Advokati u štrajku, suđenja se odlažu

Protest advokata počeo je u sredu u čitavoj Srbiji i trajaće do ispunjenja zahteva za umanjenje paušalnog poreza i dok se ne izmeni više zakona kojima bi se sprečila dalja „diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike“, rekao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Advokati neće prisustvovati suđenjima i ona su obustavljena, pogotovo u krivičnim stvarima, tako da se može očekivati da će nastupiti štetne posledice po građane po pitanju efikasnosti suđenja, ali su one manje od onih koje nas očekuju ako ovi zakoni ostanu na snazi“, kazao je za agenciju Beta Đorđević.

Kako je objasnio, advokati su pozvani danas na sastanak s predstavnicima Ministarstva pravde i Ministarstva finansija.

„Danas imamo poziv i sastaćemo se s predstavnicima ministarstava. Međutim, to će biti samo preliminarni sastanak da vidimo ima li rešenja, ali neće biti nikakvih ishoda, pa će se protest sigurno nastaviti“, naveo je predsednik Komore.

Odluku da se štrajku kolega u Beogradu priključe svi advokati u zemlji donela je skupština Advokatske komore Srbije u subotu 13. septembra.

Kako je u subotu saopštila Advokatska komora Srbije, oni traže da osnovica za obračun poreza bude manja za deset odsto u odnosu na onu koja je utvrdjena 2013. godine.

Odlukom Ministarstva finansija, kako su ranije isticali u Komori, advokatima je ove godine povećan paušalni porez od 100 do 300 odsto.

Komora je zatražila i smenu ministra pravde Nikole Selakovića zbog, kako je navedeno, neuspele reforme pravosuđa, predloženih neustavnih zakona, ali i činjenice da nije ispunio obećanje dato advokatima da neće biti diskriminisani u odnosu na javne beležnike.

Advokati zato od Ministarstva pravde zahtevaju da hitno predloži izmene zakona o javnom beležništvu, o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku i overi prepisa tako što će se omogućiti da javni beležnici samo overavaju sva dokumenta koje sačini advokat.

(Beta)