Bor danas obeležava Dan rudara, na programu izložbe, predstva, koncert Hari Mata Harija i vatromet

0
1646

U Boru i u rudnicima širom Srbije danas se obeležava Dan rudara, dan onih koji u tri smene, neretko u izuzetno teškim i opasnim uslovima, zarađuju parče hleba sa “sedam kora”.

Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

U Srbiji trenutno ima oko 22.000 rudara koji se i danas bore za veću bezbednost i bolji materijalni položaj.

Ovogodišnji Dan rudara je prvi od kako je upravljanje borskim i majdanpečkim rudnicima preuzela kineska kompanija “Zijin”.

Strateški partneri su nastavili tradiciju obeležavanja ovog značajnog dana za domaće rudarstvo i grad Bor.

Program obeležavanja Dana rudara u Boru je počeo tradicionalnom rudarskom budilicom, koja je u jutarnim satima obišla glavne gradske ulice.

Na platou Doma kulture postavljene su izložbe fotografija “Rad i grad”, koju je pripremila Narodna biblioteka Bor i postavke “Umetničko oblikovanje u bronzi” Muzeja rudarstva i metalurgije.

U galeriji “Bakar” od 12 do 20 sati biće izložena stalna postavka umetničke “Kolonije Bakar”.

Turistička organizacija Bor od 17 do 20 sati na platou Doma kulture predstavlja turističku ponudu grada Bora i izlaže ručno izrađenih suvenira pod nazivom “Turistička riznica suvenira”.

Na istom mestu će od 19 sati biti odigrana dečija predstava “Čarobna knjiga” u organizaciji Centra za kulturu Bor.

Obeležavanje Dana rudara uveličaće veliki koncert poznatog pop sastava Hari Mata Hari i vatromet.

Organizatori obeležavanja ovogodišnjeg Dana rudara su kompanija “Serbia Zijin Bor Copper”, Centar za kulturu grada Bora, Turistička organizacija Bor, Narodna biblioteka Bor, Muzej rudarstva i metalurgije Bor, kao i javna i javno-komunalna preduzeća grada Bora.

Pokrovitelji su “Serbia Zijin Bor Copper” i grad Bor.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime