BlogOpen iznad očekivanog

Proteklog vikenda u Boru je održan radno prijateljski susret blogera regiona koji je okupio najuticajnije ljude internet scene iz Srbije i dela Evrope. Ovo je prvi veliki događaj u Boru vezan za informatiku i internet.

BlogOpen je trajao 2 dana, 4. i 5. oktobra, u prostorijama Doma kulture u Boru. Okupljanje i upoznavanje blogera u jednoj opuštenoj atmosveri prethodilo je zvaničnom otvaranju “BlogOpena“ koji je otvorio Zoran Milojević, predsednik UO BITNO, nakon čega je sledila prezentacija Baneta Dimitrijevića o časopisu “Blogopedija 2008” u koju su uvršćeni tekstovi sa raznih borskih književnih blogova. Humanitarni deo o akciji doniranja koštane srži otvorila je Dr. Aleksandra Ćirić koja je govorila o važnosti ove akcije.

Zvanični deo počeo je predavanjima nemačkih blogera Oliver Gassner-a i Robert Basic-a koji su govorili na temama o blogu i svetskoj revoluciji, kontroli Interneta u Evropi a najveće interesovanje je vladalo na predavanju o zaradi preko svog ličnog bloga nakon čega je sledila panel diskusija.

Nakon pauze za ručak nastavlja se IT konferencija radionicama “WordPress za početnike” koju će voditi Dejan Vesić i “Kreativno pisanje” Baneta Dimitrijevića.

Svečanom večerom u restoranu “Dom odmora” u Brestovačkoj banji završen  je prvi dan “BlogOpen”-a. U nedelju je usledio nastavak, najpre predavanjima o blog književnosti Saše Radojčića i Baneta Dimitrijevića. Prezentovana je i  škola Web Novinarstva.  Panel diskusija o Elektronskom nadzoru Internet komunikacije u zemljama EU, kao i zemljama koje nameravaju da postanu članice, privukla je najveću pažnju drugog dana BlogOpena. Njeni učesnici su bili Slobodan Marković iz Ministarstva za Telekomunikacije, Oliver Gasner, bloger iz Nemačke, Toni Aničić iz Hrvatske, kao I gošća iz Makedonije. Nakon panel diskusije i zvanično je zatvoren drugi BlogOpen.

U Boru postoji oko 80 blogera koji imaju svoje blogove na internertu i Bor je svakako zaslužio da organizuje jednu ovakvu manifestaciju, jer procentualno gledano: ni manjeg grada, ni više blogera. Nadamo se da će “BlogOpen” postati tradicija Bora.

Utiske učesnika možete pogledati ovde

Više fotografija ovde   i    ovde
Tekst : Aleksandra Radisavljević, Miloš Petrović