Amerikanci razmatraju otvaranje rudnika u Boru

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je u Boru da se za ulaganja u srpske rudnike interesuju jedna američka i jedna multinacionalna kompanija.

Majkl Kirbi, ambasador SAD
Majkl Kirbi, ambasador SAD

Reč je o kompanijama Firport Mekmoran i Rio Tinto, kazao je Kirbi i dodao da će novi, moderan Zakon o geologiji i rudarstvu koji je u pripremi značajno pomoći u privlačenju novih investicija u Srbiju.

Kirbi je u četvrtak sa saradnicima, čelnim ljudima kompanije Friport Mekmoran, predstavnicima firme Rakita Explorejšn i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem posetio Opštinu Bor, RTB Bor i američku kompaniju Friport Mekmoran, koja u okolini Bora istražuje nova rudna ležišta.

Tokom obilaska najvećeg gradilišta na Balkanu, nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u krugu RTB-a Bor, Kirbi je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može uživo da vidi izgradnju ovih objekta i rudarske pogone.

„Sada je ovde veoma bučno što pokazuje kolika je želja da se postrojenja što pre završe i drago mi je da je na gradilištu skoro sedam stotina radnika, mnogo više nego pre nekoliko meseci kada ih je bilo 250. Ekološki značaj objekta je ogroman i prema podacima koje sam dobio građani Bora uskoro mogu da očekuju znatno čistiju životnu sredinu“, rekao je ambasador SAD-a za Tanjug.

blagoje-spaskovski-i-majkl-kirbi

Navodeći da je posetio i kompaniju Friport Mekmoran, koja je ovde prisutna trinaest godina i radi na istraživanju rudnih nalazišta, Kirbi je napomenuo da Friport procenjuje mogućnosti za otvaranje još jednog rudnika bakra u Boru.

„Ulaganja u rudarstvo znače mnogo i za Vladu Srbije, jer svi znamo u kakvoj je finansijskoj situaciji ona sada a upravo rudarstvo može značajno pomoći razvoju i boljem ekonomskom položaju“, naglasio je i dodao da postoji još jedna multinacionalna kompanija koja je zainteresovana za ulaganje u rudarstvo u Srbiji – Rio Tinto.

On je ocenio da srpske vlasti naporno rade na Zakonu o rudarstvu koji će, s jedne strane, omogućiti zemlji sigurnost u ubiranju poreza od rudarstva a, s druge, velikim firmama da investiraju u Srbiji.

Da Bor i okolina imaju ogroman rudarski potencijal pokazuju rezultati istraživanja koja je uradila kompanija Friport Mekmoran u okolini Bora, gde je pronađeno izuzetno bogato ležište rude bakra.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski istakao je da je investicija u novu topinicu ogromna, ali da je još veći značaj za građane Bora i okoline, koji je, s jedne strane ekološki, jer će dobiti čist vazduh, a sa druge strane ekonomski, jer obezbeđuje bolji standard radnika i veći privredni rast cele Srbije.

(Tanjug)