Ambasador Velike Britanije posetio RTB, saradnja u rudarstvu prioritet

5
50

Njegova ekselencija Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji sa saradnicima posetio je Rudarsko-topioničarski basen Bor gde je sa menadžmentom kompanije razgovarao o saradnji na polju rudarstva.

Foto: Kolektiv

Ambasador Velike Britanije podsetio je u Boru da je 2017. godina kada Ujedinjeno kraljevstvo i Srbija obeležavaju značajan jubilej – 180.godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

„Pripremamo se i za samit u Londonu naredne godine, u okviru berlinskog procesa, gde je ekonomska saradnja veoma važna tema. Zato smo već identifikovali nekoliko prioriteta kao potencijale za čvršću ekonomsku saradnju Britanije i Srbije u ovom regionu, a jedan od tih prioriteta je rudarstvo“, istakao je ambasador Kif i dodao da je zadovoljan što se na licu mesta, u razgovoru sa prvim čovek RTB Bor uverio kako radi ova kompanija.

„U Ministarstvu spoljnih poslova smo već razgovarali o mogućnostima razvoja ekonomskih veza dve zemlje, pa sam sa saradnicima ovde da vidimo i da li postoji mogućnost produbljivanja saradnje RTB-a sa britanskim kompanijama. Poznato mi je, na primer, da već dugo sarađujete sa našom firmom Kamins“, rekao je ambasador Kif, dok je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB potvrdio da maltene celokupnu rudarsku mehanizaciju borskog kombinata bakra pokreću upravo „kaminsovi“ motori.

Sastanku sa poslovodstvom RTB-a Bor prisustvovao je i predsednik Upravnog odbora kompanije Nemanja Stevanović. Ambasador Kif sa saradnicima obišao je i novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, a prisustvovao je i livenju bakra.

(Bor030 / Kolektiv)

5 KOMENTARA

  1. Ambasador Kif je bio u prilici da čuje bajkolaži od čelnika RTB Bor, šta je mogao drugo da mu saopšti. S druge strane čelnik RTB Bor je čuo od autoritativnog čoveka kako uspešno i plodotvorno vodi firmu, s kojom se diči čak i predsednik Srbije. Da je dužnik i da je poprilično na grbači naroda ni reč.

  2. ……Super …..pa to je i vec visestruko uzvracena ljubav….Svaki dan citamo da i Ronaldo najvise voli London …17-19 puta…ha,ha,ha…Bas nas je ugrejala ova lepa uzajamna ljubav..Ner sad ce zima…a ne pada sneg da pokrije breg…..

  3. …..a ima par godina da je i Ser Ronaldov stajling…bas Londonski..ovo .maramce u gornjem dzepu …..strogi Vestminster ….ha,ha,ha…

  4. Nije bilo eksplozije u topionici, ali je eksplodirao sumpordioksid u borskom vazduhu, koji je poistovećen sa onim iz 1903. godine od strane ljubitelja ptice sojke na Domu kulture. Bor ipak nije vazdušna banja, kako tvrdi čelnik RTB Bor Spaskovski, već sadržaj SO2 u vazduhu više desetine puta puta premašuje norme. Uzrok je što tehnološki i tehnički nije projekat doveden do kraja. Notorna laž je da je izgrađena nova topionica, već samo fleš peć za topljenje, ostalo je sve iz starije etape gradnje. I ovakva nedorečena tehnologija nije u potpunosti osvojena, jer inženjersko znanje Spaskovski je majstorski proterao i on je: menadžer, inženjer, radnik, učesnik s one strane zakona, vodeći političar i lažovčina, a to sve ne vidi namenski njegova mecena ΛV. Britanski ambasador bio je puno hvale, a kako nije pomenuo ogromno zagađenje borskog vazduha sumpordioksidom iz “najmodernije” topionice bakra na kugli zemaljskoj i šire.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime