Bor dobija mobilnu ambulantu za sterilizaciju i kastraciju napuštenih pasa i mačaka

Grad Bor će od nemačke organizacije ETN (Europäischer Tier-und Naturschutz e.V.) dobiti na poklon mobilnu veterinarsku ambulantu za sterilizaciju i kastraciju napuštenih pasa i mačaka.

Sporazum o partnerstvu na projektu „Program kontrole brojnosti pasa i mačaka na teritoriji grada Bora“ su potpisali gradonačelnik Aleksandar Milikić i Julia Vasbender predstavnica ETN, inače partnerske organizacije Udruženja za zaštitu životinja „Borske šape“.

„Naša organizacija ETN će obezbediti mobilnu kliniku za veterinara koji će moći na terenu da registruje, očipuje napuštene pse i mačke, da se stekne jedna realna slika na terenu“, kaže Julia Vastbender iz Fondacije ETN.

Ona je kazala da je vrednost ovakve ambulante između 20 i 30 hiljada evra, a da je jedna od prednosti što daje mogućnost da se obuhvate i životinje na selu, a ne samo one u gradu.

Prema njenim rečima, ovakva mera imala dobre efekte u zemljama istočne Evrope u kojima je primenjivana.

Bor, kao i druge sredine u Srbiji, unazad godinama ima velike probleme sa napuštenim ljubimcima, a samo je prošle godine za odštetu za ujede pasa građanima iz gradske kase isplaćeno 90 miliona dinara.

„Protekla četiri meseca radili smo i u našoj lokalnoj samoupravi na posebnom programu koji će pomoći da se smanji broj pasa i mačaka u gradu. Jedna od bitnijih mera je i donošenje skupštinske odluke koja će definisati način, mogućnosti i uslovi čuvanja životinja. Nažalost, vlasnici životinja ih, nakon izvesnog vremena, puštaju na ulicu ili u sela i stvara se realna opasnost po bezbednost građana“, rekao je Milikić.

Gradonačelnik je istakao da će pomenutom odlukom biti predviđene i zakonske sankcije za one koji se o njih ogluše.