Antić: Prioritet ministarstva otvaranje novih rudnika

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas na televiziji Pink da je prioritet ministarstva otvaranje novih rudnika i unapređenjenje proizvodnje u rudnicima.

Foto: Bor030 arhiva

“Mi smo vrlo blizu otvaranju značajnih rudarskih potencijala u Srbiji, pre svega u Zapadnoj Srbiji”, rekao je Antić i dodao da su “pred nama nove investicije i dalja modernizacija”.

Ministar je rudarima čestitao Dan rudara, 6. avgust koji je ustanovljen u znak sećanja na dan kada su se davne 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

“Rudarski posao je jedan od najtežih poslova na svetu, želim u ime Vlade i svih gradjana da rudarima čestitam njihov dan. To su sjajni ljudi koji veoma teško hrane svoje porodice. Želim im da rade svoj posao, da imaju posla, da se živi i zdravi svakog dana vraćaju svojim najmilijima”, rekao je Antić.

On je kazao da je jedan od prioritet Vlade Srbije da se kroz povećanje proizvodnih kapaciteta i primenu novih tehnologija u rudarstvu utiče na rast BDP-a.

“Napravili smo dobar pomak u poboljšanju uslova rada ljudima u rudarskom sektoru. Napravili smo iskorake i kada je u pitanju EPS, Resavica, RTB Bor sa rudnicima Bor i Majdanpek. Rudarstvo postaje mesto gde se Srbija ubrzano razvija”, rekao je Antić.

Antić je kazao da trenutno postoje rudarske aktivnosti na 250 eksploatacionih polja, dok se radi istraživanje na 130 eksploatacionih polja.

(Bor030 / Beta / Pink)