Bobana Momčilović Veličković poshumno proglašena za počasnog građanina, dodeljene plakete Grada Bora, nagrađeni učenici generacija

Na akademiji povodom 3. oktobra, Dana oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu i Dana grada uručena su priznanja zaslužnim građanima i institucijama, a učenicima generacija borskih osnovnih i srednjih škola uručeni su lap-top računari.

Zvanje Počasni građanin grada Bora dodeljuje se osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za grad Bor, a koja je doprinela razvoju grada, afirmaciji grada u zemlji i inostranstvu.

Priznanje se dodeljuje u obliku medalje i diplome na kojoj piše: „Bor, grad otvorenog srca, prima u svoje okrilje kao počasnog građanina grada Bora u znak zahvalnosti za neizmeran doprinos njegovoj dobrobiti, razvoju i afirmaciji“.

Za počasnog građanina Bora poshumno je proglašena Bobana Momčilović Veličković, jedna od najboljih strelkinja Srbije.

Ostaće upamćena kao izuzetna i plemenita osoba sa vrhunskim sportskim rezultatima među kojima se izdvajaju tri zlatne medalje na Evropskim prvenstvima u pojedinačnoj konkurenciji, pet u ekipnoj konkurenciji i pregrš na šampionatima države, predstavljala je svoju zemlju na najvećoj sportskoj smotri – Olimpijskim igarama.

Priznanje Plaketa grada Bora, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Bora u zemlji ili inostranstvu, kao i za pruženu pomoć gradu Boru ili građanima grada Bora ove godine pripalo je Opštoj bolnica Bor, Vatrogasno-spasilačkoj jedinica Bor, kompanija Srbija Ziđin Majning (Serbia Zijin Mining), Draganu Pejiću humanisti sa preko 140 dobrovoljnih davanja krvi i proslavljenom kik-bokseru Siniši Vladimiroviću.

Sara Stanojević (OŠ „Dušan Radović“), Vanja Slović (OŠ „Vuk Karadžić“), Vukašin Jevtić (OŠ „3.Oktobar“), Nikolina Fufulović (OŠ „Sveti Sava“), Katarina Petković (OŠ „Branko Radičević“), Bobana Nikolić (OŠ „Stanoje Miljković“ Brestovac), Anđela Matejić (OŠ „Đura Jakšić“ Krivelj), Teodora Todorović (OŠ „Petar Radovanović“ Zlot), Tamara Marinković (Ekonomsko-trgovinska škola), Jovan Urošević (Mašinsko-elektrotehnička škola), Sofija Pantelić (Tehnička škola), Andrija Pešić (Gimnazija „Bora Stanković“) i Merita Čakoli (ŠOSO „Vidovdan“) dobili lap-top računare kao učenici generacija svojih osnovnih i srednjih škola.

Za brojne goste među kojima je bilo predstavnika ministarstva, državnih i lokalnih institucija, bivših predsednika opštine Bor, gostiju iz makedonskog grada pobratima Krive Palanke, istaknutih ličnosti iz društvenoh i političkog života grada Ustanova Centar za kulturu Bor je pripremila prigodan program.

Prisutnima su se kao domaćini obratili Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora i gradonačelnik Aleksandar Milikić.