igra, da je, dodushe, vedar i katkad radostan, ali da pravi zhivot ipak protiche mimo njega ne dotakavshi ga se. Kao shto igrach igra sa svojim loptama, tako se i on igrao sa poslovima i ljudima iz svoje okoline, posmatrao ih je i u tome nalazio razonodu; ali srcem i izvorom svoga bica nije uchestvovao u tome. Izvor je proticao negde daleko od njega, tekao je neprekidno i nevidljivo i vishe nije bio ni u kakvoj vezi sa njegovim zhivotom. Dogadjalo se da se preplasheno trgne zbog takvih misli, pozhelevshi da i njemu bude dato da sa zharom i svim srcem uchestvuje u detinjoj svakodnevici, da istinski zhivi, da istinski radi, da istinski uzhiva i provodi zhivot umesto da kao posmatrach stoji po strani.

Ali, uvek je nanovo odlazio lepoj Kamali, uchio se ljubavnim veshtinama, vrshio kult naslade u kome, vishe nego u bilo chemu drugom, davati i primati postaje jedno. Caskao je sa njom, uchio od nje, davao joj savete i primao ih. Ona ga je razumevala bolje no shto ga je ikad Govinda razumeo, ona mu je bila slichnija.

Jednom, on joj reche:

- Ti si kao ja, a drugachija od vecine ljudi. Ti si Kamala i nishta drugo, u tebi se kriju spokojstvo i utochishte u koje se mozhesh povuci svakog chasa i osecati se kao u svom domu, a to je i meni dato. Malo je ljudi koji to poseduju, mada bi svi to mogli imati.

- Nisu svi ljudi mudri, - reche Kamala.

- Nisu, - reche Sidarta - i upravo se o tome i radi. Kamasvami je mudar koliko i ja, pa ipak nema utochishta u sebi. Drugi ga pak imaju, iako im je razum kao u malog deteta. Vecina ljudi, Kamalo, slichni su listu koji opada, leluja se i vrti u vazduhu i u kovitlacu pada na zemlju. Drugi, ali malobrojni, su kao zvezde, krecu se utvrdjenom putanjom, do njih ne dopiru nikakvi vetrovi, oni u sebi nose svoj zakon i svoj put. Medju svim mudracima i samanama, od kojih sam mnoge poznavao, bio je samo jedan takav, jedan savrsheni, koga nikada necu zaboraviti. To je Gotama, Uzvisheni, onaj koji objavljuje svoje uchenje. Hiljade uchenika ga slushaju svakodnevno, slede njegova pravila, ali svi su oni lishce koje opada i ne nose u sebi samima uchenje i zakon.

Kamala ga je posmatrala smesheci se.

- Opet govorish o njemu, - reche - opet imash mislis samane.

Sidarta je cutao, a onda su igrali igru ljubavi, jednu od tridesetak ili chetrdesetak razlichitih igara koje je Kamala znala. Njeno telo je bilo savitljivo kao u jaguara, ili kao luk lovca; svako ko je od nje nauchio ljubav znao je za mnoge slasti, za mnoge tajne. Ona se dugo igrala sa Sidartom, mamila ga i odbijala, privlachila ga i obavijala se oko njega radujuci se njegovom majstorstvu, sve dok ne bi, pobedjen i umoran, pochinuo kraj nje.

Nadneta nad njim, hetera je dugo posmatrala njegovo lice i umorne ochi.

- Od svih koje znam ti si najbolji u ljubavi, - reche ona zamishljeno. - Jachi si od drugih, savitljiviji, predaniji. Dobro si nauchio moje veshtine, Sidarto. Jednom, kada budem starija, htela bih da imam dete od tebe. Ali, uprkos svemu, dragi, ti si ipak ostao samana, ti me ipak ne volish i ne volish nijedno ljudsko bice. Zar nije tako?

- Izgleda da je tako, - progovori Sidarta posustalo. - Ja sam kao ti. Ni ti ne umesh da volish - jer kako bi inache mogla da uprazhnjavash ljubav kao veshtinu? Ljudi nasheg soja kanda ne mogu da vole. To mogu ljudi detinjeg uma; u tome je njihova tajna.

(...)

Ono uzvisheno stanje posvecene budnosti, koje je dozhiveo jednom u cvetu mladosti i drugi put u danima posle Gotamine propovedi, nakon rastanka sa Govindom, ono napeto ishchekivanje, ponosna osama, bez potrebe za uchenjem i uchiteljem, ona zhivahna spremnost da chuje bozhanski glas u spostvenom srcu - vremenom se pretvorilo u secanje, sve se pokazalo prolaznim; veoma daleko i jedva chujno je zhuborio sveti izvor, koji je nekad bio tako blizu i zhuborio u njemu samom. Zacelo, on je josh dugo nosio u sebi mnogo od onoga shto je nauchio od samana, od Gotame, od svog oca i bramana: da zhivi umereno, da razmishlja, da tone u meditacije, da hrani u sebi skrivena saznanja o svom bicu, o vechnom ja, koje nije ni telo ni svest. Mnogo je od toga nosio u sebi, ali, jedno po jedno, saznanja su potonula, prekrila ih je prashina.Kao shto se grncharsko kolo, kada se jednom stavi u pokret, josh dugo okrece i tek lagano usporava hod da bi se najzad zaustavilo, tako se i u Sidartinoj dushi josh dugo okretao tochak askeze, tochak razmishljanja i razaznavanja, josh se sve to kovitlalo u njemu, ali sporije, zapinjuci i sve blizhe zastoju. Lagano, kao shto vlaga prodire u panj koji odumire, polako ga puni i izaziva truljenje, prodirali su u Sidartinu dushu svet i otupelost, ispunivshi je osecanjem tegobe, umora i uchmalosti. Ali, zauzvrat su ozhivela njegova chula, koja su mnogo shta nauchila, stekla mnoga iskustva.

Malo-pomalo, Sidarta je, okruzhen sve vecim bogatstvom, i sam pocheo da poprima poneshto od ljudi detinjeg uma, primao njihove detinjaste tezhnje i strepnje. Pa ipak im je zavideo, i shto je vishe postajao slichan njima utoliko je vishe rasla njegova zavist. Zavideo im je na svemu onome shto je njemu nedostajalo, a njima bilo svojstveno: na znachenju koje su pridavali sopstvenom zhivotu, na zharu koji su unosili u svoja uzhivanja i strepnje, na plashljivoj, ali slatkoj, sreci koju im je pruzhala njihova zaljubljenost. Jer, ljudi su bili neprekidno zaljubljeni: u sebe same, u svoje zhene, u svoju decu, u pochasti ili u novac, u svoje planove i nade. Sidarta, medjutim, bash to nije nauchio od njih, svu tu detinju radost; nauchio je od njih ono shto je bilo neprijatno, shto je i sam prezirao. Sve cheshce se dogadjalo da se ljutio i negodovao shto mu Kamasvami dosadjuje svojim brigama. Dogadjalo se da se isuvishe buchno smeje kada bi gubio na kocki. U poredjenju sa drugima njegovo lice je josh uvek delovalo mudro i produhovljeno, ali se na njemu retko pojavljivao osmeh i postepeno je poprimalo crte koje se chesto vide na licu bogatasha, crte koje su odraz nezadovoljstva, slabog zdravlja, mrzovolje, otupelosti i odsustva ljubavi. Malo-pomalo, dusha mu je obolela od bolesti koja mori bogate ljude. Primecivao je jedino da je umukao jasni i odluchni glas, koji se nekada davno javio u njemu i uvek ga pratio u najboljim danima.

(...)

Moj zhivot je odista bio chudesan, pomislio je, kretao se chudnim zaobilaznim putevima. Kao dete sam imao posla samo sa bogovima i zhrtvama. Kao dechak sam se bavio samo askezom, razmishljanjem i meditacijom, u potrazi za bramanom, obozhavajuci ono vechno u atmanu. Kao mladic sam otishao u pokajnike, zhiveo sam u shumi, patio od zhege i hladnoce, nauchio sam da gladujem i da nateram svoje telo da odumire. Zatim sam kroz uchenje velikog Bude chudesno doshao do spoznaje, osetio sam kako u meni kruzhi saznanje o jedinstvu sveta kao sopstvena krv. Ali, morao sam da odem i od Bude i od velikog saznanja. Poshao sam, i od Kamale nauchio ljubavne slasti, od Kamasvamija sam nauchio da trgujem, gomilao sma novac i rasipao ga, nauchio sam da volim svoj stomak, da ugadjam svojim chulima. Mnoge godine sam morao da provedem da bih izgubio svoj duh, da se odluchim da mislim, da zaboravim na jedinstvo. Zar sve to nije kao da sam se polako i veoma zaobilaznim putevima od mushkarca preobrazio u dete, od mislioca pretvorio u detinjeg choveka? Pa ipak je taj put bio veoma dobar, ptica u mojim nedrima ipak nije uginula. Ali, kakav je to bio put? Morao sam proci kroz tolike gluposti, tolike poroke, kroz tolike zablude, gadjenja, razocharenja i jad, samo da bih ponovo postao dete i mogao pocheti iznova. Ali, tako je trebalo da bude, moje srce se s tim slazhe, moje ochi se smeshe. Morao sam da dozhivim ochajanje, da potonem do najbudalastije medju svim mislima, do pomisli na samoubistvo, da bih dozhiveo milost, da bih opet chuo om, da bih mogao istinski da spavam i da se istinski probudim. Trebalo je da postanem budala, da bih ponovo nashao atman u sebi. Kuda ce me josh odvesti moj put? Luckast je taj put, sav je u krivinama, a mozhda vodi ukrug. Kakav je da je, ja cu ici njime.

- Dobro je da chovek iskusi sve shto treba da zna, - pomislio je. - Da uzhivanja sveta i bogatstvo ne sluzhe dobru, nauchio sam josh u detinjstvu. Znao sam to odavno, ali sam tek sada dozhiveo. Sada znam, i to ne samo po secanju vec svojim ochima, svojim srcem, svojim stomakom. Blago meni shto to znam!

Dugo je razmishljao o svom preobrazaju, oslushnuo je kako ptica peva od radosti. Zar ta ptica nije bila umrla u njemu, zar nije osetila njegovu smrt? Ne, neshto drugo je umrlo u njemu, neshto shto je vec odavno cheznulo za smrcu. Zar to nije bilo ono shto je u svojim zharkim pokajnichkim godinama hteo da umrtvi? Zar to nije u stvari bilo njegovo ja, njegovo malo, usplahireno i ponosno ja, sa kojim se borio toliko godina, koje ga je uvek nanovo pobedjivalo, koje se ponovo javljalo posle umrtvljavanja, zabranivshi mu radost, ispunjavajuci ga strahom? Zar to nije bilo ono shto je danas, najzad, nashlo smrt ovde u shumi, na ovoj ljupkoj reci? Nije li tragom ove smrti sada bio kao dete, pun poverenja, oslobodjen straha, pun radosti?

Sidarta je sada slutio zashto se kao braman, kao pokajnik uzalud borio sa tim svojim ja. Ometali su ga preterano znanje, isuvishe mnogo svetih stihova, isuvishe mnogo zhrtvenih obreda, muchenja svoga tela, neobuzdanost u delima i stremljenjima! Bio je prozhet oholoshcu, uvek je bio najmudriji, najrevnosniji, uvek korak ispred ostalih, uvek posvecen i uman, uvek sveshtenik ili mudrac. Njegovo ja se uvlachilo u to svetashtvo, u tu oholost i mudrost, ono se uvrezhilo i raslo, dok je on verovao da ce ga umrtviti postom i pokorom. Sada je uvideo, prozreo da je skriveni glas u njemu bio u pravu, da ga nikada nijedan uchitelj ne bi mogao izbaviti. Zbog toga je morao da ide u svet, da se predaje uzhivanju i moci, charima zhene i novcu, zato je morao da postane trgovac, kockar, pijanac i gramzivac, sve dok sveshtenik i samana u njemu nisu zamrli. Zbog toga je morao da podnosi ove ruzhne godine, da trpi gadjenja, prazninu i besmislicu jednog opustelog i izgubljenog zhvota, do kraja, do najcrnjeg ochajanja, sve dok nisu, najzad, nashli smrt i razvratnik Sidarta i gramzivac Sidarta. On je umro, a iz sna se probudio novi Sidarta. I on ce ostariti, i on ce jednom morati da umre. Sidarta je bio prolazan, kratkog veka je svako bitisanje. Ali, danas je bio mlad, bio je kao dete, novi i radoshcu ispunjen Sidarta.

Takav je bio tok njegovih misli, on se oslushkujuci smeshio krchanju svojih creva i pun zahvalnosti slushao zujanje pchela. Vedro je gledao u reku koja je proticala, nikada mu se nijedna voda nije dopala kao ova, nikada nije tako snazhno i lepo chuo glas i parabolu vodenog toka. Uchinilo mu se da reka ima da mu kazhe neshto narochito, neshto shto on josh ne zna, shto ga tek cheka. U toj reci je Sidarta hteo da se udavi, u njoj se danas udavio stari, umorni, ochajni Sidarta. Novi Sidarta je osecao duboku ljubav prema toj vodenoj struji, te odluchi da je skoro ne napushta.

(...)

Sidarta je ostao kod splavara i nauchio da opsluzhuje chamac, a kad nije imao posla sa splavom obradjivao je sa Vasudevom pirinchano polje, skupljao suvarke, brao plodove sa stabla banana. Nauchio je da delje vesla, da popravlja chamac, da plete korpe, radujuci se svemu shto bi nauchio, a dani i meseci prolazili su mu u letu. Ali, vishe no shto je Vasudeva mogao, pouchavala ga je reka. Od nje je neprestano uchio. Pre svega je nauchio od nje veshtinu slushanja, da oslushkuje smirena srca, strpljive, otvorene dushe, bez strasti, bez zhelje, bez suda i mishljenja.

Prijatno je zhiveo kraj Vasudeve, izmenivshi s njim tu i tamo po koju rech, malobrojne i dugo promishljenje rechi. Vasudeva nije bio pobornik mnogih rechi, Sidarti je retko polazilo za rukom da ga natera da govori.

- Da li si - upita ga jednom - od reke nauchio i tajnu: da vreme ne postoji?

Vasudevino lice ozari osmeh..

- Jesam, Sidarto, - reche. - Mislish li time ovo: da se reka nalazi svuda u isti mah, na izvoru i na ushcu, na vodopadu i na skeli u brzaku, u moru, planini, svuda istovremeno, i da za nju postoji samo sadashnjica, bez senke buducnosti?

- To je ono shto sam mislio, - reche Sidarta. - I kada sam to nauchio, bacio sam pogled na svoj zhivot i on je takodje bio reka, i dechaka Sidartu su od mushkarca Sidarte razdvajale samo senke, a nishta stvarno. Sidartina ranija rodjenja nisu bila proshlost, niti su njegova smrt i povratak brami buducnost. Nishta nije bilo, nishta nece biti, sve jeste, sve ima svoje bitisanje i sadashnjost.

Sidarta je govorio sa zanosom, ova svetla misao prozhimala ga je dubokom radoshcu. O, zar nisu sve patnje bile vreme, zar nije sve tegobno i neprijateljsko u svetu nastalo i bilo savladano chim je savladano vreme, chim se iz misli moglo izbrisati vreme? Govorio je s ushicenjem. Vasudeva ga je gledao smesheci se i klimao glavom, cutke je odobravao i preshavshi rukom preko Sidartinih pleca, vratio se svom poslu.

Jednom, kada je reka u doba kisha nabujala i silno hujala, Sidarta reche:

- Reka ima mnogo glasova, veoma mnogo glasova, zar ne, prijatelju? Zar u njoj nije glas kralja, i ratnika, i bika, i nocne ptice, i porodilje, i onoga koji uzdishe i josh hiljade drugih glasova. Zar ne, prijatelju?

- Tako je, - klimnu Vasudeva glavom, - svi glasovi bica se nalaze u njenom glasu.

- Znash li, - produzhi Sidarta, - koju rech izgovara ako ti podje za rukom da istovremeno chujesh njenih deset hiljada glasova?

Vasudevino lice je ozario blazheni osmeh, i primaknuvshi se Sidarti, on mu shapnu na uvo sveti om. I upravo je to chuo i Sidarta.

(...)

- Ti vidish moje srce, - progovori Sidarta tuzhno. - Pomishljao sam na to chesto. Ali, chuj, kako da predam tom svetu dechaka, kome ionako nedostaje blagost srca? Nece li postati obestan i zabrazditi u sladostrashce i obest, nece li da ponovi sve zablude svog oca, da se potpuno izgubi u samsari?

Osmeh ozari splavarevo lice, on nezhno dodirnu Sidartinu mishicu i reche:

- Upitaj o tome reku, prijatelju! Slushaj kako se smeje! Mislish li doista da si svoje ludosti pochinio da bi sina poshtedeo od istih? Mozhesh li da sachuvash svog sina od samsare? Kako? Uchenjem, molitvama, opominjuci ga? Mili moj, zar si zaboravio pouchnu prichu o sinu bramana Sidarti, koju si mi jednom isprichao na ovom istom mestu? Ko je sachuvao samanu Sidartu od samsare, od greha, gramzivosti, ludosti? Jesu li pobozhnost njegovog srca, opomene koje su proizishle iz ochevog uchenja, ili sopstvena saznanja, sopstvena traganja mogla da ga sachuvaju? Koji otac, koji uchitelj bi mogao da ga sachuva od toga da sam zhivi svoj zhivot, da sam sebe uprlja zhivotom, da sam ispije gorki napitak, da sam nadje svoj put? Verujesh li, dragi, da bi neko mogao da bude poshtedjenog tog puta? Mozhda tvoj sinchic, zato shto ga volish, zato shto bi hteo da ga poshtedish patnje i bola i razocharanja? Ali, i kad bi i deset puta dao svoj zhivot za njega, opet ne bi mogao da ga oslobodish ni najmanjeg delica svoje sudbine.

(...)
Sačuvana

Dusica
::Administrator::
Domaćin
*

Popularnost: 666
Van mreže Van mreže

Starost: 106

VIP

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.6

« Odgovor #154 poslato: Maj 22, 2007, 10:16:33 pm »

M.Antic

Oni drugi...

Postoje ljudi koji žive pravolinijski.
 Stepenicu po stepenicu... pouzdano i sigurno
 penju se do nekakve svoje prave mogućnosti.

Postoje i oni drugi.

Čas odlete u nebo...
Čas ih polupane dižeš sa zemlje i lepiš...

Sačuvana

The meeting of two  personalities is like the contact of two chemical substances:
 if there is  strong  reaction of any kind.. both are transformed.
 Carl Jung
Dusica
::Administrator::
Domaćin
*

Popularnost: 666
Van mreže Van mreže

Starost: 106

VIP

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.6

« Odgovor #153 poslato: Maj 21, 2007, 10:12:51 pm »

M. Antic - Senka

Zbog svega sto smo najlepse hteli
hocu uz mene nocas da krenes...
ma bili svetovi crni ili beli,
ma bili putevi hladni il vreli,
nemoj da zalis ako svenes.

Hocu da drzis moju ruku,
da se ne boljis vetra i mraka,
uspavana i kad kise tuku,
jednako krhka, jednako jaka.

Hocu uz mene da se svijes,
korake moje da uhvatis,
pa sa mnom bol i smeh da pijes
i da ne zelis da se vratis.

Da sa mnom ispod crnog neba
pronadjes hleba komadic beli,
pronadjes sunca komadic vreli,
pronadjes zivota komadic zreli.
Il crknes, ako crci treba,
zbog svega sto smo najlepse hteli...
Sačuvana

The meeting of two  personalities is like the contact of two chemical substances:
 if there is  strong  reaction of any kind.. both are transformed.
 Carl Jung
Cale
Redovan Član

Popularnost: 11
Van mreže Van mreže

Starost: Nije dostupno

I'll always stay the same....

Windows XP
Browser:

« Odgovor #152 poslato: Maj 20, 2007, 03:04:04 pm »

smile
Sačuvana

OUT of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul
Unconscious_Spirit
Domaćin
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 8.02

« Odgovor #151 poslato: Maj 20, 2007, 02:48:04 pm »

Morash prvo da nauchish da govorish sa mrtvima.
Imash jednu temu na 4umu o tome, tu mozhda izvuchesh neke korisne informacije.
Kad to savladash, treba medju svim tim dushama da locirash dushu Hermana Hesea i da njega pitash isto ovo shto si mene pitao, samo nemoj da ga zovesh Spirit - shvatice to kao uvredu.
Sačuvana

Cale
Redovan Član

Popularnost: 11
Van mreže Van mreže

Starost: Nije dostupno

I'll always stay the same....

Windows XP
Browser:

« Odgovor #150 poslato: Maj 20, 2007, 02:44:47 pm »

Spirit jel smem ovo da prepisem za pismeni iz srpskog?
Sačuvana

OUT of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul
Unconscious_Spirit
Domaćin
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 8.02

« Odgovor #149 poslato: Maj 20, 2007, 02:36:52 pm »

Iduceg proleca trebalo je da napustim gimnaziju, i da odem na studije, a josh nisam znao kuda i shta. Garila me nausnica, bio sam odrastao chovek, a pri svem tom potpuno bespomocan i bez svrhe. Jedno samo bilo je chvrsto: glas u meni, slika iz sna. Osecao sam da mi je duzhnost da slepo podjem za tim vodjstvom. Ali mi je to bilo tako teshko, i svakodnevno sam se opirao. Mozhda sam lud, mislio sam chesto, mozhda nisam kao drugi ljudi? Ali sam i ja mogao da uchinim sve ono shto su drugi izvrshavali; sa malo marljivosti i truda mogao sam da chitam Platona, mogao sam da reshavam trigonometrijske zadatke, ili da pratim makar kakvu hemijsku analizu. Samo jedno nisam mogao: da ishchupam iz sebe svrhu koja je bila u meni skrivena u mraku, pa da je nacrtam nekud pred sobom, kao shto su to chinili drugi, koji su tachno znali da zhele postati profesori ili sudije, lekari ili umetnici, i koliko ce to da traje i kakve ce koristi biti od toga. To nisam mogao. Mozhe biti da cu i ja nekad postati tako shto, ali odakle to da znam.
 Mozhda sam i ja morao da trazhim i stalno godinama da trazhim, a ipak nishta od mene nece postati, i necu dospeti do cilja. Mozhda cu i doci do cilja, ali ce to biti zao, opasan, uzhasan cilj.
  Ta ja nisam hteo nishta drugo nego da pokusham prozhiveti ono shto je samo od sebe htelo da izbije iz mene. Zashto je to bilo tako mnogo teshko?

(...)

- Jeste li vi muzichar?
 - Nisam. Slusham rado muziku, ali samo onakvu kakvu vi svirate, sasvim neospornu muziku, onakvu pri kojoj se oseca da chovek potresa nebo i pakao. Muzika mi je vrlo draga, mislim zato shto je tako malo moralna. Sve ostalo je moralno, a ja trazhim neshto shto nije takvo. Pod moralnim sam uvek samo patio. Ne mogu dobro da se izrazim.

(...)

- Mi povlachimo granice svoje lichnosti uvek suvishe usko! Mi urachunavamo u svoju lichnost uvek samo ono shto saznajemo kao individualno razlichito, kao neshto shto se udaljuje od drugog. Ali mi, upravo svaki od nas, sastojimo se iz svih sastojaka sveta; i kao shto nashe telo nosi u sebi rodoslovlje razvica sve do ribe, pa i mnogo dalje unatrag, tako i mi imamo u dushi sve shto je ikada zhivelo u ljudskim dushama. Svi bogovi i djavoli koji su ikada postojali, bilo kod Grka i Kineza, ili kod Zulukafera, svi zajedno su u nama, svi su tu, kao mogucnosti, kao zhelje, kao izlazi. Kad bi chovechanstvo izumrlo sve do jednog jedinog osrednje darovitog deteta, koje nije dobilo nikakvu obuku, ovo bi dete ponovo pronashlo sav tok stvari, bogove, demone, rajeve, zapovesti i zabrane, Stare i Nove zavete, sve bi ono moglo ponovo da stvori.

(...)

Shta sam od chudnog muzichara Pistorija doznao o Abraksasu, ne mogu da prepricham u nekoliko rechi. Ali najvazhnije shto sam od njega nauchio, to je bio dalji korak na putu ka sebi samom. U to vreme bio sam, sa svojih skoro osamnaest godina, neobichan mlad chovek, u sto stvari prerano zreo, a u sto drugih stvari veoma zaostao i neumeshan. Kad bih se s vremena na vreme uporedio s drugima, bivao bih chesto ponosan i uobrazhen, ali isto tako chesto potishten i ponizhen. Chesto bih sebe smatrao genijem, chesto poluludim. Nije mi polazilo za rukom da uzimam udela u radostima i zhivotu svojih vrshnjaka, i chesto sam se troshio u prebacivanjima i brigama kao da sam beznadezhno rastavljen od njih, kao da je za mene zhivot zatvoren.

Pistorije, koji je sam bio pravi pravcati osobenjak, pouchio me je da sachuvam srchanost i poshtovanje prema sebi samome. time shto je svagda u mojim rechima, u mojim snovima, u mojim mashtarijama i mislima nalazio neshto dragoceno, shto ih je svagda ozbiljno uzimao i ozbiljno o njima razgovarao, davao mi je primer.

- Prichali ste mi - reche on - da muziku volite zato shto nije moralna. Neka je tako. Ali vi sami ne smete biti moralist! Vi se ne smete ravnati s drugima; i ako vas je priroda stvorila za slepog misha, ne smete hteti da se nachinite pticom nojem. Vi sebe pokatkad smatrate osobenjakom, prebacujete sebi shto idete putevima drugachijim negoli vecina. Toga se morate okanuti. Gledajte u vatru, gledajte u oblake, i chim nastupe naslucivanja i chim glasovi u vashoj dushi zapochnu da govore, oslonite se na njih i ne pitajte prvo da li je to u volji ili da li je to milo gospodinu uchitelju ili gospodinu tati ili nekome drugom bogu! Time se chovek kvari. Time se dolazi na gradjansku stazu, i postaje se okamenotina. Dragi Sinklere, nash bog se zove Abraksas, a on je bog i on je satana, on u sebi ima svetao i mrachan svet. Abraksas nema shta da prigovori nijednoj vashoj misli, nijednom vashem snu. To nemojte nikada zaboraviti. Ali ce vas on napustiti ako nekad postanete besprekoran i normalan. Tada ce vas napustiti i potrazhice nov lonac da bi u njemu gotovio svoje misli.

Herman Hese - Demijan
Sačuvana

Dea
Redovan Član

Popularnost: 66
Van mreže Van mreže

Starost: 27

Kad ja tamo, a ono medjutim...

Windows XP
Browser:
Opera 9.20

« Odgovor #148 poslato: Maj 19, 2007, 04:13:44 pm »

O, kako lako dusa samu sebe vara kad hoce.
Kako lako pada u svoju propast nosena krilima zloduha slavoljublja i zloduha gordosti. I kako je tesko otresti se sebe pohvale demonske.
"Vreme je da svet sazna za tvoje podvige. Da objavis svoje vrline radi koristi slusaoca", govorio mi je zlikovac. A ja ga nisam prepoznavala. Cak nisam ni znala govori li neko van mene. Iz mene. Ili ja sama. Toliko je moc naseg zlotvora da pomuti um koji se ne brani.

~Petkana~ Ljiljana Habjanovic Djurovic
Sačuvana
Lepi Sale
Super Član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #147 poslato: April 29, 2007, 07:49:23 pm »

MOJA 1000. PORUKA

Hans Piti Orli
Prazna grba
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dok sam čekao u redu za neke potrepštine, tog jutra, strašno mi se zevalo. I pošto sam otvorio usta tako široko, ulete mi parče trašnje koju je ispljunula jedna devojka u redu do mene.
- Bravo ljubavi, odličan pogodak! – rekoh i počeh da prljam svoj novi sako mastilom i maslinovim uljem.

Devojka sakri pogled iza neprobojnog stakla na izlogu. Mrsila je jagode.
Okrenuo sam se tog trenutka prema kupcima I rekao glasno, glasom nabreklim od požude:
- Krivca hoću da mi dovedete da mu nadomestim bradu i brkove  da se maste posle svakog tanjira pasulja!

Nastao je tajac.Rečica koja je tekla pored prodavnice dobi stidljivu boju meskalina i devojka se pojavi predamnom sva preplanula od lošeg očevog pigmenta.
- Znaš, - reče ona tada – zamisli da je ceo svet veličine lubenice i da su mu polja učmala, bi li imalo smisla kuditi me ovako neurednu?
- Imam plan, - počeh ja ponovo – oprostiću ti sve, ako me pustiš da čekam ispred tebe. Znaš, sve se greške skupo plaćaju i sva loooša jela se , uglavnom, ispovraćaju!
- Nemoj, molim te, imam stare roditelje i svaki sekund mi je dragocen. Znamo dobro da nije isto spremiti ručak u podne ili ga ostaviti za predveče! - odgovori devojka i zabaci kosu tako da mi je izgrebala lice oštrim krajevima.

Pao sam na pločnik držeći se za lice. Ljudi koji su čekali samnom uhvatiše devojku i počeše da je šamaraju. Iscepali su joj i košulju, tako da su mogle da joj se vide prelepe grudi i lančić na kome je pisalo moje ime.
- Skinite joj sve! – urlao sam držeći se jednom rukom za čelo a drugom za genitalije.

Nastala je prava zbrka. Bilo je njih dvadesetak kršnih momaka i ona sama. Ja sam nastavio da gledam šta se dešava neko vreme, ali ne videh ništa uzbudljivo. Okrenuo sam leđa i nastavio da čekam u redu. Ispred mene stajaše, sada, prelepi mladić, visokog stasa i sjajnih očiju.kriđom sam gledao u njegovu zadnjicu. Utegnute, tesne farmerice i pio sok.   
Sačuvana

Lepi Sale
Super Član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #146 poslato: April 29, 2007, 07:47:25 pm »