Amerikanci ispod Bora otkrili zlatnu žilu vrednu 18 milijardi dolara

3
43

Američka rudarska kompanija “Friport Mekmoran” pronašla je u okolini Bora zlatnu žilu, koja predstavlja jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu, a procenjuje se na 18 milijardi dolara.

Foto ilustracija / Površinski kop Veliki Krivelj
Foto ilustracija / Površinski kop Veliki Krivelj

Računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cenama na Londonskoj berzi, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo 18 milijardi dolara.

Ovo ležište je pronađeno na lokaciji “Čukar peki”, na dubini nešto većoj od pola kilometra, gde je otkriven neverovatan sadržaj od 50,3 grama zlata i oko 25,7 odsto bakra po toni rude, pišu beogradski mediji.

Do sada je najbogatije ležište u svetu bilo u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

Stručni savetnik Udruženja za energetiku Srbije Ljubinko Savić rekao je da su rezultati resursa u Boru izuzetno otkriće koje može u potpunosti da promeni teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji.

“Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude, ovi rezultati su zapanjujući”, rekao je Savić, navodeći da su sada na redu dalja ispitivanja kako bi se precizno utvrdile količine na tom ležištu.

Američka kompanija “Friport Mekmoran”, sa kanadskim partnerom “Reservoar minerals”, do sada je u okolini Bora otkrila 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto, a zlata od 1,5 grama po toni.

Najnovija istraživanja pokazuju da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra, u kojem je sadržaj bakra 10,75 odsto, a zlata od 10,86 grama po toni.

U Boru je za proteklih 110 godina rudarenja dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

(SRNA / Mondo)

3 KOMENTARA

  1. Руда која садржи 25,7% бакра и 50,3 грама злата по тони руде је фантастична. Трошкови производње бакра из те руде били би нижи од 500 $/тони (према проф. М. Schlesinger), упоређења ради, планирани су трошкови производње бакра у РТБ Бор за 2015. годину у износу од 8500 $/тони катодног бакра. Ова руда, након млевења и сушења ишла би у флеш пећи на топљење. Ефикасност, боли глава! Сада се у РТБ Бор експлоатише руда испод 0,3% бакра. Овакве резултате до сада помпезно је објављивао директор РТБ Бор, Спасковски, а то се показало као илузија и лепа машта. Према томе, ове информације прихватити доста опрезно. Рударска рента је друга прича. Са нашим ниским процентом распродаје се национално богатство.

  2. Od ukupne kolicine bakra i zlata koja je dobijena 100-godisnjom eksploatacijom i trovanjem stanovnika grada Bora, da je samo 10% tih kolicina ostalo i bilo ulozeno u same stanovnike opstine Bor, onda ne bi bilo toliko teske finsijske situacije u kojoj se nalaze gradjani Bora od kojih samo 5000-7000 njih koji rade u RTB-u zive bogovski a ostalih 30000 i vise se muce i jedva sastavljaju kraj sa krajem. SRAMOTA I ZA ČELNIKE BORA I SRAMOTA TREBA DA BUDE I BEOGRAD KOJI NAS JE SVE UNISTIO I UZEO NAM SVE STO SMO SVOJOM KRVLJU I ZNOJEM ISKOPALI.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here