Banjsko kulturno blago dar Boranima za Međunarodni dan muzeja

0
450

Pod sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” danas je obeležen Međunarodni dan muzeja. Povodom ovog značajnog dana za muzealce širom sveta, vrata konaka Kneza Miloša u Brestovačkoj banja bila su otvorena za posetioce.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Boru je obeležen znatno drugačije, u skladu sa preporukama koje se odnose na otkazivanje masovnih manifestacija, uz nošenje zaštitnih sredstava i održavanja fizičke distance.

Muzej rudarstva i metalurgije u Boru je danas otvorio svoj depadans Konak Kneza Miloša u Brestovačkoj banji i omogućio posetiocima da se vrate kroz vreme u prvu polovinu 19. veka.

 

“Ovo je naša stalna postavka koja nosi naziv “Brestovačka Banja u vreme kneza Miloša”. Svi eksponati i narativ koji prati izloženi materijal odnose se na boravke Kneza Miloša u prvoj polovini 19. veka i izgradnju banje koja je upravo bila intenzivna u to vreme i kada ona doživela svoj uspon i procvat koji, nažalost, nije prevaziđen do savremenog doba”, kazala je Suzana Mijić, etnolog i muzejska savetnica.

U Muzeju rudarstva i melaturgije ističu da su zadovoljni velikim brojem posetilaca koji su danas obišli konak.

U ovoj ustanovi kulture odlučili su da povodom Međunarodnog dana muzeja ulaz na izložbu danas bude besplatan.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime