Banjsko kulturno blago dar Boranima za Međunarodni dan muzeja

Pod sloganom „Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“ obeležen је Međunarodni dan muzeja. Povodom ovog značajnog dana za muzealce širom sveta, vrata konaka Kneza Miloša u Brestovačkoj banja bila su otvorena za posetioce.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Boru je obeležen znatno drugačije, u skladu sa preporukama koje se odnose na otkazivanje masovnih manifestacija, uz nošenje zaštitnih sredstava i održavanja fizičke distance.

Muzej rudarstva i metalurgije u Boru je danas otvorio svoj depadans Konak Kneza Miloša u Brestovačkoj banji i omogućio posetiocima da se vrate kroz vreme u prvu polovinu 19. veka.

„Ovo je naša stalna postavka koja nosi naziv „Brestovačka Banja u vreme kneza Miloša“. Svi eksponati i narativ koji prati izloženi materijal odnose se na boravke Kneza Miloša u prvoj polovini 19. veka i izgradnju banje koja je upravo bila intenzivna u to vreme i kada ona doživela svoj uspon i procvat koji, nažalost, nije prevaziđen do savremenog doba“, kazala je Suzana Mijić, etnolog i muzejska savetnica.

U Muzeju rudarstva i melaturgije ističu da su zadovoljni velikim brojem posetilaca koji su obišli konak.

U ovoj ustanovi kulture odlučili su da povodom Međunarodnog dana muzeja ulaz na izložbu bude besplatan.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.