Ambasador Makedonije u poseti Boru

Ambasador Republike Makedonije u Srbiji Vasko Grkov i predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji Borče Veličkovski posetili su danas Bor i dogovorili sa opštinskim rukovodstvom značajne aktivnosti na poboljšanju položaja makedonske nacionalne manjine u ovom delu Timočke krajine.

Njegovu ekselenciju Vaska Grkova, makedonskog ambasadora i predsednika Saveta Makedonaca Borča Veličkovskog ugostio je budući gradonačelnik Aleksandar Milikić, koji je goste upoznao sa radom lokalnih organa na zaštiti prava nacionalnih manjina, a posebno Makedonaca i ukazao na dobar položaj makedonske nacionalne manjine u Boru, te na izuzetnu saradnju Opštine Bor sa makedonskim udruženjima.

„Od skora sam ambasador u Srbiji i drago mi je da sam za tako kratak period života u vašoj zemlji uspeo da posetim upravo Bor. Ima mnogo toga što nas povezuje, a to su pre svega pripadnici makedonske nacionalne zajednice, koja je u Boru prilično brojna i koja svojim aktivnostima konstantno doprinosi rastu i razvoju grada Bora. Danas sam sa predsednikom opštine razgovarao o mogućim aspektima saradnje, i to, pre svega, saradnje u domenu kulture, privrede, sporta i sličnih oblasti. Naravno, za sam kraj bismo ostavili i mogućnost bratimljenja grada Bora sa nekim makedonskim gradom, a koji je sličan Boru po nečemu“, istakao je Vasko Grkov, ambasador Makedonije u Republici Srbiji.

U okviru protokolarne posete gradu bakra, predsednik opštine Aleksandar Milikić gostima je uručio i prigodne poklone i istakao da Makedonci, kao treća po veličini nacionalna manjina u Boru, uživaju puna prava, kao i svi ostali građani grada koji krasi multikulturalnost i tolerantnost.

„U Boru ne postoje izdvajanja po tome ko pripada kojoj nacionalnoj manjini. Definitivno ono što veže sve naše sugrađane za ovaj grad jeste odnos prema ekonomiji i prema rudniku. Lokalna samouprava će u narednom periodu kroz nacionalni savet manjina opštine Bor, čiji je rad retkost u drugim sredinama, izdvojiti sredstva za finansiranje, pored dva najveća nacionalna saveta – Vlaha i Roma, i sredstva za finansiranje svih ostalih nacionalnih saveta, pa i makedonske zajednice u Boru“, istakao je u izjavi za medije Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

Borsku opštinu posetio je i predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca Srbije, Borče Veličkovski i na zajedničkom sastanku naglasio da je veliko bogatstvo kada se na čelu opštine nalaze ljudi koji razumeju probleme nacionalnih zajednica, a posebno probleme izuzetno brojne makedonske nacionalne zajednice.