Antić na proslavi Dana rudara: Rezultati istraživanja u Boru su jako dobri

1
73

Rezultati geoloskih istraživanja američke rudarske kompanije “Friport Mekmoran” u okolini Bora su jako dobri i reč je o značajnom nalažistu koje bi moglo biti svetske klase, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

aleksandar-antic-0608

“Sa radošću pratimo aktivnosti kompanije “Friport” na Čukaru Peki i radujemo se dobrim rezultatima”, rekao je Antić na svečanosti obeležavanja Dana rudara u Boru.

On je rekao da ne bi želeo da izlazi u javnost sa podacima i brojkama o kojima spekulišu mediji, ali je dodao da su rezultati tog istraživanja jako dobri.

Sa radošću, željom ali i pritiskom, nadamo da će da ta kompanija što pre započeti i eksploataciju rude, kazao je Antić.

Ministar je poručio da rudari ne treba da brinu za svoju budućnost, da će biti otvaranja novih rudnika i zapošljavanja rudara jer je Srbija bila i biće rudarska zemlja.

Vlada Srbije ima veliku veru u rudarski biznis, svesna da je Srbija smestena na ležištima ruda koje će omogućiti privredni razvoj zemlje, dodao je Antić.

Čestitajići rudarima današnji praznik, on je istakao da je to najteži posao na svetu i da će vlada učiniti sve da kroz nove investicije poveća bezbednost i sigurnost rudara na radnom mestu.

Antić je poručio da će Vlada Srbije učiniti sve da Srbija ima modernu industriju i rudarstvo istakavši da postoji šansa da se na stotine hiljada rudara zaposli u toj privrednoj grani.

Pred nama je pronalazak strateških partnera za otvaranje novih rudnika, rekao je Antić i dodao da očekuje da će u relativno kratkom roku biti povećana delatnost u rudniku Majdanpek.

Država će investirati u rudarstvo, posebno u proširenje kopova u Kolubari i Kostolcu, a nadam se i u Resavici, rekao je Antić i najavio da bi u narednih nekoliko meseci trebalo da bude usvojen i novi zakon o rudarstvu koji će privući investitore, ali i doprineti povećanju bezbednosti rudara.

aleksandar-vulin-2015

Ministar rada Aleksandar Vulin je čestitajući praznik rudarima rekao da Vlada Srbije i te kako računa na njih i rudarstvo kao privrednu granu jer je to velika razvojna šansa Srbije.

Vulin je istakao da Ministarstvo rada izuzetno poštuje svakog rudara koji, kako je rekao, obavljaju najteži posao u Srbiji.

On je zahvalio rudarima RTB Bor koji su podržali usvajanje novog zakona o radu i dodao da je bila neopravdana bojazan da će biti otpuštanja, a da je došlo do povećanja broja radnih mesta.

blagoje-spaskoveki-0608

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski rekao je da je tačno ono što mediji pišu da je pronađeno bogato ležiste zlata i bakra u Boru, ali da još treba raditi na geološkim istraživanjima.

To će, istakao je on, poboljšati standard stanovnika ovog kraja, a RTB Bor će biti brend Srbije.

Spaskovski je istakao da je Srbija bogata bakrom, koji će, kako je rekao, sutra podeliti sa stranim kompanijama koje rade istraživanja i koje su angažovane na tom poslu.

On je rekao da je prethodnu godinu u RTB Bor obeležilo otvaranje nove topionice i fabrike sumporne kiseline naglasivši da toga ne bi bilo da nije bilo podrške Vlade Srbije, a posebno premijera Aleksandra Vučića.

Zbog toga će, kako je rekao Spaskovski prva nagrada “Inženjer Šistek” za 2015. godinu pripasti premijeru Vučiću.

Na svečanosti u Boru uručene su ostale nagrade koje se dodeljuju povodom Dana rudara i to Zoranu Aleksovu inženjeru i upravniku Fabrike sumporne kiseline u Boru, Ivanki Stančić, rukovodiocu hemijske laboratorije u Majdanpeku i Trajčetu Tončiću, geologu iz Bora.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. PROSLAVA DANA RUDARA 6. XII 2015. U BORU

    Nakon lumperajke u hotelu ”Jezero” na Borskom jezeru proslava Dan rudara se nastavlja u Sosinom koloseuumu, kod Doma kulture u Boru. Okupio se pola borana i boranki, Veče sjajno, još lepši, ”nasmejani” i veseo Mesec. Muzika trešti, svira grupa „Crvena jabuka“. Veselo, preveselo. Kada se igranka završi oko 23 sati, poće da grmi, trešti, jače od prejake muzike. Grmelo je, neka mi Onaj oprosti, kao kad je Bor bombardovan prvi puta 15. maja 1999. godine, ne ponovilo se! Toliko bučni vatromet, grmljenje, tutnjenje i raznobojno sevanje vatrometa koji su trajali duže od pola sata. Ideja je “gospodara života i smrti u Boru” da čuje Vučić, kakao je Bor slavio praznik i ujedno da ga glasno I pompezno bratski obavesti da je on Prvi slavodobitnik najprestižnije nagrade ”Inženjer Šistek”, mislio je istorijski. Osim da Vučić lično i personalno uzme učešće u proslavi i najsvečanije, od srca, mu se uruči prestižna mu i višestruko zaslužena nagrada.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime