Bez lokalnih izbora u Boru ove godine

Iako se redovni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji najavljuju za proleće ove godine, u Boru se najverovatnije neće održati lokalni izbori.

Glasanje-Izbori
FOTO: http://glasackakutija.com

Najavljeni izbori u 2012. godini obuhvatiće izbor narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije kao i lokalne izbore odbornika u Skupštinama opština i gradova.

Međutim u nekoliko opština u Srbiji, među kojima je i Opština Bor, lokalnih izbora neće biti.

Prema zakonu o lokalnim samoupravama mandat gradskim odbornicima traje četiri godine. U Boru su vanredni lokalni izbori održani 20. juna 2010. godine što lokalnoj vlasti, prema važećem zakonu, ostavlja mogućnost da uprvlja gradom još nešto više od dve ipo godine. Ukoliko se zakon o lokalnim samoupravama ne promeni, a nema indicija da će do toga doći, i vlast u Boru ostane stabilna kao što je u ovom trenutku slučaj, građani Bora će na sledećim izborima imati mogućnost samo da biraju narodne poslanike u Skupštini Republike Srbije dok se lokalni izbori mogu očekivati polovinom 2014. godine.

U prilog ovakvoj verovatnoći ide i izjava resornog ministra za lokalnu samoupravu Milana Markovića od prošle jeseni, da lokalnih izbora neće biti u onim opštinama u kojima su u međuvremenu održani vanredni izbori.

Podsećamo da je pobedu na vanrednim lokalnim izborima u Boru u 2010. godini odnela koalicija Ujedinjeni Regioni Srbije (URS) – Socijaldemokratska partija Srbije (SDP) sa 24% osvojenih glasova.

Za sada stabilnu,  gradsku vlast čini koalicija URS, SDP, DS, SPO, VDS, DHSS , SPS, PUPS i JS.