Bez dogovora rukovodstva u sindikata Ziđina, najavljen protest

Pregovori koje rukovodstvo i sindikati kompanije Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) vode od septembra o novom Kolektivnom ugovoru nisu urodili plodom, pa će od 23. decembra stupiti na snagu novi Pravilnik o radu.

Konferencija za medije Srbija Ziđin Kopera
Konferencija za medije Srbija Ziđin Kopera

Pojedine odredbe dokumenta koji reguliše prava i obaveze zaposlenih nove su tačke sporenja sindikata i rukovodstva.

Dok menadžement tvrdi da je sve u skladu sa Zakonom u radu, sindikalni lideri nezadovoljni novim Pravilnikom najavljuju proteste.

Mirjana Popadić iz službe ljudskih resursa kompanije, kaže da nijedan zaposleni neće imati menju zaradu nego ranije već će raspodela biti pravednija u korist radnika direktno uključenih u proizvodnju.

Mirjana Popadić

„Do sada su se zarade povećavale tako što su pratile procentualno povećanje minimalne cene rada po odluci Socijalno ekonomskog saveta a taj način najviše je pogodovao radnicima koji su imali visoke plate i samim tim procentualno dobijali veće zarade. Novim pravilnikom, koji je pravičniji, svi zaposleni imaju pravo na linearno povećanje i ono će najviše pogodovati ljudima koji su u direktnoj proizvodnji“, naglasila je Popadić.

Ona je na konferenciji za medije istakla da će topli obrok biti isplaćivan na isti način kao i ranije, dok će regres biti 11.000 dinara, što je za 1.000 dinara više.

Ostala prava radnika kao što su naknada za prekovremeni rad, smenski rad, rad tokom praznika i nedeljom neće biti umanjena, a promena neće biti ni kod isplate ljubilarnih nagrada, kazala je Popodić.

Menadžment Ziđina je ukazao da energetska kriza, poskupljenje derivata i nestabilna berzanska cena bakra negativno utiču na poslovne rezultate, ali naglašavaju da su korekcije u novom Pravilniku o radu donete kako zaposleni ne bi osetili posledice globalne krize.

Ponovili su da je prosečna neto zarada u tom preduzeću i dalje znatno veća od republičkog proseka i iznosi 110.000 dinara. Baš iz tih razloga, kako kažu, interesovanje za posao u tom preduzeću se iz dana u dan povećava, a pored zaposlenih u rudniku bakra Majdanpek, „hleb sa sedam kora“ u Boru zarađuju i mnogi Zaječarci, Nišlije i drugi kadrovi iz cele Srbije.

Sindikati nezadovoljni Pravilnikom o radu najavili protest

Javnosti su se ispred sedišta kompanije obratili i predstavnici reprezentativnih sindikata. Skupu najavljenom kao konferencija za medija prisustvovao je veliki broj zaposlenih.

Sindikate traže se Pravilnika o radu povuče i da se rast zarada uskladi sa onim što je usvojio socijalno-ekonomski savet, odnosno da se plate povećaju za 14,3 posto.

Predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije Zoran Marković podsetio je na prošlogodišnje pregovore sa kompanijom i ministarstvima rudarstva, rada i privrede, kada je potpisano da „niko nema mogućnost da jednostrano promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika koji je tada potpisan“, ali da se dogodilo suprotno.

Zoran Marković

„Socijalno-ekonomski savet dao je predlog povećanja zarada u republici za 14,3 posto, iako je inflacija u Srbiji 15,1. Ipak, sindikat je spreman da pregovara i da se izbori za sva radnička prava koja su zagarantovana prvim kolektivnim ugovorom koji su predstavnici Ziđina potpisali prilikom kupovine kompanije. Ovde se ne borimo za povećanje plata, već za usaglašavanje zarada koje je pojela inflacija“, rekao je Marković.

Predsednik granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić, rekao je da je poslodavac jednostrano doneo Pravilik o radu bez razgovora sa reprezentativnim sindikatima.

„Ovde smo da odbranimo pravo na dostojanstven rad i zaradu ne samo rudara i metalurga, nego i radnika u celoj Srbiji“ rekao je Gavrić i ocenio da kineski poslodavci imaju veliku podršku među „srpskim Kinezima koji ih loše savetuju“.

Časlav Gavrić

„Ponuda novog nacrta Kolektivnog ugovora koju je dostavljen sindikatima Srbija Ziđin Koper, bila je zapravo ‘nepristojna ponuda’ jer su pola stvari iz prvog Kolektivnog ugovora eliminisali, a pola ubacili u novi pravilnik. To znači da će menjati Pravilnik kako oni hoće, i sve što su zamislili to će i ostvariti ukoliko im se ne suprotstavimo“, smatra Gavrić.

Obraćanje javnosti sindikata

Reprezentativni sindikati najavili su da će 27. decembra početi protest, a od Vlade Srbije i resornih ministarstava su tražili da se uključe u rešavanje ovog preblema.

(Bor030 / Beta)