Aerozagađenje u Boru: Koncentracija SO2 veća od dozvoljene čak 11 puta

6
963

Automatske merne stanice iz sistema republičke Agencije za zaštitu životne sredine izmerile su u utorak 4. avgusta višestruko prekomerno zagađenje vazduha u Boru.

Prekomerno zagađenje sumpor dioksida (SO2) u količini od 1.225,54 mikrograma po metru kubnom zabeleženo je  na mernom mestu u Gradskom parku u 17 časova, dok je u 18 sati iznosilo 3.866,75, čak 11 puta više od dozvoljenih 350 μg/m³.

I u 19 časova je koncentracija sumpor dioksida na ovom mernom mestu zabeležila prekoračenje  – 3.686,84 μg/m³.

Servis “ErKeir” (AirCare) ocenio je vazduh u Boru u tom periodu kao “opasan” uz preporuku da se zatvore prozori, izbegavaju aktivnosti na otvorenom, kao i da se nose zaštitne maske protiv aerozagađenja.

Prekomerno aerozagađenje merna stanica u Gradskom parku je tokom dana i prethodne noći detektovala u desetak navrata.6 KOMENTARA

 1. Sta reci a ne biti samo mali cinik ….poslusni lokalni politikant koji ispod oka gleda put za Beograd ….ili lelujavi hodac po oblacima…???
  Sta su uopste opcije strateskih resenja ovog problema… mapa tog puta (RoadMap)… kratkorocni, srednjoracni i dugorocni ciljevi na putu do resenja ? Licno ih ne znam ,sto naravno i ne znaci i sve navedeno i ne postoji.
  Ali ono sto sigurno znam,kao i to da to sigurno ne znaju najodgovorniji u BG ,a mozda dovoljno jasno ni kineski partneri u GRADU Boru je sledece: U svakom radnom naporu i zrtvi Borana ,kojih je kroz sve prethodne decenije bilo na hiljade i hiljade, i u samom temelju te i takve svesti ,kao i veliki deo same te svesti Borana , bio je cist patriotizam.
  Kao i posvecenost velikog dela tih napora i zrtava,svih pa i ekoloskih i zdravstvenih, dobrobiti i napretku njihove drzave i naroda. Sa promenom u vlasnistvu borskog rudarskog giganta ta svest , koja je bila i potpuno specificna i generacijska tradicija i ponos Borana ,sada je potpuno promenjena i razlicita. A samim tim i realnost. I naravno da oni najodgovorniji u BG uopste ne razumeju sta znaci prethodno napisno,a moguce je bi trebali da to razumeju i znaju…Ako ni zbog cega drugog ono bar zbog ,,cistog neba nad Borom ,,.
  A svi ostali nizerangirani u BG takodje to niti znaju.. niti ih to uopste i interesuje.
  Medjutim mozda ce kineski partneri u GRADU Boru nesto malo bolje analizirati ovu ne bas tako upadljivu i vidljivu,ali apsolutnu , cinjenicu. I mozda malo bolje razumeti svu potrebu za sto brzim, efikasnijim i ekoloski uspesnijim i bezbednijim resenjem ovog i istorijskog,
  i hronicnog ,i neprestanon tinjajuceg …a moguce je i lakogoreceg… borskog ekoloskog poblema.
  I naravno da ovde nista posebno pametno, korisno, originalno i epohalno nije napisano.
  Ali moguce je da bi ovo ,tek onako uzgred , mozda ipak trebali da procitaju,i da se malo podsete realnosti, i borski celnici. Recimo onda kada bas nemaju nista pametnije da rade. Eto…naprimer…dok cekaju 🚞 . Pa ce se ,vrlo lako je moguce ,tih nekih stvari mozda i setiti. Onih najmanje vaznih . Jer one cesto…..odluce. I to bas zato sto su nebitne.Ali to svi i znamo…pa je nebitno.

 2. KUDA PLOVI OVAJ BORSKI BROD?

  Osim poklanjanja RTB Bor kinezima, koji ubiru kajmak jeftine proizvodnje bakra, srebra i zlata. Broj zapošljenih pao je sa 25.000 na 5000 radnika, ostala industrija (Zlatara Majdanpek, Livnica bakra i bakarnih legura, Fabrika bakarne žice, Fabrika lak žice, Fabrika ventil, Fabrika folija, Prerada metala) je zaustavljena i uništena, a FOD je smanjio svoju delatnost. Na ovaj način gubi grad Bor, država i građani. S druge strane, građani i radnici se truju SO2, arsenom, olovom, ukratko kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Ovi negativnosti su kao rezultat kriminalnih radnji do prodaje RTB Bor kojim je rukovodio Spaskovski uz mentorstva vlasti. Od tog njihovog korisnog rada, po njih, nama ostaje zagađenje, a pare idu pravcem Kine. Situacija biće još gora, kada počnu da se zapošljavaju stranci, a Bor se svede na Bor selo.

 3. KUDA PLOVI OVAJ BORSKI BROD?

  Osim poklanjanja RTB Bor kinezima, koji ubiru kajmak jeftine proizvodnje bakra, srebra i zlata. Broj zapošljenih pao je sa 25.000 na 5000 radnika, ostala industrija (Zlatara Majdanpek, Livnica bakra i bakarnih legura, Fabrika bakarne žice, Fabrika lak žice, Fabrika ventil, Fabrika folija, Prerada metala) je zaustavljena i uništena, a FOD je smanjio svoju delatnost. Na ovaj način gubi grad Bor, država i građani. S druge strane, građani i radnici se truju SO2, arsenom, olovom, ukratko kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Ovi negativnosti su kao rezultat kriminalnih radnji do prodaje RTB Bor kojim je rukovodio Spaskovski uz mentorstva vlasti. Od tog njihovog korisnog rada, po njih, nama ostaje zagađenje, a pare idu pravcem Kine. Situacija biće još gora, kada počnu da se zapošljavaju stranci, a Bor se svede na Bor selo. С друге стране, институције државе ове негативности нити виде, нити чују.

 4. Grad Bor, osim korone virusa, danima se sukobljava i sa visokim i štetnim aerozagađenjem. Osim poklanjanja RTB Bor kinezima, koji ubiru kajmak jeftine proizvodnje bakra, srebra i zlata. Broj zapošljenih pao je sa 25.000 na 5000 radnika, ostala industrija (Zlatara Majdanpek, Livnica bakra i bakarnih legura, Fabrika bakarne žice, Fabrika lak žice, Fabrika ventil, Fabrika folija, Prerada metala) je zaustavljena i uništena, a FOD je smanjio svoju delatnost. Na ovaj način gubi grad Bor, država i građani. S druge strane, građani i radnici se truju SO2, arsenom, olovom, ukratko kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Ovi negativnosti su kao rezultat kriminalnih radnji do prodaje RTB Bor kojim je rukovodio Spaskovski uz mentorstva vlasti. Od tog njihovog korisnog rada, po njih, nama ostaje zagađenje, a pare idu pravcem Kine. Situacija biće još gora, kada počnu da se zapošljavaju stranci, a Bor se svede na Bor selo. S druge strane, institucije države ove negativnosti niti vide niti čuju.

 5. Grad Bor, osim korone virusa, danima se sukobljava i sa visokim i štetnim aerozagađenjem, s druge strane, građani i radnici se truju SO2, arsenom, olovom, ukratko kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Osim poklanjanja RTB Bor kinezima, koji ubiru kajmak jeftine proizvodnje bakra, srebra i zlata. Broj zapošljenih pao je sa 25.000 na 5000 radnika, ostala industrija (Zlatara Majdanpek, Livnica bakra i bakarnih legura, Fabrika bakarne žice, Fabrika lak žice, Fabrika ventil, Fabrika folija, Prerada metala) je zaustavljena i uništena, a FOD je smanjio svoju delatnost. Na ovaj način gubi grad Bor, država i građani. Ovi negativnosti su kao rezultat kriminalnih radnji do prodaje RTB Bor kojim je rukovodio Spaskovski uz mentorstva vlasti. On je obmanuo narod, jer je tvrdio da ‘e vayduh u Boru biti ;istiji od onog iy 1903. godine. Od tog njihovog korisnog rada, po njih, nama ostaje zagađenje, a pare idu pravcem Kine. Situacija biće još gora, kada počnu da se zapošljavaju stranci, a Bor se svede na Bor selo. S druge strane, institucije države ove negativnosti niti vide niti čuju.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime