Bor dobija LED rasvetu, potpisan ugovor sa „Elektromontažom“

Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić i generalni direktor kompanije „Eletromontaža“ iz Kraljeva Zoran Stanković potpisali su danas ugovor o zameni javne rasvete u borskoj opštini.

Foto: Opština Bor

Na tenderu za zamenu javne rasvete raspisanom početkom godine, javilo se pet ponuđača. Najpovoljniju ponudu dala je kraljevačka „Elektromontaža“.

Prilikom potpisivanja ugovora prvi čovek opštine Bor Aleksandar Milikić istakao je važnost ovog projekta i sve benefite koje će građani imati uvođenjem led rasvete.

„Kao što smo i obećali pre šest meseci kada smo rekli da ćemo pronaći najbolji način da na teritoriji opštine Bor osavremenimo rasvetu, danas upravo to i radimo. Naši sugrađani dobijaju 6500 novih svetiljki, odnosno i grad i selo dobijaju kompletno novu led rasvetu u narednih 90 dana, koliki je rok za realizaciju projekta, a pored same zamene svetiljki, radiće se i reparacija i rekonstrukcija postojećih stubova, kao i postavljanje novih. Ovim projektom pravimo veliku uštedu, njegova opravdanost je 2,8 godina, što znači da ćemo u tom roku projekat, čija je vrednost 195 miliona dinara na tri godine, otplatiti. Tada će opština Bor štedeti oko 50 miliona na godišnjem nivou po osnovu ove zamene rasvete koju činimo sad. Vrlo je bitno pomenuti da projekat sam sebe otplaćuje, kroz uštedu el.energije koja se ostvaruje na mesečnom nivou. Pored toga, građani će imati mnogo bolje osvetljenje, posebno u ulici Moše Pijade, koja danas predstavlja jedan od najvećih problema na teritoriji opštine kada je u pitanju rasveta, ali i rasveta u selima i samom gradu, sve ulice će naravno biti obuhvaćene. Garantujem i siguran sam da će opština Bor, uskoro i grad Bor, nakon obavljenog posla biti najbolje osvetljena opština u Srbiji“, rekao je predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić.

On je naglasio da je projektom predviđena i parkovska rasveta sa zonama bežičnog interneta, dimeri koji će kontrolisati od intenzit svetlosti, kako bi se pravile uštede, kao i kamere u samoj rasveti koje će doprineti većoj bezbednosti.

„U potpunosti ćemo kontrolisati ceo proces zamene rasvete i transparentno, zajedno sa našim sugrađanima, svaku sugestiju na terenu evidentirati i pokušati da izađemo u susret.“ dodao je Milikić.

Zadovoljstvo učešćem u projektu izrazio je i generalni direktor kompanije „Elektromontaža“ iz Kraljeva Zoran Stanković.

„Zaista je posebna čast biti deo zajedničkog projekta koji smo dobili na tenderu sa kompanijom „Minel-Šreder“ koja je naš strateški partner. Ono što je posebno interesantno, pored kvaliteta rasvete koji će građani Bora imati prilike da primete nakon implementacije čitavog projekta, jesu još dve prednosti koje projekat nudi, a na prvi pogled ne deluju da su primarne. Zamenićemo živine svetiljke led rasvetom najmodernije generacije, tako da to ima ekološki aspekt, a pored toga uštede el.energije u apsolutno u skladu sa trendovima koji su sada prisutni svuda u svetu, a to su trendovi energetske efikasnosti koje će ovaj projekat omogućiti. Pored benefita koji je direktan i komercijalan, pored kvaliteta rasvete, imamo i ova druga dva aspekta, energetsku efikasnost i ekologiju.“naglasio je Stanković.