AP: “Strajk fors” i “Briksel” u igri za “Bor”

0
12
RTB BorAgencija za privatizaciju (AP) saopštila je juče popodne da su zvanični kandidati za kupovinu Rudarsko Topioničarskog Basena (RTB) "Bor" ruska firma "Strajk fors" vlasnika Olega Deripaske i austrijski "Briksel" iza koga stoji Mirko Kovač.

 
Tenderska komisija sastavljena od predstavnika Vlade Republike Srbije, Agencije za privatizaciju, RTB-a, lokalne samouprave i reprezentativnog sindikata konstatovala je da su obe firme dostavile valjanu kvalifikacionu dokumantaciju (kako saznajemo to su učinile 31.oktobra – neposredno pre isteka roka), čime su stekle uslove da nastave sa tenderski m postupakom.
 
"Strajk fors" je ruska firma, jedna od članica "Bejsik elementa" na koji se vezuje ime jednog od najimućnijeg Rusa – Olega Deripaske. Ova firma je učestvovala na prvom tenderu porošle godine, ali je tada dostavila ponudu nižu od početne cene RTB-a. Ove godine su bolje pripremljeni o čemu svedoči sastanak Deripaske i Premijera RS – Vojislava Koštunice.
 
Ozbiljnu konkureciju Deripaska će imati u austrijskom biznismenu mađarskog porekla – Mirku Kovaču. Kovač je vlasnik kompanije "A-tek" u čijem se sastavu nalazi "Briksel", ali i fabrika rotacionih mašina "Sever" iz Subotice. 
 
Tendersku dokumentaciju za kupovinu imovine RTB-a i eksploatacionih prava otkupilo je pet firmi, ali su tri, "Ist Point" Zorana Drakulića, ruska firma "Solvej" i "Vedante Resources" iz Indije, odustale od slanja obavezujućih ponuda.
 

Topionica i rafinacaija Bakra – Bor / slika sa sajta (www.rtbbor.com)

Drugi tender za prodaju eksploatacionih prava i borskog kompleksa u kojem su rudnici bakra Bor i Majdanpek i Topionica i rafinacija bankra, raspisan je 31. avgusta sa početnom cenom od 340 miliona dolara i minimalnim investicijama od 180 miliona dolara. Kupac je obavezan da prihvati i minimalne obaveze iz socijalnog programa, preduslov za razmatranje ponuda je dostavljanje licitacione garancije u iznosu od 10 miliona, a za pobednika tendera će biti proglašen ponuđač sa najvećom cenom.

 
Luka Andrić, Predsednik Tenderske komisije, zakazao je sledeći sastanak za 12.novembar na kome će se nastaviti sa razmatranjem tehničkog dela ponude. Ko će biti novi vlasnik RTB-a znaće se tek po otvaranju poslednjeg, finansiskog dela ponude.  

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here