1 od 5 miliona: Prodaja Zlatare Majdanpek finalni korak prodaje cele Istočne Srbije

Povodom najavljene prodaje Zlatare Majdanpek, „Pokret 1 od 5 miliona“ objavio je saopštenje za javnost u kome ističe da se ovime sprovodei poslednji koraci prodaje celog jednog regiona naše zemlje i stavljanja Istočne Srbije u privatne ruke.

„Nakon što je režim Srpske napredne stranke kroz, navodno strateško partnerstvo kineskoj kompaniji Ziđin, prodao ne samo rudarski basen, već uz to poklonio i svu imovinu rudnika, uključujući i rudarske stanove, njive, objekte, danas se nastavlja i finalna rasprodaja simbola istočne Srbije. I to po dobro utvrđenom receptu: sistematsko uništavanje Zlatare, obezvređivanje, blokiranje računa, proglašavanje stečaja, a onda “prodaja” za sitniš, i to ljudima iz vlasti ili bliskima vlasti“, kaže se u saopštenju.

Pokret “1 od 5 miliona” uputio je pitanje predsedniku Srpske napredne stranke, Aleksandru Vučiću, šta se desilo sa njegovim obećanjima da će država ponovo pokrenuti proizvodnju u Zlatari Majdanpek. Prema njihovim rečima, on je ovo građanima Majdanpeka obećao uoči izbora 2014. godine, a samo dve godine nakon toga Zlatara je gurnuta u stečaj, a preko 200 porodica ostalo je bez hleba na stolu.

„Pokret “1 od 5 miliona” upozorava kompletnu javnost da ono što se danas radi u istočnoj Srbiji, i kroz rudnik i kroz Zlataru, jeste scenario koji spremaju za celu Srbiju. Tome se solidarno moramo suprotstaviti svi – u suprotnom, postaćemo stranci u sopstvenoj zemlji“, kaže se u saopštenju „Pokreta 1 od 5 miliona“.