20 odsto više gostiju u Brestovačkoj Banji

0
41

Brestovačku banju je ove godine posetilo 20 odsto više gostiju nego lane kada je u ovom lečilištu boravilo oko 6.000 gostiju.

Brestovacka banja

“Ove godine izuzetno je povećan broj poseta našem hotelu a popunjenost kapaciteta je oko 90 odsto” , rekla je za Tanjug Violeta Vučković, menadžer “Kluba RTB”.

U objektu je, pored 18 soba u starom delu, dograđeno 12 novih apartmana i restoran za prijem 250 gostiju.

Menadžer Vučković je kazala da se u narednom periodu očekuje više turista jer se završava izgradnja skijališta na obližnjoj planini Crnom vrhu (1043 metara).

Lekovita svojstva banje počivaju na mikroelementima kalcijuma, litijuma, kalijuma, rubidijuma, bakra, hlora, joda, broma, magnezijuma, ali i radioaktivnosti urana, radijuma i radona.

U Brestovačkoj banji uspešno se leče oboljenja kičmenog stuba, kostiju, zglobova, mišića, kože, a tamošnje vode pomažu u lečenju opšte iscrpljenosti organizma, posledica povreda, reume, bolesti nervnog sistema…

Direktor turističkog kompleksa “Srpska kruna” Maja Mladenović rekla je za Tanjug da su “prezadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom, s obzirom da je kupovna moć građana znatno manja nego lane”.

“Tokom avgusta i septembra u našem objektu boravilo je tri i po hiljade turista”, kazala je Mladenovićeva.

U “Srpskoj Kruni” se spremaju za adaptaciju postojećih i izgradnju novih objekata.

Banja se nalazi na osam 8 kilometara od Bora i na 385 metara nadmorske visine, a mineralne vode Brestovačke banje korišćene su još u doba Rimljana i Vizantije.

Posle oslobođenja Timočke krajine od Turaka, 1833, Banja je postala značajno lečilište Kneževine Srbije, a već je naredne godine knjaz Miloš Obrenović (1780-1860) od barona Herdera zatražio hemijsku analizu banjske vode.

Herder je analizu uradio 1835. godine, na samom izvoru, i ukazao na lekovita svojstva ovih voda, uporedivši ih s poznatim Hajštajnskim toplicama u Švajcarskoj i sličnim izvorima u Tirolu. Banja je bila omiljena i među članovima dinastije Karađorđevića.

Knez Aleksandar Karađorđević (1806-1886) je 1856. podigao „Zdanje“, kasnije nazvano „Knežev dvorac“, a njegov sin kralj Petar I Karađorđević (1844-1921) se lečio u Brestovačkoj banji 1905.

(Tanjug / B92)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime