Ana Brnabić: Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije želela da komentariše koliko je kompanija otkupilo tendersku dokumentaciju za RTB Bor, ali je istakla da su za strateško partnerstvo sa borskim kombinatom bakra zainteresovane najmanje tri kompanije.

Foto: Vlada Srbije

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije prilikom današnjeg obilaska Rudnika bakra Majdanpek nije želela da kaže koliko je kompanija otkupilo dokumentaciju, ali je istakla da rok za ponude ističe 20. avgusta i da će se tada sve znati. Od samih ponuda zavisiće i da li će država ostati većinski vlasnik.

 “Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara, kao i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana tri do četiri puta, u zavisnosti od čega ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu”, navela je Ana Brnabić.

Za Bor i Majdanpek, istakla je premijerka, rudarstvo puno znači, jer trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto.

“Pre nekoliko meseci posetila sam Bor i Rudarsko-topioničarski basen Bor. Danas sam htela da posetim i rudnik u Majdanpeku, ta dva grada su rudarski centri Srbije. Rudarstvo je prepoznato od strane Vlade Srbije kao jedan od ogromnih neiskorišćenih potencijala. Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, nadamo se da će u narednih nekoliko godina taj procenat biti povećan na čak pet odsto, pri čemu samo RTB Bor trenutno doprinosi 0,8 odsto. Mi smo dostigli naš maksimum sa investiranjem u novu opremu, proizvodnju i ljude i ono što nam je potrebno jeste stateški partner. Obećali smo i ispunili da ćemo raspisati poziv za strateškog partnera” podsetila je premijerka.

Ona je istakla i da su u budžetu izdvojena sredstva za kolektor za otpadne vode u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, u iznosu od milijardu dinara, te da očekuje izradu tehničke dokumentacije, budući da će to biti jedan od prioritetnih projekata u 2018. i 2019. godini.

I generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski podsetio je da je RTB-u strateški partner i više nego potreban.

“Danas imamo čist vazduh u Boru i tri puta veću proizvodnju nego pre četiri godine. Mi proizvodnju održavamo na izuzetno profitabilnom nivou u rudniku bakra Majdanpek, ali došli smo do najviše tačke u ovim svojinskim odnosima i zato mora da se pronađe stateški partner”, istakao je Spaskovski.