43 miliona dolara za razvoj Bora

0
18

Predstavnici Svetske Banke prezentovali su juče u Brestovačkoj banji projekat Regionalnog razvoja Bora, vredan 43 miliona dolara.

Predstavnici Svetske Banke prezentovali su juče u Brestovačkoj banji projekat Regionalnog razvoja Bora, vredan 43 miliona dolara.

Za projekat rešavanja nasleđenih ekoloških i socijalnih problema u Boru i Majdanpeku, Vlada Srbije dobila je od Svetske banke kredit po izuzetno povoljnim uslovima.

Deo od 33 miliona dolara došao je iz fonda Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a tranša od oko 10 miliona obezbeđena je od druge grupacije Svetske banke – Međunarodnog udruženja za razvoj.
Projekat Regionalnog razvoja Bora odobren je od strane Svetske banke u maju 2007.god, a sredstva su postala dostupna od 16. decembra 2008.god. ratifikacijom ugovora od strane Skuštine Srbije.
Ovim projektom je predviđena rekonstrukcija nekoliko ekoloških „crnih tačaka“ u opštini Bor za čije održavanje Vlada Srbije do sada nije imala novca.

Sredstva u iznosu od oko tridesetak miliona dolara biće upotrebljena za zatvaranje i rekultivaciju jalovišta Veliki Krivelj 2 i brane 3, rekonstrukciju i izmeštanje kolektora koji ide ispod Velikog Krivelja, zatvaranje i rekultivaciju starog jalovišta Bor, obezbeđivanje bezbednog pristupa komunalnoj deponiji u Boru, procena rizika svih jalovišta RTB-a i aktivnosti koje obezbeđuju poboljšanje kvaliteta odlivnih voda sa postojećih deponija raskrivke.

Preostalih desetak miliona  dolara biće upotrebljeno za podsticaj razvoja i otvaranje novih malih i srednjih preduzeća, kao i podsticaj samozapošljavanje kroz mikro kredite i proširenje kapaciteta borskog Biznis inkubatora, a u planu je i otvaranje jednog biznis inkubatora u Majdanpeku.

Zvanični početak realizacije projekta očekuje se druge nedelje marta ove godine, a svi radovi predviđeni projektom moraju biti završeni do kraja 2013. godine.

Svetska ekonomska kriza ne ugrožava projekat
Celokupna sredstva za realizaciju projekta su obezbeđena i tekuća svetska ekonomska kriza neće ugroziti aktivnosti predviđene projektom. 

 

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here