Još nagrada za „Beli, beli svet“

Film „Beli, beli svet“, reditelja Olega Novkovića osvojio je specijalno priznanje žirija „za odvažnost u potrazi za ekspresivnim i dramatičnim izvorima“, na Internacionalnom filmskom festivalu Mar Del Plata u Argentini.

Ovo je već treći filmski festival na kojem je film nagrađen. „Beli beli svet“ premijerno je prikazan na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade i to nagradu za umetnički film „Art Cinema Award“, dok je nagrada za najbolju glumicu festivala pripala Jasni Ðuričić, a pobednik je i 20. Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu i Nemačkoj.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a sada simbolu propadanja i beznađa u kojoj se govori o ljubavi, smrti, strasti, opčinjavanju i potčinjavanju. Film prati, ljude sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina, a jedino što je u njima neuništivo je strast i žudnja za životom.

„Beli, beli svet“ snimljen je prema scenariju dramske autorke Milene Marković, a u filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski. Producent je kompanija West End Production iz Beograda, a koproducenti su Ostlicht Filmproduktion iz Nemačke i Hepp Film iz Švedske.

Film „Beli beli svet“ imaće beogradsku premijeru na otvaranju 16. Festivala autorskog filma, 30. novembra. Projekcija će biti održana u Sava centru, u 20.30 časova.

(B92)