Berislav Vekić: Ministarstvo će pomoći obnovu Opšte bolnice u Boru

Borsku Opštu bolnicu posetio je danas državni sekretar u Ministrastvu zdravlja dr Berislav Vekić, koji je, tom prilikom prisustvovao šestoj akciji besplatnih preventivnih pregleda, koji se danas organizuju u Boru i u još 81 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Državni sekretar sa saradnicima obišao je i Opštu bolnicu u Boru u kojoj planiraju da unaprede i podignu nivo zdravstvene zaštite na jedan viši nivo. U borskoj bolnici očekuju i pomoć resornog ministarstva oko opremanja, ali i investicionih ulaganja.

“Od uvođenja novih tehnologija mnogo je toga urađeno na očnom odeljenju, na ginekologiji, ortopediji, nedavno smo uradili i prvu operaciju bešike od nekontrolisanog mokrenja na urologiji. Kad sam postavljen na ovo mesto upravo mi je profesor Vekić rekao da ću ostati upamćen po tome koliko novih stvari uvedem. Potrudio sam se da poslušam tu sugestiju, za sad to ide dobro i nadam se da će tako i biti“, rekao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor.

Lokalna samouprava, dodao je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor pomaže ovoj zdravstvenoj ustanovi u onom obliku u kojem to dozvoljavaju zakonske regulative.

“Mi smo se ove godine potrudili kroz rad javnih preduzeća pomoć u održavanju kako komunalnih, vodovodnih, tako i ovog dela koji se odnosi na samo asfaltiranje i pripremu terena za bolnicu da bismo stvorili bolje uslove za naše sugrađane koji koriste usluge naše bolnice. Takođe smo krajem 2017. ušli u pomoć u onom delu koji se odnosi na projektovanje, kompletno renoviranje jednog bloka bolnice. Taj proces će trajati narednih godinu dana, a iza toga će, siguran sam, ići investicija od strane Vlade Republike Srbije i Kancelarije za javna ulaganja u iznosu od 140 miliona dinara”, rekao je Milikić.

Borskom zdravstvu pomogao je u značajnoj meri i Rudarsko topioničarski basen Bor, ali i njihovi partneri, podsetio je Nebojša Videnović, direktor Rudnika bakra Bor.

“Nadam se da smo i time uspeli da napravimo mnogo bolje uslove za lečenje pacijenata, ne samo kroz renoviranje ovih objekata, što će i pacijentima da pruži bolji komfor u smeštaju 310 kreveta, koliko su kapaciteti bolnice, nego i kroz instrumente, ne tako skupe, ali izuzetno značajne za funkcionisanje i lečenje naših pacijenata”, rekao je Videnović.

Obišavši Opštu bolnicu u Boru državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić, istakao je da su promene koje su urađene u poslednjih godinu i po dana i te kako vidljive, jer su mnoga odeljenja prilikom njegove poslednje posete Boru bila “vrlo ograničenih kapaciteta”, što sada nije slučaj.

“Danas sam praktično obišao kompletnu Opštu bolnicu. Pet-šest odeljenja je potpuno renovirano, intenzivna nega je odlično opremljena, higijena u bolnici je izuzetna, a mogao sam se uverim i u razgovoru sa malim pacijentima i njihovim majkama, koliko oni zadovoljni kvalitetom usluge, brigom i negom zdravstvenih radnika, zato veliko hvala medicinskim sestrama, tehničarima i lekarima koji čine sve da se ova bolnica vrati na onaj renome koji zaslužuje”, istakao je dr Vekić.

Vekić je obišao i Dom zdravlja i pohvalio pojačani rad lekara u ambulantama, rekavši da je zadovoljan odzivom građana Bora za preventivne preglede koji se sprovode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.