Petomesečna proizvodnja bakra u rudi preko plana

Na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, najvećg u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, proizvodnja bakra za prvih pet meseci tekuće godine bila je iznad plana.

rtb-krivelj-2014

Količina bakra u rudi premašena je za 850 tona, ali je učinak na uklanjanju jalovine bio manji od plana.

Za prvih pet meseci 2014. radnici kopa „Veliki Krivelj“ premašili su planiranu količinu bakra u rudi za 850 tona.

Uprkos nezapamćenim kišama koje su usporile proizvodnju u maju, data je planirana količina bakra u rudi, ali je učinak na uklanjanju jalovine bio manji od plana.

„Iako smo radili u uslovima kakve ne pamti nijedan radnik, zahvaljujući nešto boljem sadržaju metala uspeli smo da u maju isporučimo flotaciji 2.253 tone bakra u rudi, umesto planirane 2.043 tone. Sa druge strane, zbog velikih padavina uklonjeno je znatno manje jalovine od plana. Bilo je predvideno da se ukloni 2,31 miliona, a stiglo se do 890.000 tona.“, kaže za Tanjug upravnik površinskog kopa „Veliki Krivelj“ Milan Delić.

Prema njegovim rečima, premašen je i petomesečni plan proizvodnje.

„Umesto planiranih 4,26 miliona tona rude dali smo 4,287 miliona tona. U rudi je trebalo da budu 10.123 tone bakra, a dali smo 10.990 tona. Nažalost, plan na jalovini nije ispunjen ni jednog meseca od početka godine, pa time ni petomesečni plan, delom zbog broja raspoloživih kamiona, a delom i zbog ovih nezapamćenih padavina. Ipak, prioritet nam je da otkopamo planirane količine rude kako bismo obezbedili sredstva za investicije i pokrivanje troškova.“, naglašava Delić.

(Tanjug/Bor030)