Aktuelne ponude i cene stanova u Beogradu

Za razliku od prethodnih nekoliko godina, koje su obeležene velikim turbulencijama na tržištu nekretnina u Beogradu, ali i u celoj Srbiji, ova godina obećava stabilnije cene i predvidljivije kretanje istih. Ovo su donekle ohrabrujuće vesti za kupce, koji su se prošle godine znatno teže odlučivali na kupovinu stana, te tako doveli do pada kupoprodaje nekretnina od 30%, u odnosu na 2022. godinu. Koje su trenutne cene stanova u Beogradu i kakva su predviđanja za budućnost u pogledu novih atraktivnih lokacija i kako će to uticati na tržište, otkrivamo u nastavku.

Aktuelne cene u Beogradskim naseljima

Kada govorimo o celoj teritoriji Beograda prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu je 2.500 evra u starogradnji, u novogradnji skoro 3.000. 

Na Vračaru kvadrat iznosi 2.800 evra, u Starom gradu 3.300 evra. Na Savskom vencu kvadratni metar košta od 3.500 evra.

Na Novom Beogradu kvadrat je oko 2.500 evra. Leva obala Dunava, Pančevo, se izdvaja kao znatno povoljnija opcija, pa se sve veći broj interesenata odlučuje za ovu opštinu,, gde kvadratni metar košta oko 1.500 evra. 

U Surčinu su se cene placeva povećale za stotinu odsto otkako je najavljen Expo 2027. Kada je reč o nekretninama, one nisu zabeležile toliki skok, pa se tako cena kvadrata kreće oko 1.700 evra. Međutim, kada je reč o Surčinu, sasvim je izvesno da će zbog velikih projekata najavljenih za ovu opštinu, rasti interesovanje, a sa njim i cena kvadrata.

Kada je reč o Beogradu na vodi, on pažnju privlači, pre svega zbog, vrlo luksuzne ponude, ali je ovo mesto sa vrlo raznilokom ponudom. Tako određeni sajt za prodaju stanova u Beogradu nudi stanove po ceni od 3.600 evra po kvadratu, dok kvadrat u Kuli Beograd iznosi 10.000 evra. 

Visoka cena starogradnje odbija kupce

Cena starogradnje u proseku je oko 200-300 evra jeftinija od novogradnje. U velikom broju slučajeva stanje stanova ne opravdava ovako visoku cenu, ali trenutna visoka potražnja daje priliku vlasnicima da drže visoke cene. Takođe. Treba uzeti u obzir da se cena starogradnje formira u odnosu na cenu novogradnje, što znači da će svaki skok cena novogradnje da prati i podjednaki skok cene kvadrata u starogradnji.

Ukoliko uzmemo u obzir da trenutno renoviranje stana, zbog poskupljenja materijala i majstora, može da da košta i 300 do 400 evra po kvadratu stan u starogradnji kupca može i više koštati nego nov stan. Pre nego što je došlo do naglog skoka cena građevinskog materijala, ali cene nekretnina renoviranje je iznosilo 200 do 300 evra po kvadratnom metru, a uz to je i cena same starogradnje bila niža, pa je računica bila na strani kupaca. 

Trenutno stanje sa starogradnjom ne ide u prilog kupcima, pa su i oni sami oprezniji prilikom kupovine starogradnje. Zanimljivo je da visoku cenu, ali i interesovanje, kada govorimo o starogradnji, održavaju salonski stanovi koji su izgrađeni još pre drugog svetskog rata.

Infrastrukturni planovi i veliki projekti znatno utiču na tržište

Na cene nekretnina, ali i opredeljenje kupaca u velikoj meri utiču nove saobraćajnice i otvaranje radnih mesta, i generalno dobra gradska infrastruktura. Tako su godinama unazad najtraženiji oni delovi grada i naselja u Beogradu koja poseduju vrtiće, škole, markete, tržne centre. Kako su već započeti veliki projekti u Beogradu, tako se i pažnja tržišta usmerava ka tim delovima grada.

Tako se već sada Surčin kristališe kao poželjna i povoljna lokacija. Naravno, pre svega, jer će se tu održati EXPO 2027. Začajna je i izgradnja nacionalnog stadiona koja istina, počinje za nekoliko meseci, ali koja već sada menja izgled Surčina. Cene nekretnina su tako u ovoj opštini već znatno porasle, i takav trend se očekuje i u buduće.

Širenje Beograda prethodnih 20 godina grad se najviše dešavalo u pravcu Novog Beograda, što je rezultiralo time da je danas Novi Beograd jedna od najpoželjnijih lokacija za život, ali i ka Surčinu. To širenje je dobilo novi pravac, pa su tako cene nekretnina u Mirijevu već skočile najviše zbog najavljene izgradnje metroa.

Koliki uticaj na tržiše ostvaruju veliki projekti dovoljno govori podatak Republičkog geodetskog zavoda prema kom je najskuplji stan prošle godine prodat u Srbiji prošle godine po ceni od 2.601.888 evra, a nalazi se naravno u Beogradu na vodi. A najviša cena od 11.475 evra po kvadratu postignuta je takođe u tom kompleksu.

Ono što je jedna od posledica širenja grada je to što su razlike u cenama, među opštinama i naseljima u Beogradu sve manje.

Ono što najveći broj kupaca zanima i čemu se potajno nada je pad cena. Međutim, uzimajući u obzir trenutnu potražnju, cene građevinskog materijala ali i geopolitičku situaciju, male su šanse da će skorije doći do značajnijeg pada cena nekretnina u celoj Srbiji, uključujući i Beograd.