„Alternativa Bor“ obeležila Dan zaštite životne sredine i odgovorila na „Mask Challenge“

Članovi udruženja „Alternativa Bor“ obeležili su prigodnom akcijom Međunarodni dan životne sredine. Oni su noseći maske ukazali na problem zagađenja vazduha i odgovorili na takozvani „Mask Challenge“.

Međunarodni dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu, svakog 5. juna, kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne okoline.

Ovaj datum je odredila Generalna skupština Ujedninjeh nacija jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan „UNEP“. Predlog da se proslavlja 5. jun je dala delegacija naše zemlje, odnosno tadašnje Jugoslavije.

UNEP je za ovogodišnju temu obeležavanja Dana životne sredine izabrao zagađenje vazduha koje je jedan od najvećih problema u Boru i neposrednoj okolini.

Zbog posledica stoletnog bavljenja rudarstvom i metalurgijom grad Bor je označen kao ekološka crna tačka Evrope.

Članovi udruženja „Alernativa Bor“ su u okviru projekta „Mladi u prirodi“, finansiranog od strane grada Bora, obeležili ovaj značajan ekološki dan.

Noseći zaštitne maske preko lica priključili su se globalnoj akciji sa ciljem da se ukaže na sve veće zagađenje vazduha. Ekološki aktivisti su širom sveta na društvenim mrežama objavljivali fotografije sa maskama na takozvanom „Mask Challenge“.

Projekat „Mladi u prirodi“

U okviru projeka „Mladi u prirodi“ udruženje „Alternativa Bor“ planira broje edukativne i promotivne aktivnosti na temu životne sredine i značaju boravka u prirodi.

Pored obeležavanja ekoloških dana biće organizovane radionice sa osnovcima. U toku letnjih meseci na trasi nakadašnje „Crnovške pruge“ biće označene pešačke i biciklističke staze, a kao završna aktivnost biće organizovan eko-kamp u okolini Bora.