Antić: Tender za RTB za mesec – dva, neće biti otpuštanja radnika

Ministar rudarstva i energetike u Aleksandar Antić izjavio je danas da će tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biti raspisan u maju ili junu i da neće biti smanjenja broja radnika.

Govoreći o RTB-u Antić je naglasio da je ova kompanija veoma značajna za Srbiju, najznačajnija u jugoistočnoj Srbiji i da nisu određeni rokovi za izbor strateškog partnera, već da je važno da se to uradi na najbolji način.

“Sami sebi postavljamo ciljeve da uđemo u novi investicioni ciklus. Tražimo rudarsku kompaniju koja će zajedno sa nama da razvija taj kompleks dalje”, rekao je Antić za TV Pink.

Za RTB Bor su zainteresovane ozbiljne rudarske kompanija iz Kine, Rusije sa zapada, rekao je Antić, navodeći da se nada “dobroj utakmici najboljih igrača”.

Antić je podsetio da strateski partner treba da ima viziju kako će se dalje razvijati basen i dodao da očekuje da će, kada krene novi investicioni ciklus, Boru trebati novi radnici.

Pojašnjava da su sva rudna bogatstva vlasništvo Srbije i da se nikada ne prodaje ruda koja je državno bogatstvo, već određene kompanije dobijaju dozvolu za eksploataciju.

Rudna renta zavisi od rude koja se eksploatiše, a Antić kaže da se za naftu i gas renta kreće oko sedam odsto, a kada su u pitanju razni minerali ona je pet i više odsto.

(Bor / Tanjug)