Antić: Tender za RTB za mesec – dva, neće biti otpuštanja radnika

4
709

Ministar rudarstva i energetike u Aleksandar Antić izjavio je danas da će tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biti raspisan u maju ili junu i da neće biti smanjenja broja radnika.

Govoreći o RTB-u Antić je naglasio da je ova kompanija veoma značajna za Srbiju, najznačajnija u jugoistočnoj Srbiji i da nisu određeni rokovi za izbor strateškog partnera, već da je važno da se to uradi na najbolji način.

“Sami sebi postavljamo ciljeve da uđemo u novi investicioni ciklus. Tražimo rudarsku kompaniju koja će zajedno sa nama da razvija taj kompleks dalje”, rekao je Antić za TV Pink.

Za RTB Bor su zainteresovane ozbiljne rudarske kompanija iz Kine, Rusije sa zapada, rekao je Antić, navodeći da se nada “dobroj utakmici najboljih igrača”.

Antić je podsetio da strateski partner treba da ima viziju kako će se dalje razvijati basen i dodao da očekuje da će, kada krene novi investicioni ciklus, Boru trebati novi radnici.

Pojašnjava da su sva rudna bogatstva vlasništvo Srbije i da se nikada ne prodaje ruda koja je državno bogatstvo, već određene kompanije dobijaju dozvolu za eksploataciju.

Rudna renta zavisi od rude koja se eksploatiše, a Antić kaže da se za naftu i gas renta kreće oko sedam odsto, a kada su u pitanju razni minerali ona je pet i više odsto.

(Bor / Tanjug)4 KOMENTARA

 1. Spasa nam nema propasti necemo.Cija ruka drzi kanap koji vezuje zlato i srebro.
  Toj ruci trazite i dace vam se ,istite i dobicete.Ako cutite mislice da vam je dobro i nece vas ni pogledati.
  Crveni ili plavi , internacionalisti ili nacionalisti , Bog ili Darwin ,patrijarh ili papa….
  Svejedno je kad smo izgubili svoju sustinu.Ne pricajte nam vise moramo ovo , ono , nemamo alternativu , imamo alternativu….
  Dajte nam sansu za zivot bez racuna bez komunalija bez bankomata….
  Dovoljna je za pocetak i zatvorska celija.
  Neko napisa na fejsu ,,Oduvek sam se pitao zasto deca u skoli placaju uzinu a kriminalci u zatvoru jedu za dzabe?,,
  Pa zar nije u praavu?Ne znam sta sam hteo da vam kazem….opusteno

 2. KAKO DA PRODAJU RTB BOR? “NE ZNAJU, KO BAJAGI”!?

  Ponovo Vlada počinje akciju privatizacije RTB Bor ili iznalaženje strateškog partnera, a ne zna se koja je po redu. Ovakve akcije se promovišu bar tri puta godišnje za sada. Najavljivana je takva aktivnost decembra 2017., pa je odložena za marta i sada se ministar Antić najavljuje za dva meseca. Po svemu sudeći radi se na pamet ili neće da se otkriju sulude ideje. Za razliku od ranije, kada se pričalo da RTB Bor loše radi pravi gubitke, sada se veliča rad i profitabilnost RTB Bor. Najnovije objavljene informacije veličaju rad i profitabilnost RTB Bor, a sve na kontu visoke cene bakra. Pitam se, šta je bolje urađeno i kada je cena bakra bila iznad 10.000 $/t, ama baš pozitivno ništa, napravljeni dugovi, izgrađena fleš peći, a ne nova topionica, kako se informiše javnost. Umesto da Agencija za privredne registre oceni rad, ministri i ΛV služe se manipulacijama, hvalospevima i bajkolažama čelnika RTB Bor, “Sose”. Ako je informacija, da RTB Bor posluje profitabilno sa visokom tehnološkom, energetskom i profitabilnom efikasnošću, zašto se prodaje, jer u narodu stoji “najbolja krava se ne prodaje ili se prodaje zadnja”. Sve dok ima šta da se odnese i ponese iz RTB Bor nikakav tender neće proći. Na koji način Građevinski fakultet ruši staru topionicu u RTB Bor, ako nije veza ili državni sekretar ili nadzorni organ u gradnji fleš peći ili brat nekog viđenog, a pri tome nisu upleteni visoko kotirani ljudi iz vlasti. RTB Bor vodi (ne)čovek u osmoj deceniji, jer je sposoban za radnje s one strane zakona. Sposoban je za to i omiljen vlastima i zbog svoja dobra dela tamo je gde je, umesto da malo odmori u Genčićevoj vili. Vreme je da Sosa, usled dugogodišnjeg i mukotrpnog rada, malo odleži, a da ministri i njihov vođa počnu da razmišljaju svojom glavom, a ne Sosinom.

 3. Već desetak godina se menjaju teme u vezi bitisanja RTB Bor: formitanje jedinstveno preduzeće, postavljanje profesionalnog menadžmenta, kao da je ovaj Spaskovskog amaterski, izbor strateškog partnera (koji treba da im da 350 miliona evra) i vlasnička transformacija RTB Bor, a već je transformisano iz društvenog u državnom. Formiranje jedinstveno preduzeće RTB Bor od RBB, RBM , TIR i Zajedničke službe je samo zamajavanje. Ono i sada funkcioniše kao jedinstveno, pod kapom Spaskovskog. On oblači, vedri, mulja i zamračuje RTB Bor-om, rukovodioci, Upravni odbori i sve funkcije su skoncentrisani u Spaskovskom, ko sme drugačije da misli od njega, taj “nestaje”. Od najavljenih promena neće biti ništa dok rukovodi Spaskovski, koji ušao u osmu deceniju svoga preteškog života, a on majstorski i čarobno se prikloni vladejačkoj stranci u bilo koje vreme danju-noći, zimi-leti, kao nenadmašni preletač i manipulator bez premca i obraza kao đon. Na ovo sve “vlasnik” Srbije ΛV nema nikakve primedbe, osim hvale svoga saradnika. U RTB Bor nema otpuštanja radnika, a niti opuštanja, kako svojevremeno reče čelnik.

 4. SVE ČISTI, SPASKOVSKI OSTAJE ČIST?

  Već desetak godina se menjaju teme u vezi bitisanja RTB Bor: formitanje jedinstveno preduzeće, postavljanje profesionalnog menadžmenta, kao da je ovaj Spaskovskog amaterski, izbor strateškog partnera (koji treba da im da 350 miliona evra) i vlasnička transformacija RTB Bor, a već je transformisano iz društvenog u državnom. Formiranje jedinstveno preduzeće RTB Bor od RBB, RBM, TIR i Zajedničke službe RTB Bor je samo zamajavanje. Ono i sada funkcioniše kao jedinstveno, pod kapom Spaskovskog. On oblači, vedri, mulja i zamračuje RTB Bor-om, rukovodioci, Upravni odbori i sve funkcije su skoncentrisani u Spaskovskom, ko sme drugačije da misli od njega, taj “nestaje”. Od najavljenih promena neće biti ništa dok rukovodi Spaskovski, koji ušao u osmu deceniju svoga preteškog života, a on majstorski i čarobno se prikloni vladejačkoj stranci u bilo koje vreme danju-noći, zimi-leti, kao nenadmašni preletač i manipulator bez premca i obraza kao đon. Na ovo sve “vlasnik” Srbije ΛV nema nikakve primedbe, osim hvale svoga saradnika. U RTB Bor nema otpuštanja radnika, a niti opuštanja, kako svojevremeno reče aktuelni čelnik Spaskovski.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime