Ambasador Velike Britanije posetio RTB, saradnja u rudarstvu prioritet

Njegova ekselencija Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji sa saradnicima posetio je Rudarsko-topioničarski basen Bor gde je sa menadžmentom kompanije razgovarao o saradnji na polju rudarstva.

Foto: Kolektiv

Ambasador Velike Britanije podsetio je u Boru da je 2017. godina kada Ujedinjeno kraljevstvo i Srbija obeležavaju značajan jubilej – 180.godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

„Pripremamo se i za samit u Londonu naredne godine, u okviru berlinskog procesa, gde je ekonomska saradnja veoma važna tema. Zato smo već identifikovali nekoliko prioriteta kao potencijale za čvršću ekonomsku saradnju Britanije i Srbije u ovom regionu, a jedan od tih prioriteta je rudarstvo“, istakao je ambasador Kif i dodao da je zadovoljan što se na licu mesta, u razgovoru sa prvim čovek RTB Bor uverio kako radi ova kompanija.

„U Ministarstvu spoljnih poslova smo već razgovarali o mogućnostima razvoja ekonomskih veza dve zemlje, pa sam sa saradnicima ovde da vidimo i da li postoji mogućnost produbljivanja saradnje RTB-a sa britanskim kompanijama. Poznato mi je, na primer, da već dugo sarađujete sa našom firmom Kamins“, rekao je ambasador Kif, dok je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB potvrdio da maltene celokupnu rudarsku mehanizaciju borskog kombinata bakra pokreću upravo „kaminsovi“ motori.

Sastanku sa poslovodstvom RTB-a Bor prisustvovao je i predsednik Upravnog odbora kompanije Nemanja Stevanović. Ambasador Kif sa saradnicima obišao je i novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, a prisustvovao je i livenju bakra.

(Bor030 / Kolektiv)