Nezgoda u Ziđinu dovela do prekomernog aerozagađenja u Boru

Automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Gradskom parku u Boru jutros je u 8 časova zabeležila prosečnu satnu vrednost sumpor-dioksida 1.093,64 mikrograma po metru kubnom (dozvoljeno je 350 mg/m³).

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

Povodom proboja dozvoljenih vrednosti SO2 u vazduhu nad centrom Bora oglasila se kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) koja je Boranima uputila pojašnjenje i izvinjenje.

„Čišćenje filtera od nakupljenih nečistoća, koje je rano jutros trajalo neznatno duže od propisanog vremena, dovelo je do toga da je na pola sata prestala da radi duvaljka u Fabrici sumporne kiseline, pošto je ostala bez instrumentalnog vazduha.

Zbog toga se kompresor automatski isključio, i to u trenutku kada je konvertor u topionici radio na bakar, pa je to dovelo do prekomerne emisije sumpor-dioksida u vazduhu u periodu od 7.05 do 7.30 sati“, kažu iz kompanije i dodaju da je problem odmah uočen i saniran u skladu sa merama koje su propisane za reagovanje u hitnim slučajevima.

U saopštenju se navodi da je sprovdena detaljna istraga i su sve relevantne državne institucije obaveštene o ovom akcidentu kao i da je su u skladu sa internim propisima o postupanju u ovavkim situacijama sankcionisani rukovodstvo i operateri zaduženi za rad agregata.

„Za zaposlene je odmah organizovana obuka kako se ovakve situacije u budućnosti ne bi ponovile“, kažu u kompaniji.

Zbog ovog akcidenta kompanija Serbija Ziđinin Koper je uputila je izvinjenje građanima Bora.