“Alternativa Bor” obeležila Dan zaštite životne sredine i odgovorila na “Mask Challenge”

1
630

Članovi udruženja “Alternativa Bor” obeležili su prigodnom akcijom Međunarodni dan životne sredine. Oni su noseći maske ukazali na problem zagađenja vazduha i odgovorili na takozvani “Mask Challenge”.

Međunarodni dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu, svakog 5. juna, kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne okoline.

Ovaj datum je odredila Generalna skupština Ujedninjeh nacija jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan “UNEP”. Predlog da se proslavlja 5. jun je dala delegacija naše zemlje, odnosno tadašnje Jugoslavije.

UNEP je za ovogodišnju temu obeležavanja Dana životne sredine izabrao zagađenje vazduha koje je jedan od najvećih problema u Boru i neposrednoj okolini.

Zbog posledica stoletnog bavljenja rudarstvom i metalurgijom grad Bor je označen kao ekološka crna tačka Evrope.

Članovi udruženja “Alernativa Bor” su u okviru projekta “Mladi u prirodi”, finansiranog od strane grada Bora, obeležili ovaj značajan ekološki dan.

Noseći zaštitne maske preko lica priključili su se globalnoj akciji sa ciljem da se ukaže na sve veće zagađenje vazduha. Ekološki aktivisti su širom sveta na društvenim mrežama objavljivali fotografije sa maskama na takozvanom “Mask Challenge”.

Projekat “Mladi u prirodi”

U okviru projeka “Mladi u prirodi” udruženje “Alternativa Bor” planira broje edukativne i promotivne aktivnosti na temu životne sredine i značaju boravka u prirodi.

Pored obeležavanja ekoloških dana biće organizovane radionice sa osnovcima. U toku letnjih meseci na trasi nakadašnje “Crnovške pruge” biće označene pešačke i biciklističke staze, a kao završna aktivnost biće organizovan eko-kamp u okolini Bora.1 KOMENTAR

  1. Jedan konkretan i precizan predlog za ove mlade ljude iz ,,Alternative Bor,, …Mozda bi bilo veoma vazno prouciti EKOLOSKE ASPEKTE Projekta,,Multimodalni saobracajni koridor -Istok(Crnomorski koridor),,na Bor,Boski okrug,Timocku krajinu i ceo ovaj region Istocne Srbije……Bilo da se ti ekolosko aspekti odnose na :
    1) Najnovije svetske know-how-e ,tehnologije i materjale u bezbednoj upotrebi rudarske jalovine (Bor, Majdanpek) ,zgure i sljake (Zelezara Smederevo) ,elektrofilterskog/leteceg pepela (Termoekektrana Kostolac…u izgradni TELA AUTOPUTA I DONJEG STROJA ZELEZNICKOG KORIDORA…
    2) Regulacije neregulisanih bujicnih vodenih tokova ,odrona , klizista…koji su ,osim sto susaobracajno- bezbedonosni problemi i rizici,
    …takodje i ogromni EKOLOSKI problemi i rizici… Kao i jos par STRATESKIH EKOLOSKIH DOPRINOSA koje citavom ovom regionu Istocne Stbije donosi izgradnja i realizacija ovog multimodalnog saoracajnog koridora…
    Takodje bilo bi vredno truda i saznati KOLIKO MILIJARDI EVRA…koje ce Srbija morati da IZDVOJI iz svog Budzeta ili iz medjunarodnih kredita za resavanje ovih ogromnih ekoloskih problema……STEDI ovakva izgradnja ovog ,,koridora zivota,,..ovog demografski ,ekonomski ,socijalno..a u jednom svom dobrom delu i EKOLOSKI… maksimalno ugrozenog regiona Istocne Srbije…Kao SAZNATI … da li ovakva gradnja infrastrukturnih saobracajnih kiridora u celoj civilizovanoj i razvijenoj Evropi kao i u svetu SNIZAVA CENU IZGRADNJE ovakvih koridora i do 50%…po kilometru autoputa ..ili pruge…😀…O cemu postoje i svedoce hiruski precizni podaci i brojni izgradjeni primeri..po celoj Evropi, Americi, Japanu, Juznoj Koreji, Singapuru,Sangaju….Eto TO bi bio konkretan i precizan predlog za ova mlade ljude iz ,,Alternative Bor….. uz pozdrav iz 🚞 P.S…A precizne i NAJBLIZE adrese za puno toga o ovoj ttemi su. Gradska uprava Bora,Borski uprvni okrug, Regionalna agencija za razvoj -RARIS u Zajecaru, Regionalna privredna komora-Zajecar,Gradska uprava Zajecar,Zajecarski okrug……kao sve opstine Borskog okruga ,..ili You tube ili Google ako samo ukucaju 4 reci : koridor istok istocna srbija … 😀

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime