Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako mali Perica zamišlja standarde - OOXML u Srbiji  (Pročitano 624 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dus@n
::Moderator::
Stalni Član
*

Popularnost: 155
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 21

Linux For Life! General Linux Rules!

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.11

« Odgovor #2 poslato: Januar 28, 2008, 06:40:02 pm »

ladno se isplatio sto sam zaboravio da zovem ISS Tongue
Sačuvana

lilBeat
Stalni Član

Popularnost: 83
Van mreže Van mreže

Starost: 30

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 2.0.0.11

« Odgovor #1 poslato: Januar 28, 2008, 02:20:33 pm »

typical  dry
Sačuvana

"Be formless... shapeless like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle; it becomes the bottle. You put it into a teapot; it becomes the teapot. Water can flow, and it can crash. Be water, my friend..."
prvul
Član u razvoju

Popularnost: 26
Van mreže Van mreže

Starost: 28

Osetite ukus slobode, koristite GNU/Linux.

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 2.0.0.11

« poslato: Januar 28, 2008, 03:51:42 am »

Kako mali Perica zamišlja standarde - OOXML u Srbiji
 Posted on January 27, 2008

Za one manje upućene evo kratkog pregleda šta je to OOXML i čemu tolika buka u svetu… a uskoro i kod nas. OOXML stoji za Office Open XML format i stvoren je od strane kompanije Microsoft. To je format koji je postao dominantan u njihovom novom Office paketu. Pre više od tri godine je ISO odobrio kao standard za čuvanje i razmenu elektronske dokumentacije jedan drugi format – OpenDocument Format stvoren od strane svih velikih igrača na IT sceni – IBM, Google, Sun, Adobe itd. Kompanija Microsoft je tada odbila da učestvuje u radu komisije za stvaranje strandarda te kasnije nije ni implementirala ovaj standard u svoj paket Office. Godinu i po kasnije, dotična kompanija izlazi na svetlo dana sa predlogom sopstvenog formata kao strandarda. Tada predstavljaju OOXML i podnose ga organizaciji ECMA na razmatranje kako bi standard po ubrzanoj proceduri došao u ISO na glasanje. I tog trena kreće opšta zabava. Kako vas sada ne bih davio detaljima koliko je OOXML loš, predlažem da za početak pročitate: Šest pitanja Ovih ću dana ovde ostavljati još puno informacija o datoj temi jer se i srpska scena uzburkala. Elem, OOXML dolazi pred ISO na izglasavanje i biva odbijen uz komentare. To je značilo da bi kompanija Microsoft trebala da još poradi na formatu kako bi se uopšte glasalo o standardu. Da li je to učinjeno? Pa naravno da nije! U periodu od 25.02. do 29.02. će se u Ženevi sastati ISO i ponovo glasati. Ovog će puta odluka biti konačna.

A sada malo da pređemo u naše dvorište. Nešto pred glasanje prošlog septembra Ivana i mene kontaktiraju iz ODFAlliance sa molbom da saznamo kako će Srbija glasati. Kontaktiramo Institut za strandardizaciju Srbije-ISS (telo koje je preuzelo posao JUS-a) i saznajemo da će Srbija reći “DA”. Takođe saznajemo da nikakva tehnička komisija za tu namenu nije sastavljana, te da je dokument OOXML predloga">DIS29500 došao “ad hoc” pre njih i da im je navodno “rečeno” da glasaju “DA”. Ko? Kako? Tišina.

U tom trenu Ivan i ja odlučujemo da sačekamo da glasanje prođe te ako OOXML padne, kao što smo se nadali da će biti, pokrenemo inicijativu u Srbiji da se o predlogu standarda javno raspravlja. Glasanje prolazi ali ne i OOXML. Moj novi zadatak postaje da u Srbiji postavim pitanje validnosti OOXML-a. Počinjem prepisku sa gospođom Miroslavom Filipović iz ISS koja je zadužena za dati standard. Kako je ISS tek formiran mnogo toga nije regulisano (ili bar tako kažu), te je čitava procedura odugovlačena negde do kasne jeseni. Tada ISS raspisuje poziv za predlaganje “stručne” komisije—poziv. Na poziv se u tom trenu odazivaju samo FSN/FSFE i Microsoft. To je očigledno premalo ljudi da bi se išta radilo. Vreme opet prolazi. Bliži se februar. Stupamo u kontakt sa IBM-om u Srbiji i tada oni šalju svog predstavnika u ISS. I onda se dešava nešto veoma očekivano. Posle par nedelja tišine oko praznika (u ovoj zemlji praznici imaju tendenciju da večno traju) gospođa Filipović me obaveštava da je stiglo “puno” prijava i da ćemo se sastati 23.01.2008. u 10č izjutra. Stiže nam zvanični poziv za zasedanje i tada shvatamo šta se desilo. Na listi pozvanih se nalazi preko 20 ljudi od kojih su gotovo svi Microsoft poslovni partneri. Bez greške. To me ni najmanje nije začudilo. Kao što sam u tom trenu rekao Jasni Došen iz IBM-a, volim kada situacija izgleda beznadežno.

Dolazi i ta sreda, 23.01. Stižem u ISS negde oko 09.55 i vidim da su svi već tu. Tačan spisak ljudi očekujte uskoro na blogu pošto je lista ljudi koju sam dobio na mail donekle različita od ljudi koje sam tamo video, pa moram da proverim te podatke pre nego vam ih dam na uvid. Elem, počinje prvo zasedanje radne komisije KS I1/34 – Komisija za standarde iz oblasti jezika za opisivanje i obradu dokumenata. Gospođa Filipović započinje sastanak i podseća na dnevni red tog dana:

1. Usvajanje dnevnog reda;
   2. Konstituisanje komisije i izbor predsednika i zamenika predsednika komisije;
   3. Upoznavanje sa načinom rada komisije, procedurom donošenja srpskih standarda i predmetom i područjem rada KS I1/34;
   4. Aktuelnosti u vezi usvajanja standarda ISO/IEC DIS 29500.
   5. Razno.

Pa krenimo redom… ili možda ne. Naravno da ne. Usvajanje dnevnog reda je preskočena tačka pošto je većinsko Microsoft društvo odlučilo da ono povede raspravu u svom pravcu te da ako je ikako moguće odmah tu i tada glasamo jednostavno “DA” i da idemo kući… ipak su to ozbiljni poslovni ljudi ogromne srpske IT industrije i nemaju baš vremena za gubljenje. Elem, prelazi se na tačku dva i tada predstavnik firme Extreme d.o.o. Alan Albulj počinje krajnje simpatičan govor i za predsednika komisije predlaže gospodina Dejana Cvetkovića, direktora Microsoft Serbia. Na to se više nego revoltirano javlja Jasna Došen iz IBM i za potpredsednika komisije predlaže mene. Dakle, stvar rešena. Na čelo komisije dva čoveka – jedan iz Microsofta a drugi iz FSFE-a.

Kako red nalaže gospodin Cvetković i ja se obraćamo prisutnima i već u tom trenu postaje jasno da se dnevni red nikako neće poštovati, već da ćemo odmah preći na glavni razlog što smo svi tu – OOXML. Gospodin Cvetković u svom uvodnom govoru iznosi krajnje simpatične razloge zašto je OOXML potpuno božanstven. Iako sam mislio da tog dana izbegnemo priču o samom OOXML i da se sastanemo još nekoliko puta do glasanja, to nisam mogao. Prosto sam odgovorio na iznete podatke u prethodnom govoru i tada počinje najzabavniji deo dana. Sastanak je trajao nešto manje od dva sata i činilo mi se kao da stojim na vrhu jedne kule, a da svih strana dolaze ti neki ljudi koje ja jednostavnim pokretom ruke odgurnem sa zida nazad odakle su došli. Zapravo, sve je izgledalo kao unakrsno ispitivanje mene. Kao što sam već rekao, zabavio sam se kako odavno nisam. Javljali su se sa svih strana, a ja sam samo rotirao stolicu na kojoj sam sedeo i davao uljudne i adekvatne odgovore. I ta zabava je trajala neko vreme dok svi nisu uvideli da od toga, da se tog dana donese odluka, nema ništa. No, kako su to previše zauzeti ljudi da bi se ponovo sastajali odlučeno je da se čitava polemika prenese na mailing listu a da se mi potom sastanemo 18.02. i da donesemo odluku. Tada gospođa Filipović kaže kako bi morala da proveri da li je sala za konferencije slobodna tog dana. Na šta, na moje veliko iznenađenje, direktor Microsofta kaže kako će njegova firma vrlo rado ustupiti neku od svojih sala… sa krajnje podrugljivim izrazom na licu, kao da je odluka već donešena. U to se javlja predstavnik firme Pakom koji kaže da možemo i kod njih. Razmišljao sam se da ih presečem kako znam odlično kafanče kod mene u centru grada pa da se lepo okupimo tamo. Gospođa Filipović je bila zabezeknuta ovim izjavama. Što se slobodno može reči i za Jasnu Došen i mene.

Čemu takav podrugljiv stav prema dešavanju? Prosto, družina Microsofta misli da će prostom večinom izglasati jedno lepo “DA”. A hoće li? Mislim da ne, ako se ja išta pitam. Naime, Zakon o stanradrizaciji jasno kaže da se sve odluke u ISS donose konsenzusom bez prevladavanja jedne od strana. Problem u planu dotične družine je taj što je ta većina sastavljena od zvaničnih poslovnih partnera kompanije Microsoft. Shvatam da je ideja bila da se tamo dovedu navodno različite strane koje nemaju ništa zajedničko ali, eto, imaju isti stav prema određenom pitanju. Greška u planu – oni su svi sertifikovano u braku sa kompanijom Microsoft. Na kraju, svi su tamo došli jer ih je Microsoft pozvao… valjda su se zato mnogi našli uvređenim jer sam ih indirektno u uvodnom izlaganju sve nazvao marionetama. Ali morao sam… kako da odolim!?Smiley))

Šta nas čeka u periodu do 18.02.? MNOGO TOGA. Pre svega, ta nazovi mailing lista za raspravu. Treba napomenuti da su neki od ljudi koji će glasati u opštem interesu ove zemlje, a koji su u toj komisiji tog dana prvi put čuli za OOXML i da im potpuno ništa nije bilo jasno šta nas nekoliko priča. Naravno, nikako ne smemo zaboraviti i činjenicu da niko od njih nije ni bacio oko na OOXML specifikaciju. Ali će ipak glasati.

Moj predlog gospodinu Cvetkoviću je bio da mailing lista bude otvorena, sa javnim pristupom svima jer svako u Srbiji ima pravo da zna šta priča komisija koja će glasati u ime svih nas. Ovo će biti glas svih nas. Glas svakoga u Srbiji. Redno bi bilo da se onda zna zašto se glasa za nešto na ovaj ili onaj način. Moj predlog je kulturno odbijen te će mailing lista biti zapravo jedan veliki CC koji će tako ići i krug. No, ništa ne brinite. Onog trena kada prve poruke počnu stizati ja ću organizovati sajt koji će biti arhiva svega što smo rekli.

U nedelju koja je pred nama će se dešavati još neke posve zanimljive stvari… ali za sada ću vas ostaviti u neizvesnosti šta će to biti. Budite tu i čujte kako mali Perica zamišlja standarde i kako se u Srbiji raspravlja i glasa povodom OOXML-a.

Tekst preuzet sa http://rehash.eccegeek.info/

Oni koji nisu upoznati sa problemom, neka posete sledeće stranice:
http://fsfeurope.org/documents/msooxml-questions.sr.html
http://ngo.fsn.org.yu/
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore K-Detection © 2007
  Štampaj  

Prebaci se na: