Bitlsi, Stonsi i Bič Bojsi slave 50 godina rada

Tri benda začetnika pop muzike, „Bitlsi“, „Roling Stonsi“ i „Bič Bojsi“ ove godine slave pola veka rada, ali će samo američka grupa tu godišnjicu obeležiti uz veliku pompu.

beach_boys

„Bič Bojsi“, koji su prvi album „Surfin’ Safari“ objavili 1962. i nisu nastupali u punom sastavu 20 godina, odlučili su da najzad zakopaju ratne sekire posle višegodišnjih sudskih sporova. Početkom ove godine, osnivači grupe Brajan Vilson, Majk Lav i Al Džardin, zajedno sa Brusom Džonstonom i Dejvidom Marksom, iznenadili su mnoge najavom novog albuma. Album „That’s Why God Made the Radio“ u prodavnice će stići 4. juna. Bend je u maju krenuo na svetsku turneju, koja će do avgusta obuhvatiti 50 nastupa.

S druge strane, „Bitlsi“ i „Stonsi“ će svoje rodjendanske svećice ugasiti u diskretnijoj atmosferi. Njihove diskografske kuće EMI i Juniversal su jubilej obeležile unapred, remasterizovanim izdanjima svih njihovih albuma 2009. i 2010. I dalje aktivni, „Roling Stonsi“ svojevremeno su pominjali mogućnost da ove godine održe „nekoliko koncerata“ povodom pola veka rada. Medjutim, to je omeo sukob izmedju Mika Džegera i Kita Ričardsa, koji je nedavno priznao magazinu Roling Stoun da bend nije spreman za nastupe i najavio je da bi koncerata „Stonsa“ moglo biti 2013. Bend ne planira ni novi album. Ni preostali članovi „Bitlsa“, Pol Makartni i Ringo Star, ne planiraju novi album, kao ni zajedničke nastupe.

(Beta-AFP)