Bor dobija komunalnu policiju?

0
319

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uputilo je pet paketa zakona Vladi Republike Srbije na razmatranje, među kojima se nalazi i zahtev da se pored gradova u kojima već postoji komunalna policija, ostavi mogućnost opštinama da i one formiraju svoje jedinice komunalne policije, a koje bi se bavile rešavanjem komunalnih problema građana, kojima se do sada bavila regularna policija.

Komunalna policija

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Bošnjaka, paket zakona u vezi sa radom lokalnih samouprava već je upućen Vladi Srbije na razmatranje.

U pitanju su izmene i dopune Zakona o komunalnoj policiji i Zakona o lokalnoj samoupravi, što je u stvari prilagođavanje drugim zakonima, objasnio je Bošnjak i dodao da će izmene Zakona o komunalnoj policiji omogućiti opštinama da uspostave službu komunalne policije, koja je do sada bila rezervisana samo za gradove.

Opština Bor bi prema izmenama ovog Zakona imala pravo da uspostavi službu komunalne policije i na taj način rastereti dela posla borsku policijsku upravu.

U celoj Timočkoj krajini jedino Zaječar kao grad ima formiranu komunalnu policiju i ona broji 12 službenika.

Inače, službа komunаlne policije vrši nаdzor i kontrolu po službenoj dužnosti u sklаdu sа propisimа, uzimаjući u obzir inicijаtive, predstаvke, prijаve grаđаnа i nа licu mestа sаčinjаvа službenu zаbelešku. Takođe, službenici komunalne policije nа licu mestа mogu i da izriču kаzne i podnose zаhteve zа pokretаnje prekršаjnog postupkа.

(B92, Bor030)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime