Aero skup u Boru privukao veliku pažnju posetilaca

Borski aerodrom danas je posetilo više hiljada ljudi koji su prisustvovali drugom aero skupu „Fly-in“ u organizaciji Borskog turističkog centra i Aero kluba „Bor“. Osamnaest letelica krasilo je nebo i stajalište aerodroma.

Zlin na aero skupu u Boru
Zlin na aero skupu u Boru

Najveći doživljaj skupa izazvali su zrenjaninski „Zlin 526F“, vlasnika Vlade Bulata, koji je izveo zapanjujuće akrobacije u vazduhu, kao i devetoro padobranaca Aero kluba „Smederevo“ i 63. padobranske brigade, koji su svojim vrhunskim umećem dokazali svoje izuzetne sposobnosti skokova sa 1500 m iznad zemlje.

Padobranac na nebu iznad Bora
Padobranac na nebu iznad Bora

Celodnevno druženje u upravnoj zgradi upotunili su gosti iz Beograda koji su avio simulatorima posetiocima predstavili nesvakidašnju prezentaciju virtuelnog letenja i kontrole leta. Na svojim „Flight“ i „Xplane“ simulatorima pružili su neverovatan osećaj gotovo realnog leta na računarima.

Virtuelno letenje na avio simulatorima
Virtuelno letenje na avio simulatorima

Aero skup su upotpunili helikopter jedinice MUP-a Srbije i jedrilica „Blanik“ Aero kluba „Trstenik“.

Pored aviona i ultra lakih letelica, veliku pažnju su privukle i makete Miroljuba Spasića, avio maketara iz Bora, koji se ovom vrstom sporta bavi celog života.

Prezentacija maketa na aero skupu u Boru
Prezentacija maketa na aero skupu u Boru

„Za sklapanje jedne makete potrebno je prvo mnogo ljubavi, umeća i malo manje vremena. Cena varira, ali se uglavnom kreće od 100 evra pa čak i do 2000 evra, zavisno od modela“ – kaže sa naš sajt Miroljub Spasić.

Avion u letu na Aero skupu u Boru
Avion u letu na Aero skupu u Boru

Skup je poslužio i rukovodstvu Borskog turističkog centra da sa mnogobrojnim gostima razgovaraju o komercijalnoj upotrebi aerodroma.

„Beogradski „Prince Aviation“ i „Avio Piva“ iz Banjaluke žele da na borskom aerodromu narave letački centar zbog njegovog dobrog strateškog mesta. Ideja je da se odavde pokrene avio taxi prevoz ka destinacijama po potrebi, između ostalog i prema Beogradu, čiji bi let trajao oko sat vremena. Takođe, pilotska akademija“Avio Piva“, pored avio prevoza planira i školu letenja za profesionalne pilote“ – rekao je v.d. direktor Borskog turističkog centra, Aleksandar Milikić.

Red Bull na aero skupu
Red Bull na aero skupu

Aero skup su upotpunile i promoterke kompanije „RED BULL“ koje su došle svoji promo vozilom i, kako učesnicima skupa tako i posetiocima, delile energetsko piće.