Aerozagađenje sumpor-dioksidom u Boru ispod dozvoljenog

Rezultati automatskih mernih stanica postavljenih u Boru i okolini pokazuju da je tokom prvih šest meseci ove godine prosečna koncentracija sumpor-dioksida bila 38,51 mikrogram po kubnom metru vazduha.

Prema rečima pomoćnice direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor za zaštitu životne sredine Dušanke Miljković aerozaganjenje je primetno manje nego prethodnih godina.

„Trend smanjenja zagađenja vazduha sumpor-dioksidom je očigledan i značajan, a što je najvažnije, ima tendenciju daljeg opadanja“, kaže Dušanka Miljković i podseća da je Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha definisano da prosečna koncentracija SO2 u vazduhu ne sme da pređe 50 mikrograma.

Šestomesečni izveštaj o kvalitetu vazduha u Boru sačinjen na osnovu podataka koje su zabeležile automatske merne stanice u gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta pokazao je da se u gradu od januara do juna ove godine disalo punim plućima.

Zagađenje sumpor-dioksidom je u prvoj polovini 2017. bilo manje i od istorijskog minimuma zabeleženog prošle godine, kada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru.

Prikazi sa mernih stanica, koje su uključene u državnu mrežu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da ni u jednom mesecu nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti, iako je reč o periodu u kojem meteorološke uslove dodatno pogoršava uticaj gradske toplane i ostalih grejnih agregata, ističe Dušanka Miljković.

(Bor030 / Kolektiv)