Ambasador Belorusije u RTB-u: Zaljubljen sam u Srbiju i ovu kompaniju

Ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov posetio je danas Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, a nakon svoje prve posete rudniku istakao je da je zaljubljen u Srbiju i ovu kompaniju. 

Njegovu ekselenciju Valerija Briljova ugostio je Blagoje Spaskovski generalni direktor RTB-a koji je ambasadora upoznao sa proizvodnim kapacitetima kompanije i iskustvima sa mehanizacijom beloruske firme „Belaz“.

Ističući zadovoljstvo što može da ugosti visokog predstavnika zemlje u kojoj se izrađuju teški kamioni za prevoz kriveljske i majdanpečke rude bakra Spaskovski je podsetio na činjenicu da se o Belorusiji puno zna u Boru upravo zbog firme „Belaz“.

„Kada je RTB opredeljivao čije će kamione nabaviti za transport rude i jalovine, prednost je dobio beloruski „belaz“ jer mu je kvalitet ravan konkurenciji, a cena znatno niža. Radnici su danas zadovoljni kamionima koje voze, kvalitetom, amortizacijom, pa i klima uređajima u kabinama. Menadžment je, s druge strane, zadovoljan učincima. Zato smo unificirali opremu i danas u Boru i Majdanpeku ukupno rade 42 kamiona-dampera marke „belaz“. Verujem da će i buduće nabavke biti kod ovog proizvođača i isporučioca opreme, upravo zbog kontinuiteta unifikacije i lakšeg servisiranja i održavanja opreme“, istakao je Spaskovski.

Beloruska delegacija je posetila površinski kop „Veliki Krivelj“ i Topionicu u Boru.

„Imam 58 godina i prvi put u svom životu vidim šta je pravi rudnik“ – poverio se novinarima ambasador Briljov.

„U RTB-u rade vrhunski stručnjaci, kompanija je izuzetna i sve je veoma čisto. Ljudski faktor je presudan da sve u Boru bude ovako savršeno i mislim da, sve što zamislite, zaista možete i ostvariti. Zaljubljen sam u Srbiju i ovaj kolektiv, a u Bor ću se svakako opet vratiti“, kazao je Briljov.

Drugi diplomatski mandat u Beogradu

Da ambasador Belorusije u Srbiji, Njegova ekselencija Valerij Briljov zaista voli Srbiju i ljude koji žive ovde, te da nije reč o protokolarnoj diplomatskoj ljubaznosti kada u izjavi novinarima i doslovce kaže „zaljubljen sam u sve vas“, govori podatak da se prilikom „osvajanja“ još jednog u nizu diplomatskih mandata sa predsednikom Lukašenkom grčevito borio da dođe u Srbiju.

Naime, Valerij Briljov je svoj diplomatski rang „izvanredni i opunomoćeni ambasador Belorusije“ ispekao u ondašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji u periodu 1998-2001. godine.

I, pošto nije uobičajeno da ista osoba dvaput bude ambasador u jednoj zemlji, bilo je diskutabilno da li će 2017. Belorusiju moći da predstavlja opet iz Srbije, a to mu je, kako kaže, bila najveća želja.

„Rekao sam predsedniku Lukašenku da to više nije ista zemlja i tako se izvukao“, ispričao je danas u Boru, na tečnom sprskom, ambasador Briljov.

(Bor030 / Kolektiv)