Antić: Prioritet ministarstva otvaranje novih rudnika

4
79

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas na televiziji Pink da je prioritet ministarstva otvaranje novih rudnika i unapređenjenje proizvodnje u rudnicima.

Foto: Bor030 arhiva

“Mi smo vrlo blizu otvaranju značajnih rudarskih potencijala u Srbiji, pre svega u Zapadnoj Srbiji”, rekao je Antić i dodao da su “pred nama nove investicije i dalja modernizacija”.

Ministar je rudarima čestitao Dan rudara, 6. avgust koji je ustanovljen u znak sećanja na dan kada su se davne 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

“Rudarski posao je jedan od najtežih poslova na svetu, želim u ime Vlade i svih gradjana da rudarima čestitam njihov dan. To su sjajni ljudi koji veoma teško hrane svoje porodice. Želim im da rade svoj posao, da imaju posla, da se živi i zdravi svakog dana vraćaju svojim najmilijima”, rekao je Antić.

On je kazao da je jedan od prioritet Vlade Srbije da se kroz povećanje proizvodnih kapaciteta i primenu novih tehnologija u rudarstvu utiče na rast BDP-a.

“Napravili smo dobar pomak u poboljšanju uslova rada ljudima u rudarskom sektoru. Napravili smo iskorake i kada je u pitanju EPS, Resavica, RTB Bor sa rudnicima Bor i Majdanpek. Rudarstvo postaje mesto gde se Srbija ubrzano razvija”, rekao je Antić.

Antić je kazao da trenutno postoje rudarske aktivnosti na 250 eksploatacionih polja, dok se radi istraživanje na 130 eksploatacionih polja.

(Bor030 / Beta / Pink)

4 KOMENTARA

  1. Srecan praznk rudarima , stvarno je tesko raditi taj posao…nije tesko glumiti da radite taj posao…ali kako sacica rudara da nahrani i armiju birokratije u RTB to ni nama rudarima nije jasno.

  2. ŠTA JE ANTIĆU, NATERALI SU TE DA NAPRAVIŠ JURIŠ NA ISTOČNU SRBIJU, INVESTICIJE KOJE STE ULOŽILI ZA RTB SU IGRARIJA KOJA JE UŠLA SA SAMO 1/3 OD POSTOJEĆIH A OSTALO OPRANO PREKO VAMA A I NAMA ZNANIH NAJJEDNOSTAVNIJIH ALI LAKO UČLJIVIH MNOGOOTVORENIH “PERIONICA” NOVCA. PACOV BLAGOJE SPASKOVSKI JE ISTRČAVAO SA SVOJIM BOLESNIM ALTEREGOM I BOESNIM UMOM U TRNUTKU SA RAZUMEVANJEM A U SLEDEĆEM POTPUNO IZGUBLJENO LUDAČKI BLENUO U BELO. MIRIŠE VAM ZLATO NOVO I TAZE A UZ PUT I PRATEĆI PLEMENITI METALI UZ OSNOVNO BAKAR KAO JEDINSTVENI METAL U KOJI SE ULAŽE. TO JE IZUČIO I NAMIRISAO DINKIĆ PA JE PROTERAN A VI SADA NAVALILI KAO KUGA NA BOR I OKOLINU. NIJE SELJAK LUD DA DRŽAVI DA NJIVE SA BLAGOM ILI DA IH BEZNAČAJNO PRODA KAKO REKOSTE DA GA STRANAC NE PREVARI. SELJAK VAM JE DANAS INTELEKTUALNO JAK I ŠIPAK ZA MERMELADU MOŽETE DOBITI SEM AKO NE OSMISLITE EKSPROPIRACIJU I OTMETE IMANJA SELJACIMA OBZIROM DA UMESTO NAPRED U 21.VBEK VAŠI MINISTRI BEZNAČAJNE BUVE JURE TITOBO VREME POČETKA I SREDINE 20.VEKA. JOŠ U VREME KADA JE OTVAEANA TOPIONICA U IRANU PO NAŠEM PROJEKTU I NAŠOM RADNOM SNAGOM POSTOJALA JE KARTA SVETA GDE JE NAZNAČEN BOR KAO NAJVEĆI SVETSKI POTENCIJAL ZLATA I PLEMENITIH METALA. NAŠI STRUČNJACI NISU OBRAĆALI PAŽNJU NA OZNAKE ALI RADNICI JESU PA SE TO I ONDA ZNALO. NEMA NIŠTA ZA VLADU SEM DEBELE ISPLATE TLA I DOŽIVOTNI PROCENAT OD ISKORIŠĆAVANJA TOG ISTOG TLA VLASNIKA. RUDARSKI POSAO JE TEŽAK ALI POŠTEN I ISPUCALE CRNE RUKE I MUSAVO LICE JADNIKA KOJI SILAZI LIFTOM U HODNIKE U PODZEMLJE, NIJE NAIVAN. PRLJAV JESTE ALI UMNO BOGAT. RAD ĆE SVOJ UMNOŽITI BAR ZA 10 PUTA VEĆU PLATU OD SIROTINJE KOJUZ VUČIĆ DAJE A POTOM ODUZIMA I TO TAKO TRAJE DO U BESKRAJ, TO ŠTO SI SE NADIGO DA ČESTITAŠ 6. AVGUST DAN RUDARA TI I BLAGOJE – SOSA ZNAČI KAO RAZMAZANA BVLJUVOTINA NA PUTU. NE ŽIVIMO MI OD ČESTITIKI GOSPODO.

  3. OBMANA NIKAD VEĆA U RTB BOR?!

    Iz usta čelnika RTB Bor, Spaskovski, po pitanju investicija u metalurgiji, širi opštu laž, da je izgrađena nova topionica, kako bi sebe veličao kao ideolog, graditelj, a o bajkolažima i hvalospevima zaludio je i premijera ΛV, koji je verovao svakoj reči svom pulenu i klimoglavcu, a kada je ukapirao, pre dve godine, smrtno mu se naljutio i odmah počeo da ga menja i s mesta čelnika RTB Bor i kao čelnika SNS za Borski okrug. Upropašćavajući RTB Bor i gomilanjem dugovanja, izgleda je pogodovalo šefu i do današnjeg dana Spaskovski vedri, oblači i zamagljuje RTB Bor-om i Borom. Prava istina je da nije izgrađena nova topionica, već nova linija za topljenje koncentrata bakra (fleš peć – FSF) i fabrika za proizvodnju sumporne kiseline. Pri tome, konvertori, anodne peći, infrastruktura, putevi, skladišta, transporteri su postojeći, iz ranijih faza gradnje. Osim novoizgrađenih objekata u topionici bakra, ostali deo je doteran kao Potemkinovo selo, za slikanje, povoljan prvi pogled i utisak posmatrača i veličanja gradnje “nove topionice”, tj. sebe. Na ovaj način uspešno je prevazišao barona Minhausena i uspešno obmanuo ministre i premijere i kompletnu javnost od 2008. godine do danas. Osim veličanja gradnje, sledeći cilj je opravdanje za veliko prekoračenje investicija, 80, pa 130 i na kraju više od 300 miliona evra je cena te još uvek nedovršene investicije i nedokazani kapacitet i performansi proizvodnje bakra u njoj. Ko ne veruje neka pogleda projektnu dokumentaciju koju je izradila Kanadska firma CNC Lavalin, zatim odobrenje gradnje i kredite u ministarstvima Srbije. Takođe svi su radnici topionice i posetioci uvereni u ovoj tvrdnji da nije izgrađena nova topionica, ako smeju da kažu, a bez posledice. RTB Bor je u ambisu, a zbog toga su krive pare, koje imaju čudnu trajektoriju kretanja na liniji država→RTB Bor→ neko u ime države. O promašenoj investiciji gradnje Fleš peći ne bih sada, dosta o tome su rekli iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju, dr B. Mihajlović, B. Dragaš, prof dr N. Magdalinović, mr M. Dejanovski, dr S. Mitrović i mnogo drugih.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime