Antić razgovarao sa predstavnicima Ziđina i Rakite: Proizvodnja u Boru se odvija prema planiranoj dinamici

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanija „Ziđin Bor Koper“ (Zijin Bor Copper) i „Rakita Eskporešn“ (Rakita Exploration), koje su, u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, donirale 571 hiljadu dolara za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na koronavirus.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike navodi se da se Antić sastao sa generalnim direktorom „Srbija Zijin Bor Copper“ Džienom Siminom i Fu Feilonom, direktorom kompanije „Rakita Exploration“, kompanije u vlasništvu „Zijin Mining Co. Ltd“, koja razvija projekat „Čukaru Peki“ kod Bora.

Sagovornici su upoznali ministra sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i sa svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije COVID-19.

Antić je istakao da se proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i da u ovim procesima nema većih smetnji.

Važno nam je da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije, istakao je ministar.

On je ocenio da su ove kompanije preduzele sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni za to da će se održati kontinuitet proizvodnje, pri čemu je podsetio na to da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

Ekonomske mere koje je predstavio predsednik Republike Aleksandar Vučić tek će pokazati svoju pravu snagu, a od kineskih partnera očekujemo da će nakon epidemije novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, rekao je Antić.

„Zijin Bor Copper“ je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji se efekti već sada vide.