Blagoje Spaskovski čestitao Dan rudara

2
141

Povodom Dana rudara, 6. avgusta, koji se u Srbiji obeležava od 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za bolji položaj rudara, generalni direktor Rudarsko – topioničarskog basena (RTB) Bor uputio je čestitku povodom ovog praznika.

Rudari i metalurzi, Borani i Majdanpečani, žitelji naših sela,

Srećan vam Dan rudara sa nebom bez dima posle 114 godina. Srećan Vam Dan komapnije koja se, uz pomoć Države, odmakla od ambisa i skinula sa pleća milionsko breme dugova. Kompanije koja je pronašla nova ležišta bakra i zlata, obnovila rudnike, obnovila flotacije, izgradila najmoderniju topionicu i fabriku sumporne kiseline. Time je pružila poslednju šansu vašoj deci da ne odu u svet, već da ostanu ovde i dostojno žive u čistom i lepom gradu, uređenim selima. Borski dimnjaci postaju spomenici i bogate i teške epohe za nama, nova topionica vraća ime RTB-a na indusrtrijsku kartu sveta, a njegova prelepa okolina dobija turističku šansu možda ravnu primamljivosti bakra, srebra i zlata. RTB i ovdašnji biseri prirode živeće sve više jedni pored drugih, a ne jedni protiv drugih. Našom istrajnošću da iz meseca u mesec povećavamo proizvodnju ne samo da se odužujemo državi za sve što je činila za Bor, već joj i olakšavamo da pronađemo najbolji put ili partnera. Mladim naraštajima vraćamo nadu da niko od njih neće gasiti svetlo u dva bratska rudarska grada.
Srećno!2 KOMENTARA

  1. OBMANA NIKAD VEĆA U RTB BOR, PA I NA DAN RUDARA SRBIJE?!

    Iz usta čelnika RTB Bor, Spaskovski, po pitanju investicija u metalurgiji, širi opštu laž, da je izgrađena nova topionica, kako bi sebe veličao kao ideolog, graditelj, a o bajkolažima i hvalospevima zaludio je i premijera ΛV, koji je verovao svakoj reči svom pulenu i klimoglavcu, a kada je ukapirao, pre dve godine, smrtno mu se naljutio i odmah počeo da ga menja i s mesta čelnika RTB Bor i kao čelnika SNS za Borski okrug. Upropašćavajući RTB Bor i gomilanjem dugovanja, izgleda je pogodovalo šefu i do današnjeg dana Spaskovski vedri, oblači i zamagljuje RTB Bor-om i Bora. Prava istina je da nije izgrađena nova topionica, već nova linija za topljenje koncentrata bakra (fleš peć) i fabrika za proizvodnju sumporne kiseline. Pri tome, konvertori, anodne peći, infrastruktura, putevi, skladišta, transporteri su postojeći, iz ranijih faza gradnje. Ko ne veruje neka pogleda projektnu dokumentaciju koju je izradila Kanadska firma CNC Lavalin, zatim odobrenje gradnje i kredite u ministarstvima Srbije. Takođe svi su radnici topionice i posetioci uvereni u ovoj tvrdnji da nije izgrađena nova topionica, ako smeju da kažu, a bez posledice. RTB Bor je u ambisu, a zbog toga su krive pare, koje imaju čudnu trajektoriju kretanja na liniji država-RTB Bor- neko u ime države. O promašenoj investiciji gradnje Fleš peći ne bih sada, dosta o tome su rekli iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju, dr B. Mihajlović, B. Dragaš, prof dr N. Magdalinović, mr M. Dejanovski, dr S. Mitrović i mnogo drugih. Radnim ljudima RTB Bor, osim Spaskovskom, čestitam Dan rudara Srbije i Dan RTB Bor, 6. avgusta. Posebno, čestitam dobitnicima nagrade Šistek, sa mojom željom, da postignu rezultate koje veliča njihov vođa. Srećno!

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime