Besplatni lekarski pregledi: Više od 300 Borana iskoristilo priliku da proveri zdravstveno stanje

U Opštoj bolnici u Boru danas su ponovo organizovani besplatni preventivni pregledi, a svoje zdravstveno stanje proverilo je 322 Borana.

U okviru akcije, koju po šesti put sprovodi Ministarstvo zdravlja, građani su danas mogli da obave oftalmološki, kardiološki pregled, da provere nivo šećera u krvi, kao i da urade analize na tumor markere, koji se koriste u dijagnostici karcinoma jajnika i karcinoma dojke.

Najviše interesovanja je bilo upravo za analizu tumor markera, mogućnost da besplatno i mimo lista čekanja ovaj pregled izvrše iskoristilo je 188 pacijenata.

Kardiološke preglede obavilo je 153 Borana, dok je za kontrolu očnog pritiska, očnog dna i eventualno ispitivanje dioptrije bilo zainteresovano 130 građana.

Nivo šećera u krvi proverilo je 99 pacijenata.

Akciju besplatnih preventivnih pregleda Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizuje u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti.

Na ovaj način svi pacijenti kod kojih je to potrebno upućuju se na dalju dijagnostiku, čime se potvrđuje “da promocija prevencije kao način brige o sopstvenom zdravlju nema alternativu”.