Antić: U narednim godinama biće investirano 3 milijade dolara u rudarstvo, otvaraju se rudnici u Boru i Loznici

2
1089

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je Srbija lider u investicijama u rudarstvo u regionu jer u narednih nekoliko godina planira ulaganja tri milijarde dolara pre svega u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika “Čukaru Peki” i rudnika “Jadar”.

On je na ministarskoj konferenciji u Torontu u Kanadi, koja se održava u okviru najvećeg rudarskog sajma na svetu PDAC, rekao da su “ključne teme u rudarstvu stvaranje uslova za održivi razvoj, a glavno pitanje odnosi se na deficitarne, odnosno kritične minerale kao što je litijum”, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Srbija ima nalazište litijuma što je velika komparativna prednost naše države, kako u regionu, tako i u svetu”, rekao je Antić.

On je u razgovoru sa ministrom rudarstva Čilea Baldom Prokurisom razmenio iskustva i poslednja saznanja o savremenim rudarskim tehnologijama jer se Čile u rudarskom sektoru najbrže razvija.

Naveo je da se sastao i sa predstavnicima Svetske banke, menadžerom globalne prakse Kristoferom Šeldonom i globalnim direktorom za energetiku Ričardom Pulitijem koji su izrazili interesovanje da Srbiji pomognu u programima koji će dodatno unaprediti pre svega politike i strategije u rudarstvu.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Super dajte uslov strancima da ukoliko zele litijum onda moraju ovde da otvaraju fabrike za prizvodnju baterija.Moze i sklapanje i eto posla za mlade da ne odlaze iz zemlje.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime