Ana Brnabić i Aleksandar Antić u Boru

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike posetili su danas Grad Bor.

Proizvodnja u kompaniji “Ziđin”, istakla je premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska proizvodnih pogona i flotacije u Velikom Krivelju, veća je za 50 odsto nego ranije.

Brnabić je istakla da očekuje da će u narednom periodu proizvodni rezultati biti još bolji, kao i da će učešće rudarstva u BDP Srbije dostići pet odsto.

Ona je podsetila da je prosečna plata u rudarstvu 2011. bila 55.000 dinara, a da je danas oko 95.000, što predstavlja rast od oko 70 odsto.

Premijerka se još jednom zahvalila na donaciji  kompanije „Ziđin“ od 800.000 evra za borbu protiv pandemije korona virusa za laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu koja će uskoro biti otvorena.

“Sa ponosom mogu da kažem da smo promenili istoriju ove kompanije značajnim ulaganjem i to vezano za unapređenje bezbednosti životne sredine, zapošljavanja, proizvodnje i upravljanja. Drago nam je da podelimo sa vama i to da se rudnik bakra i zlata svetske klase Čukaru Peki gradi punom parom”, rekao je Sajmon Ling, zamenik generalnog direktora “Srbija Ziđin Koper”.

Zahvaljujući investiciji kompanije “Ziđin”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić, Bor danas ima stabilan budžet.

“To znači da možemo otvoreno da razmišljamo o gradnji putne infrastrukture, o gradnji vrtića i rekonstrukciji igrališta za decu. Siguran sam da nas u budućnosti čekaju lepi dani, ne samo za Bor već za celu istočnu Srbiju jer investicija Ziđina otvara mogućnosti za Majdanpek, Negotin i Kladovo, kao i za sve opštine i gradove u regionu”, istakao je Milikić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posebno je izdvojio politiku zapošljavanja kao jednu od najvažnijih zadataka zajedničke misije sa kineskim partnerima podsetivši da je prilikom potpisivanja ugovora sa „Ziđinom“ bilo planirano da u RTB Boru radi 5.000 radnika, a danas ih je zaposleno oko 5.470.

“Danas, godinu i po dana nakon početka zajedničke misije sa našim kineskim partnerima možemo da ocenimo da se svi ciljevi odvijaju u skladu sa našim planovima ili čak i iznad naših planova. Proizvodni rezultati su odlični. Rudarstvo je u prvom kvartalu ove godine imalo rast od devet odsto, a eksploatacija metala rasla je po stopi od 38 odsto, te je upravo „Ziđin“ dao najveći doprinos tim rezultatima. U rudarstvu nije bilo pada u aprilu ni u maju”, istakao je Antić i najavio otvaranje novog rudnika “Cerovo” ove godine, a naredne “Čukaru Peki”, što je, dodao je najveći razvojni projekat ovog dela Srbije.