Aerozagađenje sumpor-dioksidom u Boru ispod dozvoljenog

1
2

Rezultati automatskih mernih stanica postavljenih u Boru i okolini pokazuju da je tokom prvih šest meseci ove godine prosečna koncentracija sumpor-dioksida bila 38,51 mikrogram po kubnom metru vazduha.

Prema rečima pomoćnice direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor za zaštitu životne sredine Dušanke Miljković aerozaganjenje je primetno manje nego prethodnih godina.

“Trend smanjenja zagađenja vazduha sumpor-dioksidom je očigledan i značajan, a što je najvažnije, ima tendenciju daljeg opadanja”, kaže Dušanka Miljković i podseća da je Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha definisano da prosečna koncentracija SO2 u vazduhu ne sme da pređe 50 mikrograma.

Šestomesečni izveštaj o kvalitetu vazduha u Boru sačinjen na osnovu podataka koje su zabeležile automatske merne stanice u gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta pokazao je da se u gradu od januara do juna ove godine disalo punim plućima.

Zagađenje sumpor-dioksidom je u prvoj polovini 2017. bilo manje i od istorijskog minimuma zabeleženog prošle godine, kada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru.

Prikazi sa mernih stanica, koje su uključene u državnu mrežu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da ni u jednom mesecu nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti, iako je reč o periodu u kojem meteorološke uslove dodatno pogoršava uticaj gradske toplane i ostalih grejnih agregata, ističe Dušanka Miljković.

(Bor030 / Kolektiv)

1 KOMENTAR

  1. Izgradnjom nove linije za topljenje koncentrata bakra u fleš peći jedino je popravljena ekologija Bora i to vazduha. Ostalo, proizvodnja nije dostigla projektovane parametre, kvalitet koncentrata je ispod projektovanog i u nedovoljnoj je količini. Troškovi proizvodnje su daleko iznad projektovanih 3.192 USD/tCu, menadžment RTB Bor iznosi podatak da su oko 6.000 USD/tCu, stvarni su oko 9.000 USD/tCu. Najgore je što je proizvodnja bakra nerentabilna, pa država upumpava godišnje iznad sto miliona evra, a gubici kombinata, po rečima Vučića, prevazilaze 1,1 milijarda evra. O ovome čelnik RTB Bor ćuti, iznosi bajkolaži i hvalospeve za kobajagi profite i rekorde (jadni su i profiti i rekordi, nije zabranjeno da laže, no niko mu ne veruje).

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here