Bolji internet u svim školama

Protokol o realizaciji projekta za unapređenje školske informaciono-komunikacione infrastrukture, koji su danas potpisali ministri prosvete i trgovine Mladen Šarčević i Rasim Ljajić, podrazumeva izgradnju bežične lokalne računarske mreže u svim školama.

Foto ilustracija / pixabay.com

Ovim projektom se podrazumeva i povezivanje svih škola optikom na Akademsku mrežu (AMRES), opremanje računarskom i sigurnosnom opremom, kao i razvoj centralizovanih infrastrukturnih i obrazovnih servisa.

Prema rečima ministra Šarčevića, od jeseni će u 200 škola početi realizacija projekta E-dnevnik, gde će učenici i roditelji imati uvid u ocene, izostanke, rasporede pismenih zadataka i ostalo.

„Sada imamo problem da nađemo školu koja nema računare, pa smo počeli sa zamenom postojeće sa boljom opremom, a radimo i na sistemu koji će omogućiti deci da u školi koriste tablete“, rekao je Šarčević.

Naredni korak je formiranje radne grupe koja će utvrditi najpovoljniji izvor finansiranja u skladu s Memorandumom o razumevanju koji je Vlada Srbije potpisala s kompanijom Cisko i Sporazumom o strateškom partnerstvu koje je zaključilo Ministarstvo prosvete s kompanijom Huavei.

Rok za realizaciju projekta je 30 meseci.