Bez sumnjivih i bolesnih od korona virusa u Boru [VIDEO]

U Boru nema zaraženih korona virusom, niti ima osoba pod nadzorom, zaključak je Saveta za zdravlje, čija je 15. sednica održana danas iza zatvorenih vrata.

Dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu u borskom Domu zdravlja i predsednica Saveta za zdravstvo kazala je da sumnjivih na virus Covid19 u Boru nema, kao ni osoba pod nadzorom.

Na sastanku je bilo reči o tome koje su mere preduzete da bi se sprečila infekcija korona virusom i kakva je epidemiološka situacija u Boru, rečeno je novinarima nakon sednice.

Kako je u izjavi za medije istakla dr Stankulić doneti su zaključci u smislu algoritama koji redovno stižu  iz Instituta za javno zdravlje „Batut“ i od Zavoda za javno zdravlje „Timok“ , a koje nadležni redovno sprovode.

„Što se tiče Doma zdravlja mi se organizovali onako kako treba, što bi najmanje sprečilo kontakt bolesnih pacijenata sa naravno zdravim u službama u kojima je to najpre moguće, kao što je najveća služba Opšta praksa, Hitna medicina i Dečji dispanzer. Organizovali smo pooštrene mere trijaže gde će se odvojiti sumnjivi i eventualno bolesni, smestiti u izolaciju i na dalje po algoritmima postupati. To je prva i jedna od osnovnih mera da prepoznamo kako nam jedan takav pacijent napravio još veći problem. Za sada nemamo ni sumnjivih ni bolesti i za sada je sve u redu“, rekla je dr Javorka Stankulić.