Boban Todorović: Poslovodstvo TIR-a garantuje slobodu sindikalnog udruživanja

1
185

Direktor Topionice i rafinacije bakra (TIR) Bor – Boban Todorović izdao je, u subotu 16. februara, Obaveštenje, poslovodstvu TIR-a Bor, povodom optužbi iz Opštinskog veća Samostalnog sindikata Bor da je rukovodstvo Rudarsko-topiničarskog basena (RTB) Bor vršilo pritisak na radnike da iz Samostalnog sindikata pređu u novi Sindikat rudara Srbije.

Boban Todorović

Obaveštenje koje je istaknuto na ogalasnim tablama u pogonima TIR-a prenosimo u celosti:

Ustav RS (Član 55. Stav 1 i 2) predviđa: “Jemči se sloboda političkog, sindikalnog i svakog drugog udruživanja i pravo da se ostane izvan svakog udruženja. “

Zakonom o radu (Član 206.), “Zaposlenima se jemči sloboda sindikalnog organizovanja i delovanja bez odobrenja, uz upis u registar. “

U skladu sa ovim odredbama slobodna je volja svih zaposlenih u RTB TIR Bor za slobodnim udruživanjem i članstvom u sindikalnim organizacijama.

Poslovodstvo RTB TIR Bor poštuje sve zakonske regulative, ne vrši i nikada neće vršiti pritisak na zaposlene RTB TIR Bor, garantuje njihovu slobodu izbora i sigurnost ostanka na poslu.

Za poslovodstvo TIR Bor,

Boban Todorović dipl. ing met.1 KOMENTAR

 1. Поново некакво ,,срање” у Топионици а још веће у Сумпорној. Ових дана је у оптицају прича како ће Топионица ићи у још један застој због недостатка концентрата, док не прикупи мало концентрата за нормалан рад. Евидентно је да на залихи има концентрата само за тај дан. (Време је да се Милинко опет појави на ТВ и понови причу о све већој производњи концентрата.) И тада, одједном, стиже глас о застоју у Топионици због крађе (или покушаја исте) и оштећења напојне кабле за струју. Чак је и полиција вршила увиђај. Помиње се још и пожар на новим електромоторима за компресоре. Шта год да се десило Топионица је била читав дан у застоју, а са њом и Сумпорна. О директној и индиректној штети – губитку производње и утрошку енергената за догревање постројења – више је беспредметно говорити. Ако ли је, тек, крађа или такав покушај разлог за овај застој, тада стварно треба да се откаже и то изнајмљено обезбеђење (IMOGUARD од кога не може да се прође кроз погон – толико га има) и тај који га је довео и плаћа за то.
  (Још само да испратимо како ће послушнички медији и ово прећутати и можемо наставити мирно даље до следеће глупости.)
  На такву прилику није требало дуго чекати, само петнаестак дана. Већ у недељу 7. априла око пет сати ујутру долази до тешке хаварије на једној од две дуваљке за гас у Сумпорној, највероватније као последица крајњег немара и јавашлука. Директна штета на самој дуваљци ( без елекромотора који тек треба испитати) која је потпуно уништена и поломљена износи између 200 и 300 хиљда евра. Оваква хаварија дуваљке за гас није забележена у скоро пет деценија рада ове фабрике.
  Оно што је симптоматично у овој фабрици је необично висока учесталост проблематичних ситуација у задње време (зарушавање прве етаже у котлу, пад и рушење гасовода, нестабилан рад – чести застоји, загревања и одгревања), али највише забрињава то што се не поставља питање ничије одговорности у оваквим ситуацијама већ се олако прелази преко свега. И овог пута било је ,,среће у несрећи” па није дошло до трагедије и људских жртава ( услед наглог пробоја концентрованог гаса у радни простор).
  После свега приступило се одгревању фабрике због њеног дужег застоја јер не поседује резервни агрегат. Овај застој доћи ће и као згодно оправдање Топионици да премости хронични недостатак концентрата, на који је већ скренута пажња.
  Услед превелике заузетости око пријема нових радника из своје фамилије (баба, деда и остали, као нпр. сестра која је добила отказ у Општини због чега је пао у тешку депресију) није стигао да обиђе хаварисану дуваљку и затражи одговорност челних људи Сумпорне, што може само да му служи на част, као и питање личне одговорности и подношења оставке.
  Због свега наведеног управник Сумпорне уз благослов директора ТИР-а наставиће да бесомучно набавља 3D компјутере као да је у питању NASA – центар у Сумпорној, и без којих нема примене добијеног сертификата ИСО 9001, а то што радници немају где да пристојно ,,обаве нужду”(посебно на складишту), што служба машинског одржавања нема резервне делове за нормалан рад, то није битно, битно му је да ће 3D рачунари решити све проблеме у Фабрици.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime