Naslovna / Vesti / Društvo / Jačanje zaštite potrošača u Boru [VIDEO]

Jačanje zaštite potrošača u Boru [VIDEO]

Pokret potrošača u Boru realizovaće u narednom periodu projekat po nazivom „Jačanje zaštite potrošača“, koji ima za cilj da građane bolje upozna sa ovom sferom pravne regulative, kao i da ih uputi na institucije koje se bave ovom problematikom.

Koliko građani poznaju svoja potrošačka prava, gde se nalaze nadležne inspekcije, kada imamo pravo na reklamaciju? Mnogo je pitanja, a kroz ovaj projekat biće dati odgovori, smatraju u Pokretu potrošača u Boru, jedinoj organizaciji ovakve vrste u istočnoj Srbiji.

„Prvo obraćanje javnosti povodom ovog projekta pravimo ispred sedišta Borskog upravnog okruga, jer se baš ovde nalaze mnoge inspekcije koje su nadležne za nadzor, a to ljudi ne znaju. To su tržišna, poljoprivredna, sanitarna, veterinarska i turistička inspekcija. U zgradi gde se nalazi Javno preduzeće za stambene usluge smeštene su komunalna, saobraćajna, ekološka i građevinska inspekcija. Kroz ovaj projekat uradićemo brošuru „Vodič kroz inspekcijske službe“, koja će sadržati sve podatke o delokrugu rada svake inspekcije, kao i kontakt podaci, pa će svaki potrošač moći da ima sve te neophodne infotrmacije na jednom mestu“, kaže Zoran Andrejić, predsednik Pokreta potrošača u Boru.

Bitan segment projekta je upoznavanje građana sa pravom na reklamaciju, jer se mnogo puta dešava da mnogi subjekti ne priznaju to pravo ili potrošač ne zna kako da ga ostvari. Zato će biti urađen i liflet koji će sadržati sve informacije o ostvarivanju i ovog prava. Posebna pažnja biće posvećena i članu 92 Zakona o zaštiti potrošača, koji definiše poseban način prijema reklamacije.

„Ovaj član propisuje da svaki pružalac usluga od opšteg ekonomskog interesa ima posebnu besplatnu telefonsku liniju za komunilkaciju sa korisnicima usluga, da vodi knjigu evidencija svih reklamacija i da ima komisiju za rešavanje istih. Od svih javnih preduzeća, kao i subjekata koji vrše usluge od opšteg javnog značaja, u Boru je samo jedno javno preduzeće ostvarilo sve te uslove“, napominje Andrejić.

Tokom ovog projekta biće poslato i posebno pismo predsedniku Opštine Bor, načelniku Borskog upravnog okruga, kao i ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, gde će biti ukazano na ovaj problem. Posle toga, kako kažu u Pokretu potrošača u Boru, biće podugnute tužbe protiv preduzeća koja ne poštuju odredbe Zakona o zaštiti potrošača, čija primena je počela još krajem 2014. godine.

Ralizaciju ovog projekta pomogla je borska lokalna samouprava, a o narednim aktivnostima i programima građani če biti blagovremeno obavešteni.

4 Komentari

  1. Nesa Jokic

    Zakon postoji i zna se… ali nema ko da ga sprovodi…

  2. Ovo mi deluje na ciste gluposti male radnjice nadrljaju a kada imas problem sa drzavnim firmama i velikim brendovima uvek one budu u pravu…

  3. Jessy Milo

    Ma daj ,stvarno ste nas zastitili u svakom smislu,narocito koliko vodite racuna o ispravnosti hrane.

  4. Paca nikad ništa nije radio . Samo se šepurio po Boru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *