Amerikanci zainteresovani za rudarenje u okolini Bora

Ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da su kompanije iz SAD zainteresovane za smederevsku Železaru i Telekom, ali i da postoji interesovanje za ulaganje u rudastvo u blizini Bora.

Majkl Kirbi / Foto: www.mc.rs
Majkl Kirbi / Foto: www.mc.rs

U izjavi koju su preneli beogradski mediji, Kirbi je istakao da je poslovna klima u Srbiji dobra i da će, kako se bude približavalo EU, biti sve privlačnija za američke investitore.

„Pojedine američke kompanije su zainteresovane za kupovinu smederevske Železare, a za naše investitore zanimljiv je i Telekom. Takođe, šansa za ulaganje postoji i u rudarstvu, pogotovo u okolini Bora“, izjavio je ambasador SAD.

Jedna od najvećih rudarskih kompanija, sa sedištem u Americi, „Friport MekMoRan“ (Freeport McMoRan) već je aktivna nadomak Bora gde radi na projektu „Chukaru Peki“.

„Rakita eksporejšn“ (Rakita Exploration), ogranak „Friporta“, u maju ove godine otvorio je u „gradu bakra“ Info centar kako bi se javnosti približili podaci o realizaciji projekta koji mogao da dovede do početka eksplotacije ležišta.

Prema rečima predsednika opštine Bor, Živorada Petrovića, ukoliko do otvaranja rudnika dođe, američka kompanija bi zaposlila najmanje 1000 radnika.

(Beta/B92/Bor030)