46. Zaječarska Gitarijada – Otvoren konkurs za demo bendove

Zaječarska Gitarijada, najstarija manifestacija ovakve vrste u Evropi, biće održana 46. put u periodu od 02. do 04. avgusta, na dve bine.

46 Zajecarska gitarijada

 

U Zaječaru je danas održana prva press konferencija povodom 46. Gitarijade. Kako je rečeno, najstarija manifestacija ovakve vrste u Evropi biće održana u periodu od 02. do 04. avgusta, na dve bine. Jedna bina će biti u Park šumi “Kraljevica”, dok će druga, pod nazivom “World music stage” biti smeštena na Trgu oslobođenja.

U prvom planu današnje konferencije bio je konkurs za demo bendove, koji je otvoren od danas pa sve do 30. juna u ponoć. Pravo učešća na konkursu imaju svi demo bendovi koji nemaju zvanično izdanje, a za prijavu je potrebno poslati:

  1. Tri autorske kompozicije
  2. Biografiju i fotografiju benda

Prijave slati na [email protected].
Više informacija na www.gitarijada.org.

Svi bendovi koji budu prošli konkurs stećiće pravo da se bore za naslov prvaka po odluci stručnog žirija (150.000 din), odnosno po odluci publike (100.000 din), ali i mogućnost učešća na Rock akademiji, koja će biti održana od 20. do 30. jula u Zaječaru, što praktično znači da će finalisti imati mogućnost da provedu dve nedelje kao gosti u gradu na Timoku.

Rock akademiju organizuje Timočki omladinski centar, koji je ove godine dobio ulogu suorganizatora 46. Gitarijade.

Rock akademija podrazumeva radionice za demo bendove sa sledećim elementima: podešavanje i održavanje gitare; podešavanje i održavanje bubnjeva; metodologija vežbanja gitare i bubnjeva; metodologija vežbanja glasa; menadžment benda (vežbanje, promocija, performans, finansije, zaštita autorskih prava, turneje); produkcija zvuka (na probama, u malim prostorima, na festivalima); audio snimanje (priprema, snimanje, postprodukcija). Metode koje se koriste tokom radionica su: predavanje; prezentacija; konkretni primeri iz prakse; praktične vežbe; samostalan rad polaznika uz asistenciju.

Radionice za prateće osoblje podrazumevaju: Školu za ton-majstore i Radionicu Upravljanje događajima (Event Management) sa posebnim akcentom na sigurnosti i zaštiti na radu. Škola za tonce je bazirana na dugogodišnjem iskustvu i knjizi čiju je osnovu priredio Tim Roberts, šef odseka za edukaciju britanske „Production Services Association“.

Organizator 46.Gitarijade je Centar za kulturu grada Zaječara. Pokrovitelji su: Grad Zaječar i Ministarstvo kulture Republike Srbije.