Bakarna žica za „Juru“

Rudarsko – topioničarski basen Bor (RTB) isporučivaće od avgusta ove godine korporaciji „Jura“ 350 tona bakarne žice mesečno za potrebe fabrike elektrosetova, koje će ova južnokorejska kompanija do tada izgraditi u Nišu, dogovorili su juče u Boru generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i generalni direktor korporacije „Jura“ za Evropu Kanghan Jun.

„U Nišu gradimo dve fabrike, jednu za konfekcioniranje kablovskih setova koji se koriste u automobilskoj industriji i drugu u kojoj će se, pored konfekcioniranja, kablovi i proizvoditi. Do aprila ove godine biće izgradjena prva fabrika, a druga do kraja jula. Zato smo došli da na vreme sa borskim kombinatom bakra dogovorimo ulaznu sirovinu, za koju su moji saradnici istakli da je vrhunskog kvaliteta“, objasnio je Jun.

Korporacija „Jura“ ima devet fabrika u Evropi i zapošljava 8.200 ljudi. Prošle godine je u Srbiji izgradila postrojenje u Rači, u kome je posao dobilo 1.200 ljudi.

Namera im je da ovde prošire posao, jer su veoma zadovoljni uslovima i kvalitetom usluga, ali i da iz Srbije „pokriju“ celo evropsko tržište i Rusiju, gde tek planiraju da isporučuju elektrosetove. Južnokorejska kompanija će kablovske setove od borske žice, koji će se proizvoditi u Nišu, raditi i za „Kiu“ u Slovačkoj i „Hjundai“ u Češkoj.

„Jura“ će razmotriti i mogucnost partnerstva s basenskim pogonom sinter metalurgije, u kome se proizvode i lamele za menjače i kočnice za automobilsku industriju.

Spaskovski je istakao da je RTB spreman da „Juri“ mesečno isporučuje 350 tona visokokvalitetne bakarne žice odgovarajućeg profila i da garantuju standardan kvalitet i redovnost u isporuci robe.

(Tanjug)